Διαβατός Ημαθίας

> Διαβατινές σπιράλ κατασκευές για παρτέρια...

Από Διαβατινός  
Μία ιδιαίτερα όμορφη αλλά και πρακτική κατασκευή, αφού τα παρτέρια σε σχήμα σπιράλθα σας δώσουν την δυνατότητα να αξιοποιήσετε
 κάποια σημεία σε μικρούς κήπους-αυλές ώστε εκμεταλλευόμενοι την κατά ύψος ανάπτυξή τους να τοποθετήσετε περισσότερα φυτά-λουλούδια από όσα θα χωρούσαν σε ένα απλό παρτέρι  που θα καταλάμβανε την ίδια έκταση επί της επιφάνειας του εδάφους. 


Ανάλογα με το συνολικό ύψος της κατασκευής αλλά και το υλικό που θα χρησιμοποιήσετε για να οριοθετήσετε τις περιοχές ενός τέτοιου παρτεριού, μπορούν να κατασκευαστούν είτε ως κανονικές χτιστές κατασκευές σε σπειροειδές σχήμα που στην συνέχεια θα γεμίσετε με χώμα, είτε τοποθετώντας μεγάλες πέτρες, πλάκες κλπ. σε αντίστοιχο σχηματισμό πάνω σε ένα "λοφάκι" χώματος δημιουργώντας έτσι "διαδρόμους" διαφορετικού ύψους όπου θα φυτέψετε.

Έτσι είναι αυτονόητο ότι σε σπειροειδή παρτέρια μεγάλου ύψους οι πέτρες, πλάκες, τούβλα κλπ. θα πρέπει να χτιστούν με λάσπη, με την ίδια διαδικασία που γίνεται ένας τοίχος, διαφορετικά ούτε το χώμα θα συγκρατηθεί σωστά ούτε οι πέτρες θα μείνουν στην σωστή τους θέση ενώ αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα ελαφρά υπερυψωμένο παρτέρι μπορείτε να το κάνετε και απλώς δημιουργώντας το σπιράλ από πέτρες, μεγάλα βότσαλα, κομμάτια από πλάκες επίστρωσης εδάφους κλπ. τοποθετημένες, ανάλογα με τον όγκο και το σχήμα τους, η μία δίπλα ή πάνω στην άλλη ή και σφηνώνοντας τες στο χώμα, με τρόπο που να σχηματίζονται κυκλικές ανισόπεδες περιοχές πάνω στο χώμα και ταυτόχρονα σταθερές και με αντοχή σε συνθήκες όπως αέρας, βροχή αλλά και το νερό ποτίσματοςικανό σταδιακά να συμπαρασύρει το χώμα στο εσωτερικό του παρτεριού αν οι πέτρες δεν τοσυγκρατούν σωστά.

Οι χτιστές κατασκευές είναι ασφαλώς πολύ πιοεντυπωσιακές, η δε διαδικασία κατασκευής τους δενπαρουσιάζει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία, απλώς αντί να ενώσετε πέτρες, τούβλα, κλπ. με λάσπη σε ευθείασειρά, όπως για μια οποιαδήποτε άλλη χτιστή κατασκευή, θα το κάνετε δίνοντας στην πρώτη σειρά μορφή σπίρας και στην συνέχεια θα συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο να "υψώνετε" έως το σημείο που θέλετε δημιουργώντας πάνω στην πρώτη σειρά όσε ακόμη απαιτούνται.
Η "λάσπη" οικοδομής το μείγμα δηλαδή που χρησιμοποιείται για την ένωση τούβλων ή όποιου άλλουπαρόμοιου υλικού είναι μια μίξη από τσιμέντο-οικοδομική άμμο-ασβέστη σε μια αναλογία περίπου 2-7-2 και νερό. Υλικά θα βρείτε σε όλες τις μάντρεςοικοδομικών υλικών, εκεί μπορείτε να ζητήσετε και επιπλέον "διευκρινίσεις" για το πως ακριβώς θααναμείξετε τα υλικά, ενώ αν το προτιμάτε σε τέτοιου είδους μικρού μεγέθους κατασκευές όπως ένα σπιράλ παρτέρι μπορείτε να "συγκολλήσετε" μεταξύ τους πέτρες, τούβλα κλπ. και με απλό μείγμα τσιμέντου ή και κόλλα για πλακάκια, ανάλογα βεβαίως και με το είδος υλικού που θα δουλέψετε π.χ κανονικά τούβλα, διακοσμητικά τουβλάκια, μικρές ή μεγαλύτερες πλάκες κλπ.

Στις ψηλές κατασκευές, για να χρειαστείτε λιγότερο χώμα, μπορείτε να γεμίσετε το εσωτερικό του σπιράλ έως ένα ύψος μεοργανικά υλικά όπως ξύλα, κλαδιά κλπ. που θα λειτουργήσουν και ως λίπασμα και στην συνέχεια να τοποθετήσετε μια ποσότητα χώματος ικανή για την σωστή ανάπτυξη των φυτών. Σε ό,τι αφορά τηνεπιλογή των φυτών στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανέναςπεριορισμός, οποιοδήποτε είδος μπορεί να ευδοκιμήσει στο χώμα το ίδιο μπορεί να κάνει και ...κλεισμένο μέσα σε ένα τέτοιο παρτέρι, απλά ανάλογα με το ύψος-μέγεθος του παρτεριού επιλέξτε φυτά-λουλούδια που η ανάπτυξή τους να είναι τέτοια ώστε να μην "χάνεται" η όψη και το σχήμα μιας τέτοιας κατασκευής. 
Φυτά και λουλούδια δηλαδή αλλού με κάθετη και αλλού με οριζόντια ανάπτυξη και κατά βάση μικρού ύψους, διαφορετικά ειδικά στα μη χτιστά αλλά ελαφράυπερυψωμένα σπειροειδή παρτέρια σύντομα το φύλλωμαθα καλύψει εντελώς τις πέτρες διαχωρισμού και θα επηρεάσει την συνολική εικόνα.
Γι΄αυτό και γενικά, φυτεύοντας σε τέτοιαπαρτέρια,λάβετε υπόψη σας ότι τα φυτά σύντομα θα αναπτυχθούν και αφήστε αποστάσεις ανάμεσα στα διάφορα είδη όσο και αν αυτό κοστίζει "αισθητικά" κατά την αρχική εικόνα, σε πολύ λίγο καιρό τα κενά θα γεμίσουν. 

"Παραλλαγή" τέτοιας μορφής "παρτεριών" για χρήση σεμπαλκόνια είναι οι συνθέσεις σε κάθετη ανάπτυξη που μπορείτε να κάνετε με διαφορετικού μεγέθους γλάστρες, ενώ και σε ένα τέτοιο σπειροειδές παρτέρι σε κήπο-αυλή, μπορείτε ναενσωματώσετε π.χ μια μεγάλη γλάστρα στο επάνω κεντρικό μέρος του ή και μικρότερες σε άλλα σημεία
.

Η επιλογή των υλικών και οτρόπος που θα τα χρησιμοποιήσετε μπορεί ναδιαφοροποιήσει εντελώς την όψη τέτοιων κατασκευών και να τους δώσει πολλές επιμέρους όψεις, πάντως σε κάθε περίπτωση είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και όμορφοδιακοσμητικό στοιχείο για εξωτερικούς χώρους, ταυτόχρονα αξιοποιεί στο έπακρο τον χώρο ενώ σας επιτρέπει και να συγκεντρώσετε ομοειδή φυτά σε ένα τέτοιο σπιράλ δημιουργώντας π.χ μικρούς ...κήπους μεαρωματικά, κακτοειδή κλπ. 













  


πηγή: soulouposeto
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

Αγρίνιο: Ποινή κάθειρξης 27 ετών στον 50χρονο ιερέα που ασελγούσε σε ανήλικα κορίτσια...

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..