Διαβατός Ημαθίας

Tέλος των κρατικών επιχορηγήσεων στις αγροτοσυνδικαλιστικές


Το τέλος των κρατικών επιχορηγήσεων στις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις και τη διάθεση των κονδυλίων αυτών σε 5.000 αγροτικές πολύτεκνες οικογένειες ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την επίσκεψή του χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη (δεξιά) και τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο (αριστερά)
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απ’ όπου ανακοίνωσε και την πληρωμή με 1,1 δισ. ευρώ των δικαιούχων γεωργών και κτηνοτρόφων στο πλαίσιο της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το 50%, αφού το υπόλοιπο 1,1 δισ. ευρώ το είχαν εισπράξει τον περασμένο Οκτώβριο. Εκανε λόγο για «σημαντική ένεση ρευστότητας για τους αγρότες μας σε συνέχεια της εξισωτικής αποζημίωσης και του αγροτικού πετρελαίου που έχουν δοθεί».
Ο κ. Σαμαράς συνεργάστηκε με τον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο για περίπου δύο ώρες και σε σχέση με τα χρήματα, περίπου 5% επί των ετήσιων εσόδων του ΕΛΓΑ, των αγροτών που πάνε στην ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ ανακοίνωσε: «Η βούλησή μας είναι να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις σε ένα κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό, ώστε τα χρήματα τα οποία θα εξοικονομηθούν από τον ΕΛΓΑ να μπορούν να επιστρέψουν ως επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων». Εκτιμάται, σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε αργότερα ο κ. Χαρακόπουλος, ότι μπορούν να ενισχυθούν 5.000 πολύτεκνες οικογένειες με 1.000 ευρώ η καθεμία.
Επιτάχυνση
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις και δράσεις στον χώρο της τυποποίησης και της μεταποίησης των εξαγωγικών μας προϊόντων.
Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα είναι παρούσα στην καινούργια μάχη που θα γίνει για την Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Ευρώπη: «Και η ηγεσία του υπουργείου κι εγώ προσωπικά, θα δώσουμε τον αγώνα για να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για την περίοδο 2014-2020».
Μετά το τέλος της επίσκεψης του πρωθυπουργού, οι κ. Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για επενδύσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ που θα γίνουν στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα το 2013 μέσα από κοινοτικά προγράμματα και άλλες δράσεις του υπουργείου.
Εκαναν επίσης γνωστό πως στην αρχή του νέου έτους θα είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν πρόγραμμα κινήτρων για την εγκατάσταση νέων στην ύπαιθρο.
Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»
Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ θα υλοποιηθούν το 2013
Επενδύσεις ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ αναμένεται να υλοποιηθούν μέσα στο 2013.
Χρήματα τα οποία προέρχονται από τις κοινοτικές δράσεις του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», αλλά και από την εκμετάλλευση των εκτάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οπως έκαναν γνωστό στους δημοσιογράφους οι κ. Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση 7.735 σχεδίων βελτίωσης. Πρόκειται για αιτήσεις που υπέβαλαν στο ομώνυμο πρόγραμμα αγρότες και κτηνοτρόφοι για τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό τυροκομείων, ελαιοτριβείων κ.λπ. Από αυτά τα σχέδια τα 1.348 έχουν προεγκριθεί, ενώ συνολικά 6.000 επενδυτικά σχέδια ύψους 500 εκατ. ευρώ θα λάβουν τελικά ενισχύσεις.
Ταυτόχρονα, με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν και οι διαδικασίες αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων για την κατασκευή νέων ή εκσυγχρονισμών υφιστάμενων μεταποιητικών επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτηθούν 300 σε όλη την περιφέρεια και οι επενδύσεις τους υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ.
Ξεκινά, επίσης, η αξιολόγηση 188 επενδυτικών σχεδίων στις υδατοκαλλιέργειες και τη μεταποίηση αλιευμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ. Τέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για τη μεταβίβαση σχολάζουσων εκτάσεων του υπουργείου με γεωθερμικά πεδία στην Ξάνθη. Από τη συνολική έκταση των 2.500 στρεμμάτων έχουν διατεθεί τρεις εκτάσεις από 100 στρέμματα η καθεμία για την κατασκευή θερμοκηπίων. Οι επενδύσεις αναμένονται σε 160 εκατ. ευρώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Τον Ιανουάριο
Πρόγραμμα κινήτρων για επιστροφή στην ύπαιθρο
Τον Ιανουάριο θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα κινήτρων για όσους θέλουν να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο. Αυτό έκαναν γνωστό οι κ. Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος, οι οποίοι κι ενημέρωσαν σχετικώς τον πρωθυπουργό. Σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή στους αναπληρωτές υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών και ΠΕΚΑ ώστε να επεξεργαστούν πακέτο κινήτρων για νέους και κυρίως όσους έχουν κατοικία στους τόπους καταγωγής τους, προκειμένου να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιδιώκει να διαπραγματευτεί στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και το πριμ εγκατάστασης αγροτών. Η ηγεσία του υπουργείου σημείωσε ότι θέλει αυτό να ανέλθει στα 50.000 ευρώ ανά νέο αγρότη έναντι των 30.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Ενισχύσεις
Παράλληλα, οι κ. Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος υπογράμμισαν ότι στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ γίνονται συζητήσεις ώστε να δημιουργηθούν προγράμματα που θα ενισχύουν τους αγρότες για την καταστροφή της σοδειάς, όχι μόνο από πυρκαγιές, χαλάζι, βροχές αλλά και από βιολογικά αίτια. Εφεραν ως παράδειγμα το «πράσινο σκουλήκι» που έχει πλήξει τους βαμβακοκαλλιεργητές της Θεσσαλίας. Αναφορά σχετική έκανε και ο κ. Σαμαράς στις επίσημες δηλώσεις του. Μάλιστα ήδη έχει ενεργοποιηθεί κανονισμός του ΕΛΓΑ προκειμένου, όσοι αγρότες θέλουν, με ένα προαιρετικό ασφάλιστρο να καλύπτουν τις σοδειές τους και για τέτοιες καταστροφές.
Τέλος, η ηγεσία του υπουργείου επανέλαβε ότι από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ποσά 3 δισ. ευρώ.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ , http://www.laikoyra.gr
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Οι συνεργάτες του site Διαβατός προμηθεύτηκαν σήμερα τα λουλούδια τους από «Τα παιδιά της άνοιξης» ...

Βούλα Πατουλίδου: Ευχαριστίες για τα όσα προσέφερε με την δίμηνη παρουσία του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το θωρηκτό «Γ.Αβέρωφ»