Διαβατός Ημαθίας

Κεφτέδες φούρνου σε μείγμα ξύγαλο-γιαούρτι με τραγανές πικάντικες πίτες


Η ιδέα των ψητών κεφτέδων με μείγμα από γιαούρτι είναι γνωστή στην Ελλάδα, όμως εδώ τα υλικά είναι πιο ελαφριά, πιο μυρωδάτα και η συνταγή απεγκλωβίζεται από τις βαριές υφές της, αποκτώντας θαυμάσια ελαφράδα.

Υλικά
Για τους κεφτέδες
350 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος + 350 γρ. κιμάς χοιρινός + 350 γρ. κιμάς αρνίσιος, όλοι περασμένοι δύο φορές από την κιμαδομηχανή
2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοτριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
2 αυγά
200 γρ. ψίχα ψωμιού, μουλιασμένη, στυμμένη
100 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για το πανάρισμα ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το μείγμα ξύγαλο-γιαούρτι
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
150 γρ. ξύγαλο Σητείας (δροσερό φρέσκο αλειφωτό τυρί -σε παντοπωλεία και ντελί)
20 ml ελαιόλαδο
1 κρόκος αυγού
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
Για τις πικάντικες πίτες
1-2 μεγάλες αραβικές πίτες, σε μικρά τρίγωνα
1/2 σκελίδα σκόρδου, ψιλοτριμμένη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/4 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
1/4 κουτ. γλυκού σουμάκι (ξινούτσικο μπαχαρικό με σκούρο κόκκινο χρώμα -σε μπαχαράδικα και παντοπωλεία)
1/2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο και φρέσκο θυμάρι, ανακατεμένα
Διαδικασία

Κεφτέδες:
Σε ένα μπολ ζυμώνουμε για 5 λεπτά τους κιμάδες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, τα αυγά, το ψωμί, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το κουκουνάρι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
Πλάθουμε κεφτέδες μετρίου μεγέθους, περίπου όσο ένα μεγάλο καρύδι και τους πιέζουμε να πλατύνουν ελαφρώς. Ρίχνουμε ηλιέλαιο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με τη στάθμη του να μην ξεπερνά τα 2 εκ. από τον πάτο του σκεύους. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε μικρές δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Τους μεταφέρουμε σε ένα μέτριο ταψί, λαδωμένο.
Πίτες: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το σουμάκι και τα μυρωδικά και αλείφουμε τις κομμένες πίτες. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150° C, για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Μείγμα ξύγαλο-γιαούρτι + ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα πάνω και ανάμεσα στους κεφτέδες και τους ψήνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι το μείγμα να ροδίσει. Σερβίρουμε με τις πίτες και ντοματοσαλάτα με ξερό κρεμμύδι και μαϊντανό.
Στο ποτήρι μας: Ξινόμαυρο, Kόκκινο κρασί δεξαμενής παγωμένο, Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Μαυροδάφνη.
Συνταγή: Αστέριος Κουστούδης

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Φανταστικές Διαβατινές Γλάστρες από τσιμεντόλιθους...