Διαβατός Ημαθίας

> Διαβατινές ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΙΣ-Κατασκευές με παλιά ΠΑΝΤΖΟΥΡΙΑ..


Γράφει ο Μ-ίου

Από τα ..."φετίχ" όσων αγαπούν τα παλαιά αντικείμενα και τις αναπαλαιώσεις τα παλιά ξύλινα παντζούρια. Θα τα ...πετύχετε σε κάποιο γιουσουρούμ ή, πιο συχνά, πεταμένα δίπλα σε κάποιο κάδο απορριμάτων.

Ο πιο αξιοποιήσιμος τύπος διακοσμητικά είναι τα "γαλλικά παντζούρια" , τα κλασσικά δηλαδή με τις γρίλιες και τα σχετικά στενά φύλλα. 
Εάν βρίσκονται σε στοιχειωδώς καλή κατάσταση και με όποιον τρόπο και εάν είναι επεξεργασμένα-βαμμένα, μπορείτε να τα μετατρέψετε σε εξαιρετικής αισθητικής διακοσμητικά κομμάτια αλλά και να τα χρησιμοποιήσετε σαν ένα απλό ...κομμάτι ξύλου για την κατασκευή χρηστικών αντικείμενων όπως π.χ παραβάν, μικρά ή μεγαλύτερα ράφια κλπ.

Το πρώτο που, συνήθως, θα χρειαστεί είναι να αφαιρέσετε πλήρως τα στρώματα μπογιάς-βερνικιού με τα οποία είναι περασμένα.  Θα το κάνετε με δύο τρόπους, ανάλογα με το τι σας διευκολύνει περισσότερο αλλά και το πόσο φθαρμένη ή όχι είναι η μπογιά στην επιφάνειά τους:

1. Με ένα καμινέτο και σπάτουλαΚρατάτε την φλόγα για μερικά δευτερόλεπτα σχετικά κοντά στο χρώμα, η θερμότητα το "φουσκώνει" και το αφαιρείτε με τη σπάτουλα.
Αυτός είναι ο πιο σύντομος τρόπος εάν η ήδη υπάρχουσα μπογιά πάνω στο παντζούρι είναι φθαρμένη σε αρκετά σημεία (ξεφλουδισμένη) και δεν υπάρχει κάτω από το χρώμα κάποιο ειδικό υπόστρωμα π.χ μίνιο, που συνηθιζόταν παλαιότερα να περνούν τα ξύλα παραθύρων-παντζουριών για να προστατευθούν από την υγρασία.
Τα μικρά υπολείμματα ανά σημεία θα τα τρίψετε-απομακρύνετε στο τέλος με γυαλόχαρτο.


2. Με διαβρωτικό χρώματος-μπογιάς (remover).  είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρέσετε εντελώς μπογιά από παλιά παντζούρια η οποία δεν έχει ιδιαίτερα φθαρεί και ειδικά αν κάτω από αυτήν υπάρχει και στρώση από μίνιο, αστάρι κλπ. χωρίς να "καταστρέψετε" την επιφάνεια του ξύλου με ...ατέλειωτα ξυσίματα-τριψίματα. 
Περνάτε με πινέλο το remover αφήνετε για μερικά λεπτά να ενεργήσει έως να "φουσκώσει-μαλακώσει" η μπογιά και την αφαιρείτε με σπάτουλα. Συνήθως θα χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία ακόμη μια φορά ή κατά τόπους όπου υπάρχουν υπολείμματα χρώματος. Στο τέλος περνάτε την στεγνή επιφάνεια του παντζουριού με ένα ψιλό γυαλόχαρτο.

Αφού θα έχουν αφαιρεθεί όλα τα στρώματα προηγούμενων χρωμάτων και μετά το τελικό τρίψιμο το ξύλο θα έχει αποκτήσει λεία ομοιόμορφη όψη, μπορείτε να βάψετε-επεξεργαστείτε-βάψετε τα παντζούρια με όποιον τρόπο-απόχρωση θέλετε, αν και το πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα ειδικά για κομμάτια όπως διακοσμητικά τοίχου, κρεμάστρες, ράφια, διακοσμητικά εξωτερικών χώρων κλπ. δίνει η εφαρμογή μιας απλής τεχνικής παλαίωσης. 
Εδώ θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για το πως θα δώσετε στο ξύλοπαλαιωμένη όψη και εδώ γενικές-βασικές οδηγίες για την επεξεργασία-συντήρηση-βάψιμο γενικά ξύλινων επιφανειών. 



























πηγή: soulouposeto
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

Ο Τραμπ, σπέρνει τον πανικό στην παγκόσμια συμμορία! Διέταξε, τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων του FBI και της CIA!

Πώς Μεταμορφώθηκε μια Ξεπερασμένη Κουζίνα σε Διακοσμητικό Κόσμημα..Πριν και Μετά!

Λάδι Κρήτης: Σαρακίνα 4L Βραβευμένο Τσουνάτο Ελαιόλαδο