Διαβατός Ημαθίας

> Καφές με Ρεβανί...

Από Διαβατινός 

Συστατικά: 
Για το σιρόπι
  • 900 ml νερό
  • 1200 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 φλούδα λεμόνι
  • 1 στικ κανέλας
Για το κέικ
  • 215 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 1/2 γρ. μαστίχα
  • 400 γρ. αυγά (8 μέτρια αυγά)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 250 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση: 

Για το σιρόπι
  • Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες λεμονιού και το στικ κανέλας. Περιμένουμε να πάρουμε μια βράση.
  • Με το που λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε να κρυώσει. Το μέλι το βάζουμε σε αυτό το σημείο για να μην χάσει τα αρώματα του.
Για το κεικ
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
  • Σε ένα γουδί βάζουμε  τα 15 γρ. (απο τα 200γρ.) ζάχαρη και την μαστίχα. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
  • Προσθέτουμε στο γουδί την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε. 
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το μείγμα της ζάχαρης, τα αυγά, το σιρόπι βανίλιας, το ξύσμα από 1 λεμόνι. Χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει αρκετά το μείγμα.
  • Μόλις αφρατέψει, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε για 20’’-30’’ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα των υγρών μας και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα τα στερεά μας: το μαλακό αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Στο μείγμα των υγρών ρίχνουμε το μείγμα των στερεών ανακατεύοντας ελαφρά με μια κουτάλα.
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί 25*35εκ. και φροντίζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε για 35-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
  • Μόλις βγάλουμε το ζεστό κέικ από το φούρνο, με μια κουτάλα σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Φροντίζουμε να ρίχνουμε το σιρόπι σιγά σιγά, για να μη σπάσει το γλυκό μας.
  • Τρυπάμε με ένα μαχαίρι το ραβανί για να απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι.
  • Το αφήνουμε στην άκρη τουλάχιστον για 30 λεπτά και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
  • Μόλις το ραβανί κρυώσει καλά το κόβουμε σε κομμάτια. Με το μαχαίρι ξεκολλάμε το γλυκό μας από τα τοιχώματα του ταψιού για να βοηθήσουμε την διαδικασία. Το ραβανί θα μας βγάλει 12 μερίδες.
  • Σερβίρουμε με τριμμένο φιστίκι αιγίνης.

πηγή: akispetretzikis
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Πώς Μεταμορφώθηκε μια Ξεπερασμένη Κουζίνα σε Διακοσμητικό Κόσμημα..Πριν και Μετά!