Διαβατός Ημαθίας

> Ο Διαβατινός Κηπουρός μας δείχνει έναν έξυπνο τρόπο ποτίσματος με...μπουκάλι



Γράφει ο Μ-ίου

Αν παρατηρήσετε φυτά τα οποία ποτίζονται με σύστημα αυτόματου ποτίσματος, θα διαπιστώσετε ότι κατά κανόνα είναι κάτι που ωφελεί τόσο
την ανάπτυξη και ανθοφορία τους όσο και την γενικότερη "υγεία" τους, σε σχέση με το παραδοσιακό πότισμα. Η λήψη νερού σε μικρές ποσότητες για περισσότερο χρόνο, παρέχει στο χώμα και κατ΄επέκταση στις ρίζες την ευχέρεια να το απορροφούν πιο σωστά, κανένα μέρος του φυτού δεν καταπονείται από το πολύ συχνά "άτσαλο" και βιαστικό πότισμα π.χ με το λάστιχο ποτίσματος ενώ φυσικά με τον τρόπο αυτό κανένα φυτό ενός κήπου ή μπαλκονιού δεν κινδυνεύει να καταστραφεί από την πιο συχνή αιτία μαρασμού, την παντελή έλλειψη νερού επειδή ...ξεχάσαμε να το ποτίσουμε. 

Μια μορφή τέτοιου είδους ποτίσματος μπορείτε να δημιουργήσετε και με ποιο απλό και οικονομικό τρόπο, σε σχέση με ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος, προβλέποντας κατά την φύτευση σπόρων, βολβών ή έτοιμων φυτών σε γλάστρες και ζαρντινιέρες την ύπαρξη μια μικρής "δεξαμενής" που θα απελευθερώνει σταθερά ελάχιστη ποσότητα νερού ώστε το χώμα να διατηρεί μόνιμα όση υγρασία έχουν ανάγκη τα φυτά σας και την οποία πολύ εύκολα θα γεμίζετε ξανά όποτε το νερό της τελειώνει. 
Το μόνο που θα χρειαστεί, όταν φυτεύετε σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες είναι να τοποθετήσετε στο κέντρο του δοχείου και "σφηνωμένο" στο χώμα ένα κομμένο πλαστικό μπουκάλι
Φροντίστε να εξέχει ελάχιστα από το ύψος που θα έχει το χώμα σε όλα τα υπόλοιπα σημεία ώστε να μην μπαίνει στο εσωτερικό του ποσότητα χώματος κάθε φορά που θα το γεμίζετε με νερό.
Το νερό απελευθερώνεται στο χώμα σταδιακά και πολύ σιγά, για φυτά που πιθανόν χρειάζονται ελάχιστο και όχι κανονικό πότισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το πώμα του μπουκαλιού αφού πριν ανοίξετε στην επιφάνειά του τρύπες με ένα αιχμηρό αντικείμενο. 



Όσο τα φυτά είναι μικρά το μπουκάλι βεβαίως είναι εμφανές δημιουργώντας μια όχι και τόσο ...καλαίσθητη εικόνα στην γλάστρα, όμως πολύ γρήγορα θα ...χαθεί πίσω από το φύλλωμα των φυτών, αλλά και πάλι θα είναι εύκολο με ένα ποτιστήρι να το ξαναγεμίζετε με νερό όποτε χρειάζεται. Ακόμη και την καλοκαιρινή περίοδο, δεν θα χρειαστεί να γεμίζετε τα μπουκάλια πάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα ενώ με τον παραδοσιακό τρόπο τα περισσότερα φυτά-λουλούδια έχουν ανάγκη καθημερινού ποτίσματος. 
Ασφαλώς με τον τρόπο αυτό, τα φυτά σας δεν θα έχουν ανάγκη κάποιας παραπάνω πρόβλεψης για το πότισμα σε περίπτωση που για λίγες μέρες θα λείψετε από το σπίτι, ενώ ειδικά για γλάστρες - ζαρντινιέρες που βρίσκονται σε μπαλκόνια είναι μια πολύ πρακτική λύση που στην ουσία καταργεί το πότισμα και το οποίο συχνά γίνεται αιτία παραπόνων, για τα νερά που τρέχουν, από όσους μένουν ...στο από κάτω μπαλκόνι, ενώ εξίσου πρακτικό θα αποδειχθεί και για γλάστρες τοποθετημένες σε ...δύσκολα σημεία όπως π.χ σε ψηλά περβάζια, κρεμαστές κλπ. και βεβαίως είναι μια πολύ απλή μέθοδος για πολύ μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση νερού.
Φυτεύοντας με αυτόν τον τρόπο φυτά-λουλούδια με μεγάλη ανάπτυξη, προβλέψτε απλώς ένα μέγεθος γλάστρας λίγο μεγαλύτερο, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος σωστής ανάπτυξης των ριζών συνυπολογίζοντας και αυτόν που θα καταλαμβάνει το μπουκάλι. 


πηγή: soulouposeto
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

Ο Τραμπ, σπέρνει τον πανικό στην παγκόσμια συμμορία! Διέταξε, τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων του FBI και της CIA!

Πώς Μεταμορφώθηκε μια Ξεπερασμένη Κουζίνα σε Διακοσμητικό Κόσμημα..Πριν και Μετά!