Διαβατός Ημαθίας

Οι μικροί "κάτοικοι" που Ζουν στο Πρόσωπο Όλων μας!

Σχεδόν σίγουρα, έχετε μικροσκοπικά ζωύφια που το σπίτι τους είναι το
πρόσωπο σας.
Το BBC σε εκτενές άρθρο του παρουσιάζει πρόσφατες επιστημονικές μελέτες και φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύουν ότι πάνω στο πρόσωπό όλων των ανθρώπων ζούνε εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- μικροσκοπικά έντομα που λέγονται ακάρεα; Και μάλιστα δεν μπορούμε να τα ξεφορτωθούμε, ενώ μερικές φορές μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία της επιδερμίδας μας.
Αυτά τα ακάρεα είναι ξεχωριστό είδος από τα υπόλοιπα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι μας σε διάφορες επιφάνειες και ζούνε μόνιμα επάνω μας, κυρίως στο πρόσωπο. Μοιάζουν με μικροσκοπικές αράχνες.
Και αυτή η φαινομενικά αψεγάδιαστη επιδερμίδα είναι γεμάτη ακάραια.
Και αυτή η φαινομενικά αψεγάδιαστη επιδερμίδα είναι γεμάτη ακάρεα.
Πριν τρέξετε να πάτε στο φαρμακείο για να πάρετε το πιο δυνατό καθαριστικό προσώπου, πρέπει να μάθετε πως αυτά τα έντομα δεν είναι και τόσο βλαβερά. Σε κάθε άνθρωπο υπάρχουν δύο ειδών έντομα, τα Demodex και τα D. brevis. Τα Demodex έχουν 8 ποδαράκια τα οποία βρίσκονται κοντά στο κεφάλι τους. Το σώμα τους μοιάζει με αυτό σκουλικιού και μέσα από το μικροσκόπιο φαίνονται σαν να κολυμπάνε μέσα σε λάδι με αργές κινήσεις. Τα Demodex προτιμούν να ζουν στους πόρους και στους θύλακες της τρίχας ενώ τα D. brevis προτιμούν να ζουν πιο βαθιά στους σμηγματογόνους αδένες.
thehomeissue_akaraia08
Έτσι είναι από κοντά το κεφάλι και τα ποδαράκια των Demodex.
Ο λόγος που συνήθως συναντώνται στο πρόσωπο είναι επειδή εκεί οι πόροι είναι πιο μεγάλοι και υπάρχουν περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και αλλού, όπως στα γεννητικά όργανα και στο στήθος. Μιας και οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους μπορεί να έχετε πολύ περισσότερα εσείς από τον σύζυγό σας ή και πολύ λιγότερα ενώ μπορεί να διαφέρει και ο αριθμός των ακάρεων που έχετε στην κάθε μεριά του προσώπου σας.
thehomeissue_akaraia01
Τα ακάρεα που έχετε στο πρόσωπό σας έχουν αυτή τη μορφή αν τα δείτε με το μικροσκόπιο.
Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το τι παίρνουν αυτά τα αηδιαστικά ακάρεα από εμάς ενώ δεν είμαστε και σίγουροι τι είναι αυτό που τρώνε ή πώς αναπαράγονται. Αυτό που μάλλον συμβαίνει είναι ότι βγαίνουν τα βράδια με σκοπό να αναπαραχθούν και μπαίνουν και πάλι μέσα στους πόρους τα πρωινά. Γεννάνε αυγά γύρω από την άκρη των πόρων μας, τα οποία είναι περίπου το ένα τρίτο του σώματος τους και αναπαράγονται κανονικά και όχι με τεράστιες ταχύτητες. Επίσης γνωρίζουμε ότι δεν αφοδεύουν ποτέ γιατί δεν έχουν τα κατάλληλα όργανα. Έτσι, κάποια στιγμή και αφού έχουν γεμίσει με φαγητό που δεν μπορεί να βγει από πουθενά, σκάνε και πεθαίνουν. Με αυτή την έκρηξη, απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες βακτηριδίων, τα οποία πλέον ξέρουμε ότι μπορεί να χειροτερέψουν κάποιες μορφές ακμής.
«Αν είχαν αρνητική επίδραση σε εμάς αυτό θα φαινόταν σε πολλούς ανθρώπους», λένε οι ειδικοί στο BBC. To μοναδικό πράγμα που τα συνδέει με δερματικά προβλήματα είναι μια πάθηση που ονομάζεται ροδόχρους ακμή. Αυτή επηρεάζει το πρόσωπο των ανθρώπων και ξεκινάει με μια έξαψη η οποία μερικές φορές εξελίσσεται σε μόνιμη ερυθρότητα, κηλίδες και μια αίσθηση καψίματος. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που υποφέρουν από ροδόχρου ακμή τείνουν να έχουν περισσότερο τα Demodex ακάρεα. Αντί για 1 ανά 2 τετραγωνικά εκατοστά δέρματος έχουν 10 με 20. Έτσι, όταν αυτά πεθαίνουν σε μεγάλες ποσότητες, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργούν πιο έντονα προβλήματα. 
thehomeissue_akaraia02
Έτσι είναι ο θύλακας μιας τρίχας σας στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Μέσα του διακρίνονται τα μικροσκοπικά Demodex τα οποία περιμένουν να βγουν το βράδυ.
Αυτό που πρέπει να κρατήσετε τελικά είναι πως για τους περισσότερους ανθρώπους, τις περισσότερες φορές, αυτά τα ακάρεα είναι ακίνδυνα. Μπορεί, μάλιστα, να είναι και οφέλιμα καθώς καθαρίζουν την επιδερμίδα από τα νεκρά κύτταρα ή τρώνε τα «κακά» βακτήρια που υπάρχουν σε αυτή.
thehomeissue_akaraia03
Όσο κι αν δεν θέλετε να το πιστέψετε οι βλεφαρίδες σας από πολύ κοντά είναι κάπως έτσι και γύρω τους ζουν πολλά μικρά ζωάκια!
Μπορείτε, όμως, να τα ξεφορτωθείτε; Παρόλο που υπάρχουν θεραπείες που τα εξαφανίζουν, δεν μπορείτε να μείνετε μακριά τους για περισσότερο από 6 εβδομάδες καθώς τα «κολλάτε» από άλλους ανθρώπους με τους οποίους έρχεστε σε επαφή, καθώς και από τα μαξιλάρια, τις πετσέτες και τα σεντόνια σας. Οι επιστήμονες πλέον θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα ζωύφια ζούνε στο πρόσωπο του ανθρώπου εδώ και 20,000 χρόνια. Προφανώς υπάρχει κάτι στο πρόσωπό μας που τα προσελκύει και πρέπει, με λίγα λόγια, να μάθουμε να ζούμε με αυτά. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι άλλα ζωύφια ζούνε μόνιμα στο πεπτικό μας σύστημα και κάποια έντομα μας επισκέπτονται συχνά -όπως οι ψείρες- τότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι το σώμα μας είναι ένα ξεχωριστό οικοσύστημα που προσφέρει στέγη, τροφή και ζωή σε πολλούς άλλους οργανισμούς.
Πηγή: bbc.com
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

Αγρίνιο: Ποινή κάθειρξης 27 ετών στον 50χρονο ιερέα που ασελγούσε σε ανήλικα κορίτσια...

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..