Διαβατός Ημαθίας

Λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό


Όταν πρόκειται για την καλοκαιρινή φροντίδα του δέρματος, οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε ότι είμαστε αρκετά προσεκτικοί. Ωστόσο, σύμφωνα με την Cancer Research UK, τα ποσοστά καρκίνου του δέρματος αυξάνονται – και οι 9 από τις 10 περιπτώσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μέτρα προστασίας από τον ήλιο.
Εξετάζουμε τα λάθη προστασίας από τον ήλιο που μπορεί να κάνετε.
Το αντηλιακό από μόνο του δεν είναι αρκετό
Με μια ποικιλία προϊόντων που είναι διαθέσιμα και πολλά υποσχόμενα για να μας κρατούν ασφαλείς στον ήλιο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι το αντηλιακό προσφέρει την καλύτερη προστασία κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού. Ωστόσο, πρέπει να συνδυάσουμε τη χρήση αυτού του προϊόντος με άλλες μορφές προστασίας από τον ήλιο.
“Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνει κάποιος είναι να στηριχθεί μόνο στα αντιηλιακά ως μόνη προστασία”, αναφέρει η Έμα Σίλντς, ανώτερος υπάλληλος πληροφόρησης για την υγεία στο Cancer Research UK. “Ωστόσο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό σε συνδυασμό με τη σκιά όταν ο ήλιος είναι ισχυρός, φορώντας ένα καπέλο και γυαλιά ηλίου”.
Δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα
Πολλοί συνδέουν το λαμπερό δέρμα με καλή υγεία, αλλά όταν πρόκειται για μαύρισμα, η εμφάνιση δεν παίζει ρόλο. “Δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα!” λέει η Σιλντς. “Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα του δέρματος είναι σημάδι βλάβης.”
“Συχνά, οι άνθρωποι συσχετίζουν το μαυρισμένο δέρμα με καλή υγεία”, προσθέτει ο συμβουλευτικός δερματολόγος Δρ. Ντάνιελ Γκλας της Δερματολογικής Κλινικής του Λονδίνου. “Στην πραγματικότητα, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία θα αντιπροσωπεύει πάνω από το 75% της γήρανσης του δέρματος. Επιπλέον, η περαιτέρω έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος αργότερα στη ζωή.”
Το aftersun δεν αναιρεί τις βλάβες
Λοιπόν, καιγόμαστε λίγο, αλλά αν βάλουμε αρκετό aftersun μετά, αυτό θα αναπλάσει το δέρμα, έτσι δεν είναι; Λοιπόν όχι. Σύμφωνα με τη Σιλντς, ενώ τα aftersun προϊόντα “μπορούν να απαλύνουν το δέρμα, δεν αναιρούν τις ζημιές”.
Ωστόσο, η Σιλντς έσπευσε να καθησυχάσει ότι η βλάβη του δέρματος που προκαλείται από ήπιο ηλιακό έγκαυμα μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί από τις ίδιες διαδικασίες θεραπείας του σώματος.
“Το σώμα σας έχει τους δικούς του μηχανισμούς ”επισκευής” που μπορούν να αποκαταστήσουν τη ζημιά από τον ήλιο”, εξηγεί. “Έτσι, το μήνυμα είναι, αν έχετε καεί, να είστε πιο προσεκτικοί, καθώς ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος θα αυξηθεί εάν υποφέρετε συχνά από κάποιο ηλιακό έγκαυμα.”
Δεν υπάρχει προϊόν με τεχνολογία total block
Όταν εκθέτουμε ευαίσθητες περιοχές όπως οι κορυφές των αυτιών μας ή η μύτη μας, μπορεί να είναι δελεαστικό να επιλέξουμε ένα προϊόν total block. Ωστόσο, ενώ ένα τέτοιο προϊόν μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά προστατευτικό και όντως να προσφέρει ένα εντυπωσιακό επίπεδο προστασίας, το όνομα είναι λίγο παραπλανητικό.
“Δεν υπάρχει συνολικό μπλοκάρισμα του ήλιου, καθώς καμία κρέμα δεν μπορεί να αποτρέψει όλες τις υπεριώδεις ακτίνες”, εξηγεί η Δρ. Στέφανι Μουν, κλινική δερματολόγος στο Bupa UK.
Ωστόσο, τα προϊόντα total block παρέχουν ένα καλό επίπεδο προστασίας, όταν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά.
“Το Sunblock είναι ένα φυσικό αντιηλιακό όπως το οξείδιο του τιτανίου ή το οξείδιο του ψευδαργύρου που εμποδίζει τις ακτίνες UVB λειτουργώντας ως φυσικό φράγμα, σε αντίθεση με το αντηλιακό που απορροφά το UVA. Είναι καλύτερα ανεκτό από το ευαίσθητο δέρμα, έτσι είναι προτιμότερο για τα παιδιά “, προσθέτει η Μουν.
Το περσινό αντιηλιακό μπορεί να μην προστατεύει το δέρμα σας
Με την υψηλή τιμή των αντηλιακών, μπορεί να είναι δελεαστικό να αναζητήσετε το μπουκάλι του περασμένου έτους και να το χρησιμοποιήσετε για να το τελειώσετε. Αλλά η χρήση ενός ληγμένου ή λανθασμένα αποθηκευμένου προϊόντος θα μπορούσε να σημαίνει ότι το δέρμα σας δεν προστατεύεται πλήρως.
“Θα πρέπει να πετάξετε οποιοδήποτε αντιηλιακό αφού έχει ανοιχτεί εδώ και ένα χρόνο”, συμφωνεί ο Μουν. “Ορισμένα αντηλιακά περιλαμβάνουν και την ημερομηνία λήξης – οπότε βεβαιωθείτε ότι όντως έχουν λήξει.”
Επιπλέον, αυτό το μπουκάλι αντηλιακό που έχετε αφήσει εκτεθειμένο στον ήλιο, ίσως και να μην προσφέρει την προστασία που κάποτε έδινε.
“Το να αφήνεις το αντηλιακό σου στη θερμότητα μπορεί να το αναγκάσει να χαλάσει πιο γρήγορα, καθιστώντας το λιγότερο αξιόπιστο”, εξηγεί ο Μουν. “Θέτετε το δέρμα σας σε κίνδυνο, καθώς δεν θα ξέρετε πόσο θα είναι πλέον το SPF του. Μόλις υπερθερμανθεί, δεν θα είστε τόσο προστατευμένοι, για αυτό είναι σημαντικό να κρατάτε το αντηλιακό σας στη σκιά”.
Το μαύρισμα δεν εμποδίζει τη βλάβη από τον ήλιο
Μπορεί να είναι δελεαστικό να σκέφτεστε ότι το πιο σκούρο δέρμα ή το δέρμα που έχει ήδη υποβληθεί σε μαύρισμα δεν χρειάζεται προστασία. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει.
«Ο καθένας μπορεί να πάθει ηλιακό έγκαυμα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων με σκουρόχρωμο δέρμα», εξηγεί η Σιλντς. “Αν και γενικά, όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το δέρμα σας, τόσο περισσότερο κινδυνεύετε. Οι ίδιοι κανόνες πρόληψης ισχύουν για όλους, αλλά μερικοί άνθρωποι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί”.
“Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα προϊόντα αυτο-μαυρίσματος δεν παρέχουν προστασία από τον ήλιο, οπότε τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτά τα προιόντα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι χρησιμοποιούν κρέμα για να αποφύγουν το έγκαυμα”.

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

> Τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας "ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ" από απλά ξύλα..

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Τα πιο Γρήγορα Κρουασανάκια Πραλίνας με 3 Μόνο Υλικά...

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Χριστούγεννα: Στολίζεις το δέντρο και το σπίτι; Πάρε ιδέες!

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση : The Great Reset . Ατζέντα 2030, όλη η Αλήθεια του Covid 19 και η ΝΤΠ

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Γνωρίζετε αυτόν τον Παράδεισος στην Ημαθία;