Διαβατός Ημαθίας

Αμφίπολη: Κρύος ιδρώτας έλουσε τους αρχαιολόγους…

Ισχυρές ενδείξεις σύλησης στην Αμφίπολη

Μια οπή διαστάσεων 40Χ50 εκατοστά, που βρέθηκε στην είσοδο του τάφου, προκαλεί υποψίες τυμβωρυχίας, καθώς είναι αρκετή, ώστε να περάσει μέσα από αυτήν ένας πολύ αδύνατος άνθρωπος…


Στη στερέωση και συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων πρόκειται να αφοσιωθούν τις επόμενες δυο-τρεις μέρες οι αρχαιολόγοι στον Τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, προκειμένου να τα προστατεύσουν, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της ανασκαφής, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, επαναλαμβάνοντας προηγούμενη δήλωσή της ότι «ένα μνημείο βγαίνει και παράλληλα συντηρείται, αλλιώς το χάσαμε».

Παρότι η ανασκαφή από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς, οι αρχαιολόγοι δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες υποστύλωσης και συντήρησης των ευρημάτων, αλλά και στη διάσωση των ιχνών των χρωμάτων που βρέθηκαν στον χώρο. «Πρέπει να καταφέρουν να διατηρήσουν τα χρώματα που βρέθηκαν πάνω στα αρχαιολογικά ευρήματα και χρειάζονται ειδικές θερμοκρασίες ψύχους, αλλιώς θα χαλάσουν αμέσως», επισημαίνει η αρχιτέκτονας, πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Λίνα Θεοδωρίδου, παραπέμποντας στα «ευαίσθητα» χρώματα που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες ζωγράφοι.

«Ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, που είναι στην ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, γνωρίζει απόλυτα την προστασία που χρειάζονται όλα όσα έχουν μέχρι τώρα αποκαλυφθεί», επισημαίνει η Λίνα Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι το τμήμα Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ Σερρών συνεργάστηκε στενά το 2010 με την προϊσταμένη της ΚΗ Εφορείας, Κατερίνα Περιστέρη, όταν στις ανασκαφές της κοντά στον Τύμβο Καστά χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί το γεωραντάρ που διαθέτει το τμήμα.
Όπως εξηγεί, ωστόσο, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του ΤΕΙ, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, «μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κανένα αποτέλεσμα γεωφυσικής έρευνας που να σχετίζεται με την πρόσφατη σημαντική ανακάλυψη στον χώρο του λόφου Καστά» και «σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε έρευνα, γίνεται μόνο σε συνεργασία με την κ. Περιστέρη, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να κάνει σχετικές ανακοινώσεις».

Ίσως πρόλαβαν οι τυμβωρύχοι
Μια οπή διαστάσεων 40Χ50 εκατοστά στον μαρμάρινο τοίχο που χωρίζει τον προθάλαμο του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης από τους δύο θαλάμους που ακολουθούν, αποτελεί ισχυρή ένδειξη τυμβωρυχίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Από τον μαρμάρινο τοίχο, ο οποίος αποκαλύφθηκε σε απόσταση 6 μέτρων από την είσοδο του μνημείου, έχει αφαιρεθεί κομμάτι μαρμάρου που επιτρέπει «σε έναν πολύ αδύνατο άνθρωπο να περάσει στο εσωτερικό του», σύμφωνα με αρχαιολόγους.
Η συνέχιση της ανασκαφής στο εντυπωσιακό μνημείο, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα δείξει αν όντως ο τάφος συλήθηκε κατά την αρχαιότητα όπως δείχνει το νέο εύρημα, αλλά και οι ακρωτηριασμένες σφίγγες που επί 2.300 χρόνια φρουρούν την είσοδό του. «Τρεις μόνο τάφοι από τους 50 που γνωρίζουμε στον ελλαδικό χώρο ήταν ασύλητοι», αναφέρει στην εφημερίδα αρχαιολόγος που γνωρίζει σε βάθος την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας και τους θησαυρούς της. Οι δύο από αυτούς αποκαλύφθηκαν στη συστάδα των βασιλικών ταφών των Αιγών από τον Μ. Ανδρόνικο και είναι ο τάφος του Φιλίππου Β΄ και του εγγονού του Αλέξανδρου Β΄. Ο τρίτος ασύλητος τάφος βρίσκεται στην Πέλλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αρχαίοι κλέφτες έμπαιναν στους μακεδονικούς τάφους απ' όπου μπορούσαν γιατί έβρισκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα». Συνήθως, όπως αναφέρει, αφαιρούσαν το «κλειδί» από τη θόλο της κάμαρας και έμπαιναν από πάνω. Υπενθυμίζεται πάντως ότι την περασμένη εβδομάδα, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη είχε εκφράσει την εκτίμησή της πως ο τάφος της Αμφίπολης δεν είναι συλημένος, καθώς προστατεύτηκε από τις πέτρες που υπήρχαν στην είσοδό του.

Στον τάφο της Αμφίπολης κρύβεται το αναπάντεχο
ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΑΝ και εξειδικεύτηκε στην αρχαιολογία των συγκρούσεων και ειδικά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και στην ανθρωπολογία της νοτίου Αμερικής, ο Βρετανός καθηγητής Νίκολας Σόντερς παραδέχεται ότι η φυσιογνωμία του Μεγάλου Αλεξάνδρου πάντα τον γοήτευε: «Πάντα με συνάρπαζε ο Μέγας Αλέξανδρος, από την εποχή κιόλας της εφηβείας μου... Κυρίως για το τι απέγινε μετά τον θάνατό του και για το πού βρίσκεται ο τύμβος του», είπε σε συνέντευξή του στο «Έθνος».

Ο χαμένος τάφος του Έλληνα στρατηλάτη είναι και το θέμα του μπεστ σέλερ του Σόντερς , «Ο Τάφος του Αλέξανδρου: 2.000 χρόνια εμμονής για την εύρεση του μεγάλου κατακτητή», που ο Βρετανός καθηγητής έγραψε το 2006, έπειτα από παρότρυνση του ατζέντη του. Στην εκδοχή του βιβλίου του, ο καθηγητής αρχαιολογίας υποστηρίζει ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται πολλά μέτρα κάτω από το έδαφος της σύγχρονης πόλης της Αλεξάνδρειας. Ως προς τα οστά του, ο Σόντερς εικάζει ότι αυτά θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί (καεί), ενώ δεν αποκλείει το γεγονός το σώμα του να είχε μουμιοποιηθεί και να μοιράστηκε σε κομμάτια ως φυλαχτό στους Αλεξανδρινούς.

Εκείνο που υποστηρίζει με σιγουριά, είναι ότι η νέα ανακάλυψη στην Αμφίπολη δεν είναι ο τάφος του Έλληνα στρατηλάτη: «Για πολλούς αρχαιολογικούς, ιστορικούς και φιλολογικούς λόγους είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι η νέα αυτή ανακάλυψη είναι ο τάφος του Αλέξανδρου. Υπάρχει πράγματι μια δελεαστική πιθανότητα να σχεδιάστηκε και να χτίστηκε για τον ίδιο (η σορός του κατευθυνόταν στη Μακεδονία όταν οι Πτολεμαίοι την απέσπασαν μεταφέροντάς την στην Αίγυπτο), το πρόβλημα όμως με αυτήν την υπόθεση είναι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα θαβόταν στον προγονικό βασιλικό τάφο στην Βεργίνα. Θα ήταν αδύνατο να τον έθαβαν οπουδήποτε αλλού στη Μακεδονία και η Αμφίπολη ήταν πολύ δευτερεύουσα σε σχέση με τις Αιγές/ Βεργίνα.
Για τον ίδιο λόγο, ο τάφος αυτός είναι απίθανο να ανήκε σε κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας. Κατά τη γνώμη μου, το εύρημα ανήκει πιθανώς σε έναν από τους διαδόχους του Αλέξανδρου, σε ένα μέλος της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας ή σε έναν από τους στρατηγούς του. Θεωρώ πιο πιθανό να ανήκε σε κάποιον υψηλόβαθμο σύντροφο. Ίσως στον επικεφαλής του στόλου του, Νέαρχο; Επομένως είναι πιθανό μέσα στον τάφο να βρίσκεται κάτι εντελώς αναπάντεχο!», είπε στο «Έθνος» ο Βρετανός καθηγητής. Για τον ίδιο οι πιθανότεροι «ένοικοι» του τύμβου της Αμφίπολης είναι ο Νέαρχος, η Ρωξάνη ή ο γιος του Αλέξανδρος ο Δ', ή η αδερφή του, Κλεοπάτρα.
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Γνωρίζετε αυτόν τον Παράδεισος στην Ημαθία;

Σοβαρές καταγγελίες από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κέρκυρας, Νίκο Μποζίκη.

Πάλι κουρελόχαρτο το Ελληνικό Σύνταγμα από την κατοχική συμμορία των 300σίων με τις πλάτες των εταιριών (Δικαιοσύνης και Σώματων Ασφαλείας) !!!