Διαβατός Ημαθίας

7 τρόποι για να προφυλάξετε το σπίτι σας από τους διαρρήκτες όσο θα λείπετε διακοπές!


Ετοιμαζόμαστε λοιπόν για ταξίδια καθώς τα τριήμερα του Μαρτίου (Συνδυάστε τις αργίες του 2019 με τα ταξίδια σας!) και το Πάσχα κοντεύουν! Σίγουρα όσοι θα λείπουν από το σπίτι θα σκέφτονται όλους τους πιθανούς τρόπους να προφυλάξουν το σπίτι τους από τους διαρρήκτες.

Υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τους κλέφτες να μπουν στο σπίτι σας όσο λείπετε και είναι πιο απλά απ’ όσο νομίζετε.
Φροντίστε την αλληλογραφία σας
Γεμάτο γραμματοκιβώτιο δε σημαίνει και αδιαφορία του ενοίκου. Συνήθως σημαίνει ότι λείπει και απλά γεμίζει μέρα με την ημέρα. Ο κακόβουλος επισκέπτης θα δει την ξεχασμένη αλληλογραφία και θα σας βάλει στο στόχο. Μια λύση είναι να πείτε σε ένα γείτονα να μαζεύει τα γράμματά σας, αλλιώς πείτε σε κάποιο κοντινό συγγενή. Ας χρειαστεί να διανύσει μερικά χιλιόμετρα αν μένει σχετικά μακριά, γιατί είναι για καλό δικό σας.
Προσοχή στα social media
Δεν είναι λίγες οι φορές, που από τον ενθουσιασμό μας, βγάζουμε έκτακτο παράρτημα στο Facebook Status, ανακοινώνοντας ότι ναι, φεύγουμε επιτέλους διακοπές. Το χειρότερο είναι ότι κάνουμε διαρκώς επισημάνσεις (tags) με ποια άτομα είμαστε μαζί και σε ποιες τοποθεσίες. Φαίνεται αθώο, αλλά ουσιαστικά κρεμάμε μια ταμπέλα στην εξώπορτα μας που λέει “Θα λείψω για 4 ημέρες στην…! Κάντε δουλειά σας άφοβα!”. Κι όμως, αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα. Γι’ αυτό προσέχουμε τις διαδικτυακές δημόσιες κινήσεις μας. Εάν κάποιος έχει βάλει στο μάτι το σπίτι μας, σίγουρα θα έχει ψάξει και τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσής μας.
Δεύτερο κλειδί ως ρεζέρβα
Βρίσκουμε ένα άτομο της εμπιστοσύνης μας, κυρίως καλό μας φίλο και του εμπιστευόμαστε το κλειδί ρεζέρβα για το σπίτι μας. Κάποιος γνωστός μας πρέπει να έχει πρόσβαση στο σπίτι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Κρυψώνα για το κλειδί
Δεν εμπιστευόμαστε το κλειδί σε κάποιο φίλο μας; Δεν εμπιστευόμαστε όμως, ούτε να το αφήσουμε σε κάποια κρυψώνα που εμείς θεωρούμε καλή. Ξεχάστε το κρύψιμο κάτω από το πατάκι, κάτω από τη γλάστρα ή κάτω από κάποια πέτρα στον κήπο. Δε δίνουμε χείρα βοηθείας στον κλέφτη.
Ενημερώνουμε τους γείτονες
Ενημερώνουμε τους γείτονές μας ότι πρόκειται να λείψουμε για κάποιες μέρες. Είναι καλό να το ξέρουν ώστε να αντιληφθούν έγκαιρα τυχόν ύποπτες κινήσεις ή επισκέψεις κοντά στο χώρο σας.
Φως με χρονοδιακόπτη
Δεν είναι λύση να αφήσουμε κάποιο φως ανοιχτό να καίει 24 ώρες το 24ωρο. Πρώτον θα μας έρθει ο λογαριασμός σφοντύλι και κατά δεύτερον είναι αφύσικο να καίει μια λάμπα όλη την ημέρα. Αυτό δείχνει ότι κάποιος λείπει από το σπίτι πολλές ώρες αλλά και ημέρες. Αγοράζουμε έναν ειδικό χρονοδιακόπτη-πρίζα που προγραμματίζεται ώστε να αναβοσβήνει το φως για συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει κίνηση μέσα στο σπίτι.
Κουρτίνες και παντζούρια
Οι περισσότεροι κλείνουμε κουρτίνες και κατεβάζουμε τέρμα τα παντζούρια. Παρατηρήσατε ποτέ τον 15 Αύγουστο τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών ότι έχουν οι περισσότεροι τα παντζούρια κλειστά; Γιατί άραγε; Αναρωτηθείτε…! Κουρτίνες μισόκλειστες και παντζούρια ανοιχτά για να μην κινούμε υποψίες !
Ας θυμόμαστε τέλος ένα βασικό κανόνα για την ασφάλεια του σπιτιού μας:
Όσο πιο πολύ δυσκολεύουμε έναν διαρρήκτη, τόσο πιο πολύ τον αποτρέπουμε από το να επιλέξει το δικό μας σπίτι.

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί κάνουμε τούρτα με κεράκια στα γενέθλια μας;

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !