Διαβατός Ημαθίας

Δίνουν 30 εκατ. ευρώ για τα ροδάκινα αλλά θα τα μοιραστούμε με Ισπανία, Ιταλία

Χαμηλότερο των προσδοκιών που είχαν οι αγρότες είναι το ποσό που θα τους διατεθεί από
την ΕΕ ως αποζημίωση για το πλήγμα που δέχονται από το ρωσικό εμπάργκο. Το ποσό ανέρχεται συνολικά στα 30 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα μοιραστούν μεταξύ της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση αναζητά νέες αγορές σε τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ινδία και η Τουρκία ώστε να διατεθούν εκεί τα προϊόντα που κινδυνεύουν να μείνουν στις αποθήκες και να σαπίσουν.

Η εξεύρεση νέων αγορών προτάθηκε ως λύση και κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων. Ήδη στις αποθήκες των παραγωγών σε Πέλλα και Ημαθία βρίσκονται αδιάθετοι περισσότεροι από 23.000 τόνοι ροδάκινα και νεκταρίνια, ενώ στα δέντρα έτοιμοι για συγκομιδή υπολογίζεται ότι βρίσκονται άλλοι 24.000 τόνοι.
Πέραν των νέων αγορών η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να προλάβει την μείωση των τιμών λόγω της υπερπροσφοράς που ενδέχεται να υπάρξει στην αγορά. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA", τόνισε πως δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της αποζημίωσης για τα ροδάκινα αλλά παρεξήγηση, την οποία απέδωσε στην ύπαρξη δύο ξεχωριστών ανακοινώσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε: "Υπάρχουν δύο διαφορετικές ανακοινώσεις από την Κομισιόν τα μέτρα για το ροδάκινο ισχύουν αναδρομικά από τις 11 Αυγούστου και τα μέτρα για τα υπόλοιπα ισχύουν αναδρομικά από τις 18, από χθες".
Το απόγευμα οι εκπρόσωποι παραγωγών και φορέων συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατά την έναρξη της συνάντησης τους είπε μεταξύ άλλων: "Το θέμα είναι εάν οι ελληνικές κυβερνήσεις συμπεριφέρονται με την αίσθηση του ισότιμου μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση και αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να διεκδικήσουν τα εθνικά συμφέροντα ή υπογράφουν ο,τι τους έρχεται".
Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του: "Όταν η συγκυβέρνηση προπαγανδίζει ότι... κανονίζει για να αποζημιωθούν όλοι οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί, που έπαθαν ζημιά 30 εκατομμύρια ευρώ από το ρωσικό εμπάργκο, γνωρίζοντας ότι η ΕΕ δίνει 40 εκατομμύρια για την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών όλης της Ευρώπης, με αυτή την αριθμητική λογική, που δεν την μαθαίνουν ούτε στο νηπιαγωγείο, είναι απόλυτα αντιληπτό το πως οι υπουργοί ΝΔ – ΠΑΣΟΚ χειρίζονται την οικονομία του τόπου μας".
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, που συναντήθηκε επίσης με παραγωγούς τόνισε: "Έχουν διατεθεί μόνο 125 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσης με εξαίρεση το ροδάκινο και το νεκταρίνι. Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί ταχύτατα".
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: "Τα ποσά για αποζημιώσεις είναι πολύ χαμηλά, δεν εξασφαλίζεται ότι αυτά θα φτάσουν πραγματικά στους αγροτοπαραγωγούς και συνδέονται με μέτρα μείωσης της ζήτησης, που παραπέμπουν σε καταστροφή αγροτικής παραγωγής, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί".
Πηγή: Mega
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Τα πιο Γρήγορα Κρουασανάκια Πραλίνας με 3 Μόνο Υλικά...

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας "ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ" από απλά ξύλα..

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση : The Great Reset . Ατζέντα 2030, όλη η Αλήθεια του Covid 19 και η ΝΤΠ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Γνωρίζετε αυτόν τον Παράδεισος στην Ημαθία;