Διαβατός Ημαθίας

Καθαρά Δευτέρα ο Διαβατός φτιάχνει Λαγάνα με άρωμα πολίτικο


Οι μυρωδιές που ξεχύνονται από τον φούρνο όσο ψήνεται αυτή η λαγάνα θα μας θυμίσουν τσουρέκι, το ίδιο και όταν τη φέρουμε στο στόμα για να την πρωτογευτούμε. Τι έκπληξη λοιπόν όταν συνειδητοποιήσουμε ότι είναι αλμυρή, μια λαγάνα κανονική δηλαδή.
Ωραία πινελιά, επίσης, η γλυκιά «αλευρόκολλα» με την οποία την αλείφουμε, ένα άλειμμα από νερό, μέλι και αλεύρι, που βοηθάει να κολλήσουν καλύτερα το σουσάμι και το μαυροκούκι.
Υλικά
400 γρ. κίτρινο «χωριάτικο» αλεύρι, για ψωμί
100 γρ. μαλακό αλεύρι
7 γρ. αλάτι
1/4 κουτ. γλυκού μαχλέπι, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
10 ml ελαιόλαδο
25 γρ. μέλι της αρεσκείας μας
4 γρ. ξερή μαγιά (1/2 φακελάκι) περίπου
350 ml νερό χλιαρό
Για το άλειμμα
50 ml νερό
10 γρ. μέλι
1 κουτ. γλυκού αλεύρι μαλακό
1 κουτ. σούπας σουσάμι
1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 50 ml από το χλιαρό νερό με το μέλι και τη μαγιά. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.
Ανακατεύουμε στον κάδο του μίξερ τα άλευρα με το αλάτι, το μαχλέπι, το ξύσμα λεμονιού και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και σταδιακά το υπόλοιπο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο νερό. Βάζουμε σε καθαρό μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί. Ξαναζυμώνουμε ελαφρά, πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε στο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα της λαγάνας, σε πάχος περίπου 1/2 εκ., ανοίγοντάς τη με τα χέρια μας και κάνοντας τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές. Ανακατεύουμε σε μπολάκι το αλεύρι με το νερό και το μέλι και αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της λαγάνας. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το μαυροκούκι και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Αν δούμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

Σοβαρές καταγγελίες από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κέρκυρας, Νίκο Μποζίκη.

Τυροκαυτερή φυτοφαγική ωμοφαγική με ξηρούς καρπούς (Συνταγή)