Διαβατός Ημαθίας

Ξαφνική άνοδος παρατηρήθηκε στις τιμές του αρνιού στα τέλη της περασμένης εβδομάδας φλερτ με τα 6 ευρώ για το αρνί

Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η άνοδος αυτή συνδέεται με την αυξημένη ζήτηση για αρνιά, λόγω του Πάσχα των Καθολικών  (31 Μαρτίου) ή αν πρόκειται απλά για μια «κόντρα» μεταξύ εμπόρων την οποία ενίσχυσαν με τη διαπραγματευτική τους στάση συγκεκριμένοι τσελιγκάδες του κάμπου με μεγάλα «σημάδια».

H εφημερίδα Agrenda έχει στη διάθεσή της όλο το ρεπορτάζ, καθώς και τα ονόματα των εμπόρων και παραγωγών της Κεντρικής Ελλάδας που οδήγησαν για λίγες ώρες την τιμή του αρνιού από τα 4,2 σε 5,5 ευρώ το κιλό, όπως έχει επίσης και τα τιμολόγια που κόπηκαν για τις συγκεκριμένες εμπορικές πράξεις.
Λιγοστεύουν τα αρνιά
Πέραν των ειδικών συνθηκών που προκάλεσαν την άνοδο στις τιμές των αρνιών, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ντόπια παραγωγή δεν είναι μεγάλη για να καλύψει επαρκώς τη ζήτηση εν όψει του «δικού μας» Πάσχα, που φέτος πέφτει αργά και έχει κατά κάποιο τρόπο υποχρεώσει τους παραγωγούς να «κόψουν» νωρίς τα αρνιά για να κερδίσουν τουλάχιστον από το γάλα.

Την ίδια στιγμή πολλοί είναι και οι κτηνοτρόφοι που έσφαζαν τα αρνιά σταδιακά, για να καλύψουν ανάγκες όλο το προηγούμενο διάστημα, σαν αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας και των ακριβών ζωοτροφών.
Μ’ αυτή την έννοια και εφόσον υπάρξει ο στοιχειώδης συντονισμός από την πλευρά των αιγοπροβατοτρόφων, δεν αποκλείεται οι τιμές των αρνιών να «παλέψουν» για τα 6 ευρώ το κιλό αντί των 4,5 ευρώ το κιλό που φαίνεται να έχουν επιστρέψει σήμερα, καθώς η ζήτηση είναι δεδομένη και η παραγωγή περιορισμένη.
Προϋπόθεση, για να γίνει αυτό βέβαια, είναι να ληφθούν μέτρα ελέγχου της διακίνησης αμνοεριφίων στις μέρες που μεσολαβούν μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, με περιορισμό των αθρόων εισαγωγών από γειτονικές χώρες και μάλιστα με αμνοερίφια, τα οποία διατίθενται ως ντόπια. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό οι παραγωγοί δείχνουν να συσπειρώνονται γύρω από αξιόλογες συλλογικές προσπάθειες με τη μορφή συνεταιρισμών ή και Ομάδων Παραγωγών.

πηγή
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

> Τα πιο Γρήγορα Κρουασανάκια Πραλίνας με 3 Μόνο Υλικά...

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας "ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ" από απλά ξύλα..

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Γνωρίζετε αυτόν τον Παράδεισος στην Ημαθία;