Διαβατός Ημαθίας

Λαζάνια με κιμά: Ζυμαρικά με κιμά. Λατρεμένος συνδυασμός μικρών και μεγάλων, που φέρνουν πάντα γεύση και χαρά στο τραπέζι.


Επιμέλεια: Μεταξάς Γιώργος
Για να ξεφύγετε όμως από τα κλασσικά, αντικαταστήστε την πάστα με λαζάνια και θα έχετε το απόλυτο comfort food συνοδευόμενο από πολλά...μμμμμμμ! Δε χρειάζεται να έχετε Ιταλίδα γιαγιά για να φάτε πεντανόστιμα λαζάνια με κιμά, απλά τη συνταγή του Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργου Μεταξά. Δείτε τον τρόπο εκτέλεσης και τα υλικά:

Σάλτσα κιμά (μπολονέζ)
Σε φαρδιά κατσαρόλα, σοτάρουμε τον κιμά σε ελαιόλαδο για 5'-7' έως ότου αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ ντομάτας, το δαφνόφυλλο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 25', να δέσει η σάλτσα.

Μπεσαμέλ
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και προσθέτουμε το αλεύρι. Σιγοψήνουμε και προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και λίγο πιπέρι λευκό. Αφού πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον κρόκο αυγού και ανακατεύουμε καλά.

Μοντάρισμα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C (στον αέρα).
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί. Ρίχνουμε και απλώνουμε (στο ταψί) μία κουταλιά μπεσαμέλ. Τοποθετούμε μία στρώση με ξερά λαζάνια, μετά μία στρώση σάλτσα μπολονέζ και κατόπιν μία στρώση μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί και κάνουμε μία στρώση λαζάνια. Συνεχίζουμε να κάνουμε στρώσεις των υλικών μέχρι να γεμίσουμε το ταψί. Στο τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα μπολονέζ και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σάλτσα μπεσαμέλ. Πουδράρουμε με κεφαλοτύρι και ψήνουμε για 30'-35'.


Υλικά μπολονέζ
4 κ.σ ελαιόλαδο
700 γρ. κιμά ( μοσχαρίσιο ή 80-20)
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
400γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
2 δαφνόφυλλα
2-3 κλωνάρια μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
6 κ.σ.αλεύρι
1 κούπα ηλιέλαιο
Αλάτι, πιπέρι άσπρο
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κρόκο αυγού
1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Γνωρίζετε αυτόν τον Παράδεισος στην Ημαθία;

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..