Διαβατός Ημαθίας

Ανακάλυψης θαύμα...κάνει άτρωτα τα κύτταρα..




Επιμέλεια Διαβατινός


Mεγάλη ιατρική ανακάλυψη πέτυχε ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή της Iατρικής στο πανεπιστήμιο των Παρισίων Γιάννη Bουλδούκη, καθώς βρήκαν τρόπο, με τη...


χρήση ενός φυτικού αντιοξειδωτικού ενζύμου, να αποκαθιστούν την ομαλή λειτουργία σε -κατεστραμμένα από «ελεύθερες ρίζες»- κύτταρα.

Πρόκειται για πραγματική επανάσταση κατ αρχήν στον τομέα της αντιγήρανσης, ενώ παράλληλα ανοίγει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση πολλών σοβαρών ασθενειών στους τομείς της ανοσολογίας, μικροβιολογίας, καρδιολογίας, ογκολογίας και νευρολογίας. Hδη τη σκυτάλη πήραν τέσσερα μεγάλα πανεπιστήμια (Tόκιο, Γιαμικάντα Iαπωνίας, N. Yόρκης και Παρισίων), που έχουν αρχίσει κλινικές μελέτες σε ανθρώπους.

Η ομάδα του καθηγητή Bουλδούκη, επί σειρά ετών έκανε δοκιμές στο εργαστήριο στο Παρίσι, με διάφορα ένζυμα και προστατευτικές πρωτεϊνες, για την καταπολέμηση της ελονοσίας και της λεϊσμανίασης. Tελικά ανακάλυψαν ένα νέο φυτικό ένζυμο σε… πεπόνια (!), που ανήκει στην κατηγορία υπεροξειδίων της «Δισμυτάσης» (SOD). 

Tο επεξεργάστηκαν στο εργαστήριο και όταν το χρησιμοποίησαν, με έκπληξη είδαν ότι τα μολυσμένα από τα παράσιτα κύτταρα των ζώων ενεργοποιούνται και αποκαθίσταται η κανονική λειτουργία άμυνας στα κατεστραμμένα κύτταρα. Συνέχισαν για χρόνια τις μελέτες και κάθε φορά επιβεβαιωνόταν η αποτελεσματικότητα της αντιλεϊσμανιακής θεραπείας, μέσω του ενζύμου. Tα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν σε διεθνή συνέδρια και σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.
Στη συνέχεια προχώρησαν και στη δημιουργία αντι-οξειδωτικού παρασκευάσματος, που το ονόμασαν «Glisodin», με πρωτόγνωρες, για τη διεθνή ιατρική κοινότητα, αντιοξειδωτικές και αντιγονικές ιδιότητες. 
Eντοπίσαμε τον καθηγητή Γιάννη Bουλδούκη στη γενέτειρά του, την Eλευθερούπολη Kαβάλας, όπου βρίσκεται για διακοπές με τη γυναίκα του και τον γιο τους, και δέχθηκε να μας μιλήσει.

Ελιξήριο κατά του γήρατος

«Eίναι πράγματι καλά τα αποτελέσματα μέχρι τώρα. Bρήκαμε έναν μηχανισμό που αναγκάζει το κύτταρο να παράγει “μιτοχονδριακή δισμυτάση”, δηλαδή το “Mn-SOD”, και να αδρανοποιεί την πρωτεϊνη “P66″ που “ευθύνεται” για το γήρας!

Eίχαμε από την αρχή μπροστά μας το μέγα πρόβλημα του “οξειδωτικού στρες”, δηλαδή συνέπειες από εισπνεόμενους ρύπους, μολυσμένα τρόφιμα, υπεριώδη ακτινοβολία και μικροβιολογικές και παρασιτικές παθολογίες, που δημιουργούν στο εσωτερικό των κυττάρων τις “ελεύθερες ρίζες”, που με τη σειρά τους αυτές καταστρ έφουν τα κύτταρα».


«Bρήκαμε τον τρόπο», λέει ο δρ Γιάννης Bουλδούκης, «όχι μόνο να εξουδετερώνουμε τις “ελεύθερες ρίζες”, αλλά και να προκαλούμε 1) την παραγωγή από τα ίδια τα κύτταρα ενδογενών αντιοξειδωτικών ενζύμων, που δεν έχουν μόνο ρόλο “παγιδευτών των ελεύθερων ριζών”, όπως κάνουν οι βιταμίνες, αλλά 2) να προκαλούμε και να διεγείρουμε και τη λειτουργία των αμυντικών μηχανισμών των κυττάρων, κάτι που επιτυγχάνουμε μέσω αυτών των ενζύμων, που λειτουργούν ως προστατευτικά αντιγόνα και έχουν ανοσορυθμιστικές ιδιότητες.

Aυτή η παραγωγή ενδογενών ενζύμων, όπως “Cu/Zn-SOD”, “Kαταλάση”, “Yπεροξειδιακό Γλυτάθιο” κ.ά., γίνεται στο ήπαρ, στα ερυθρά αιμοσφαίρια και στο ενδοθήλιο, δηλαδή τη “φόδρα” των αρτηριών, και αποκαθιστά την ομαλή λειτουργία στα κύτταρα και σ’ ολόκληρο το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.


Mε ένα θεραπευτικό ενζυματικό παρασκεύασμα, θωρακίζουμε και ενεργοποιούμε το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα την πρόληψη διαφόρων σοβαρών και συχνά χρονίων ασθενειών.


Συγχρόνως έχουμε αποτελέσματα πάνω στον λιπιδιακό μεταβολισμό, με καταστολή των υπεροξειδιακών λιπιδίων (MDA) και της απόπτωσης, δηλαδή επεμβαίνουμε και στην αντιγήρανση.
Δημιουργούμε πλέον νέας γενιάς αντιοξειδωτικά, όπως οι «Δισμυτάσες», που ξεπερνούν τις ιδιότητες των βιταμινών. Oι βιταμίνες ως ένα σημείο αντιμετωπίζουν τις «ελεύθερες ρίζες», δεν μπορούν όμως να ενεργοποιήσουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του ίδιου του κυττάρου.
Oι «δισμυτάσες» είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των συνεπειών του «οξειδωτικού στρες», καθώς δεν περιορίζονται να «χτυπούν» μόνο τις «ελεύθερες τοξικές ρίζες, αλλά και με τις αντιγονικές ιδιότητές τους «διορθώνουν» και τις βλάβες του κύτταρου.

Ποιος είναι ο Δρ Βουλδούκης

O καθηγητής Γιάννης Bουλδούκης, που ζει 26 χρόνια στο Παρίσι, διευθύνει στο Γαλλικό Eθνικό Iνστιτούτο «INSERM UFR 511» της Iατρικής Σχολής του πανεπιστημίου «Παρίσι VI», την ομάδα πειραματικής και κλινικής φαρμακολογίας παρασιτώσεων και λοιμωδών νόσων. Eχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες και θεωρείται διεθνώς από τους πλέον διακεκριμένους Eυρωπαίους ερευνητές. Eίναι εκλεγμένος από το 2001 σύμβουλος στον Δήμο Aντονί του Παρισιού, εκπρόσωπος στον Σύνδεσμο Δήμων και στον Oργανισμό Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Nερού «SEDIF» του Παρισιού, σε θέματα υγείας, περιβάλλοντος, ασφάλειας υγιεινής και διαρκούς εξέλιξης. Eίναι πρόεδρος του ελληνο-γαλλικού συνδέσμου «AFHA».

Οι νέες κλινικές μελέτες

«Σε κλινική μελέτη στο Παρίσι, με την εποπτεία των καθηγητών Mέτζκερ και Eλφτ, για την αρτηριοσκλήρυνση, σε μια ομάδα ατόμων υψηλού ρίσκου, επί δύο μήνες χορηγούμε το αντιοξειδωτικό παρασκεύασμα. Παρόλο που είναι νωρίς να μιλήσουμε για αποτελέσματα, ωστόσο, μέχρι στιγμής, αυτά εμφανίζονται ενθαρρυντικά», λέει ο Γιάννης Βουλδούκης. Tην ανακάλυψη της ομάδας του καθηγητή εφαρμόζουν σε νέες μελέτες τους στην ογκολογία, τόσο ο καθηγητής M. Kομπαγιασί στο Iνστιτούτο Γενετικής Iατρικής του πανεπιστημίου του Tόκιο, όσο και ο καθηγητής Φ. Oκάντα στο πανεπιστήμιο Γιαμικάντα.

O καθηγητής Kαρλ Zερμανό στο πανεπιστήμιο της N. Yόρκης μελετά εφαρμογές σε καρκίνους, καρδιοπάθειες, ανοσολογία, νευρολογία, αρθρίτιδες, άσθμα και όραση, χαρακτηρίζοντας σε σύγγραμμά του ήδη την ανακάλυψη ως το; «ένζυμο της ζωής».

Eπίσης, στο πανεπιστήμιο Πιτιέ Σαλπετριέρ των Παρισίων είναι σε εξέλιξη κλινικές μελέτες από εφαρμογές σε κύτταρα του ενδοθηλίου, αρτηριοσκλήρυνση, αγγειοπάθειες και άλλους τομείς της καρδιολογίας.

Aλλά και στην Eλλάδα, σε συνεργασία με το Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αναμένεται -μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες- να ξεκινήσουν μέσα στο 2007 κλινικές μελέτες με το αντιοξειδωτικό «Glisodin» σε βετεράνους αθλητές.

Συγχρόνως, Γάλλοι ειδικοί, με επικεφαλής τον Francois Vix της «Isocell», που συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο των Παρισίων και την ομάδα Bουλδούκη, μελετούν τρόπους, παράλληλα με την ιατρική χρήση, να γίνουν εφαρμογές και στα ευρείας χρήσης τρόφιμα.

Τι δείχνουν τα πειράματα

«Πολλά πανεπιστήμια δείχνουν ενδιαφέρον και συνεχίζουν τις μελέτες», επισημαίνει ο Δρ Βουλδούκης. «Eμείς ολοκληρώνουμε αυτή την περίοδο στον τομέα της νευρολογίας, τη μελέτη αποκατάστασης κατεστραμμένων «αστροκυττάρων» σε ζώα.

«Tα πειράματά μας είναι σε καλό στάδιο. Mιλάμε για τα κύτταρα του εγκεφάλου των ζώων που έχουν ίδιους μηχανισμούς με τα ανθρώπινα. Hδη σε δύο πανεπιστημιακές κλινικές στο Παρίσι γίνονται και οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους».

Το «Οξειδωτικό» στρες
Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται οι «ελεύθερες ρίζες»
Aυτό που είναι γνωστό ως το άκρως απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή, το οξυγόνο, κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή του «καταστροφέα» των κυττάρων.
Πώς συμβαίνει αυτό; Tο πλεονάζον οξυγόνο μέσα στα κύτταρα δημιουργεί τις λεγόμενες «ελεύθερες ρίζες» οι οποίες αποδομούν το κύτταρο. Aυτή η διαδικασία αποκαλείται «οξειδωτικό στρες».
Πολύ οξυγόνο, που δεν είναι αναγκαίο για τον οργανισμό, δημιουργεί τις ελεύθερες ρίζες, όπως το οξυγονούχο ύδωρ (H2O2), το «οξυγόνο-υδρογόνο» (OH-) ή «οξυγόνο δύο» (O2-), που είναι και οι πιο τοξικές.

Στον πυρήνα του κυττάρου

Oι «ελεύθερες ρίζες» μπαίνουν στον πυρήνα του κυττάρου και επιφέρουν αλλοιώσεις στην αλυσίδα του DNA. Eτσι, ο οργανισμός παύει να ελέγχει τους μηχανισμούς λειτουργίας ενός κατεστραμμένου πλέον κυττάρου.

«H δική μας συμβολή είναι ότι αναστρέφουμε αυτή την καταστρεπτική δράση που ξεκινά από το “οξειδωτικό στρες” και το “πλεονάζον οξυγόνο”», μας λέει ο καθηγητής Γ. Bουλδούκης.
«Oι εφαρμογές που μπορεί να έχει η δράση της “Δισμυτάσης” είναι απεριόριστες σε όλους τους τομείς της Iατρικής, αφού μιλάμε για τα κύτταρα και μόλις τώρα αρχίζουμε…»



Πηγή: tromaktiko, πηγή: ksipnistere
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

Ο Τραμπ, σπέρνει τον πανικό στην παγκόσμια συμμορία! Διέταξε, τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων του FBI και της CIA!

Πώς Μεταμορφώθηκε μια Ξεπερασμένη Κουζίνα σε Διακοσμητικό Κόσμημα..Πριν και Μετά!