Χανιώτικη Κρεατόπιτα: Μια Συνταγή που θα Λατρέψετε
- 1.200 γρ. αρνίσιο μπούτι, κομμένο σε μερίδες
- αλάτι
- πιπέρι
- ¼ ματσάκι μαϊντανού
- 250 γρ. πηχτόγαλο Χανίων ή γαλοτύρι
- 250 γρ. ανθότυρο
- 250 γρ. τυρομάλαμα ή γραβιέρα κατσικίσια Κρήτης
- 5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα
- ξύσμα από λεμόνι
- 1 κλωναράκι δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
- 100 γρ. βούτυρο ή στάκα σε μικρά κομμάτια
Για τη ζύμη
- 500 γρ. κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 100 γρ. γιαούρτι
- 1 αυγό
- 1 κ.σ. ξερή μαγιά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γρ. ζωμό στον οποίο έβρασε το αρνί
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 50 γρ. ελαιόλαδο για άλειμμα
- αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Κόβουμε τα 2/3 από τη ζύμη και με ένα πλάστη ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Αν κολλάει πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι.
- Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 28 εκ. και απλώνουμε το φύλλο στη βάση του ταψιού.
- Απλώνουμε το αρνί σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και προσθέτουμε τη γραβιέρα, το γαλοτύρι και το ανθότυρο σπασμένο σε κομμάτια.
- Βάζουμε το βούτυρο σε κομμάτια σε διάφορα σημεία πάνω από τα υπόλοιπα υλικά, το ξύσμα από το λεμόνι, τα φύλλα από το δεντρολίβανο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
- Ανοίγουμε το υπόλοιπο 1/3 από το ζυμάρι μέχρι να έχουμε ένα λεπτό φύλλο και καλύπτουμε τη γέμιση. Γυρίζουμε τα φύλλα προς τα μέσα για να σχηματίσουμε τον κόθρο.
- Χαράσσουμε σε 12 κομμάτια και ψήνουμε σε ψηλή σχάρα για 50-60 λεπτά.
- Αφήνουμε 20-30 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.
Previous Post
« Prev Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »
Next Post »