Διαβατός Ημαθίας

Καρπενησιώτικη Πρασόπιτα με τυρί φέτα – Τα μυστικά του νόστιμου φύλλου

Η Ευρυτανία φημίζεται για τις πίτες της. Οι γυναίκες από την μικρή ακόμα ηλικία μαθαίνουν τα μυστικά της καλύτερης πίτας που μέσα της «κρύβουν» ότι έχουν στο σπίτι.
Από τις ωραιότερες πίτες που δοκίμασα η πρασοτυρόπιτα από την Τριανταφυλλιά, που έχει το ξακουστό «Πλαστήρι» ένα εργαστήριο που βγάζει πίτες μούρλια.

Φτιάξαμε μαζί πίτες διάφορες και σας παρουσιάζουμε την πρώτη.

 Υλικά

Για τη ζύμη

1 κιλό αλεύρι μαλακό για πίτες, κοσκινισμένο

Μισή κουταλιά αλάτι

1 φλιτζάνι ηλιέλαιο

2 κ.σ. ξύδι

νερό εμφιαλωμένο ανθρακούχο «όσο πάρει» ή νερό πηγής, περίπου 1ποτήρι νερού



Για το καλύτερο άνοιγμα του φύλλου

3 κ.σ. νισεστέ και λίγο αλεύρι

Για τη γέμιση

1½ κιλό πράσα ψιλοκομμένα

800 γρ. τυρί φέτα

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

6 αυγά χωριάτικα

Ελαιόλαδο ή βούτυρο

Για το φινίρισμα

50 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη που θα πρέπει να είναι εύπλαστη και μέτρια, ούτε σκληρή ούτε όμως και μαλακή.
Στο πάγκο της κουζίνας βάζουμε το αλεύρι και στη μέση δημιουργούμε ένα κενό για να βάλουμε τα υγρά υλικά. Πασπαλίζουμε με αλάτι.

Ζυμώνουμε δυνατά και μόλις η ζύμη ξεκολλά από τα χέρια μας είναι έτοιμη.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 5 μπαλάκια.

Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα και αμέσως μετά με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα.

Για μεγαλύτερη ευκολία πασπαλίζουμε τον πλάστη και τον πάγκο μας με το μείγμα αλεύρι και νισεστέ

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα πινέλο περνάμε με ελαιόλαδο ένα ταψί για πίτες Νο38.

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο το στρώνουμε στο ταψί και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε και το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα γέμισης.

Την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.

Στρώνουμε ένα φύλλο και καλύπτουμε τη γέμιση.

Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε και την υπόλοιπη γέμιση, που τη στρώνουμε ομοιόμορφα για να καλύψει όλη την επιφάνεια του φύλλου.

Ρίχνουμε λίγο σιμιγδάλι ακόμα και καλύπτουμε τη γέμιση με δύο φύλλα ραντίζοντας το καθένα με ελαιόλαδο.

Κόβουμε τις άκρες γύρω από το ταψί όσο έχει μείνει και το γυρίζουμε προς τα μέσα.

Τρυπάμε την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι και κόβουμε βαθιά σε κομμάτια.

Περνάμε την επιφάνεια της πίτας με βούτυρο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα και ίσως λίγο παραπάνω.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει η πίτα, για 20 λεπτά και σερβίρουμε.
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Φανταστικές Διαβατινές Γλάστρες από τσιμεντόλιθους...

Πώς Μεταμορφώθηκε μια Ξεπερασμένη Κουζίνα σε Διακοσμητικό Κόσμημα..Πριν και Μετά!

Η μέθοδος Floortime για πρώτη φορά στην Ελλάδα...

Διαβατινή διακόσμηση Όλης της Βεράντας σας Μόνο με 30 Ευρώ

Βέροια: Οι Σιωπηλοί, αγέρωχοι μάρτυρες γεγονότων που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821...