Διαβατός Ημαθίας

Η παράδοση λέει πως την ημέρα των Φώτων, τρώμε ψάρι.


Ετοιμάσαμε λοιπόν κάτι πολύ εύκολο και γρήγορο, όπως είναι ο σολομός, Γλυκοκαυτερός σολομός. Αφού πλένουμε και καθαρίσουμε τον σολομό μας, τον τεμαχίζουμε σε χοντρές φέτες.
Τον τοποθετούμε σε ένα μεγάλο σκεύος και τον μαρινάρουμε με: ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, σόγια, σκόρδο, τζίντζερ, ξύδι, μαύρη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και τον αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα. Ανάβουμε τον φούρνο στο γκριλ.

Τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου και μεταφέρουμε τον σολομό από τη μαρινάδα του κατευθείαν πάνω στη σχάρα, αφού πρώτα έχουμε αλατοπιπερώσει και τοποθετήσει από κάτω ένα πυρέξ (ώστε να πέφτουν τα υγρά του ψαριού μέσα). 

Ψήνουμε για 15΄περίπου. Όσο ψήνεται, ετοιμάζουμε το γλάσο αναμειγνύοντας καλά τα υλικά του: μέλι, τζίντζερ, σόγια, σησαμέλαιο, σουσάμι. Μόλις βγάλουμε το ψάρι από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με σουσάμι, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και “γυαλίζουμε” με κουταλιές από το γλάσο.

Υλικά 

  • 700 γρ. ωμό σολομό 
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο 
  • 2 κ. σ. σησαμέλαιο 
  • 2 κ. σ. λευκό ξύδι 
  • 2 κ. σ. μαύρη ζάχαρη 
  • 2 κ. σ. σόγια 
  • 2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες 
  • 1 κ.σ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ 
  • 2 κ.σ. σουσάμι 
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 
Για το γλασο 
  • ¼ φλ. μέλι 
  • 1 κ. γλ .σησαμέλαιο 
  • 1 κ. γλ. σόγια 
  • ½ κ. γλ. τζίντζερ τριμμένο 
  • λίγο σουσάμι λευκό 
Επιμέλεια: Μεταξάς Γιώργος

πηγή
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Επίδομα Παιδιού Α21: Ανοικτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι