Διαβατός Ημαθίας

Νέα Έφεσος, η αναβίωση του εθίμου «Ρουγκατσάρια» από τον πολιτιστικό σύλλογο «ΤΟ ΣΤΟΥΠΙ».

Παρά το τσουχτερό κρύο, ο πολιτιστικός σύλλογος «ΤΟ ΣΤΟΥΠΙ» Νέας
Εφέσου, μετά την Πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία, αναβίωσε και φέτος το έθιμο «Ρουγκατσάρια», στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών.
Τα μέλη του συλλόγου έψαλλαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, ενώ οι ρουγκατσάρηδες μεταμφιεσμένοι με τις παραδοσιακές κάπες, φορώντας τρομακτικές μάσκες στο κεφάλι και ζωσμένοι τα μεγάλα κουδούνια, περιφέρονταν ανάμεσα στο πλήθος προκαλώντας απίστευτο θόρυβο.
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας και ο σκοπός των ρουγκατσάρηδων είναι από τη μία η απομάκρυνση του κακού και από την άλλη το ξύπνημα της φύσης μετά τη νέκρωσή της κατά την περίοδο του χειμώνα.
Ο πρόεδρος του συλλόγου, κύριος Κατσαρέλας Χρήστος, ανταλλάσοντας ευχές με τους παρευρισκόμενους, τόνισε τη σημαντικότητα της διατήρησης των τοπικών εθίμων, ενώ παράλληλα ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι γεμάτη από χαρά, υγεία και δημιουργία για όλο τον κόσμο και οι προσπάθειες και δράσεις του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου μέσα στο 2015 να είναι πλούσιες και να στέφονται πάντοτε από επιτυχία.

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Με επιτυχία μετά από 2 χρόνια, το επετειακό 40ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα Λιβάδια Περτουλίου. (βίντεο)

Καρύδα: Το θαυματουργό λάδι της για υγεία και δέρμα...

Απίστευτη Μυκηναϊκή Ανακάλυψη στην Μακεδονία ..