Διαβατός Ημαθίας

Ποιες τροφές μας κρατούν ζεστούς τον χειμώνα;


Τώρα τον χειμώνα, ο οργανισμός μας έχει άκρως αυξημένες διατροφικές ανάγκες, καθώς εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να ρυθμίσει τη δική του θερμοκρασία σε σχέση με αυτήν του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Αυτό συμβαίνει μέσω μίας φυσιολογικής λειτουργίας του σώματός μας, της ομοιόστασης, η οποία φροντίζει να διατηρεί τη θερμοκρασία (αλλά και άλλες παραμέτρους) του οργανισμού σε σταθερά επίπεδα. Έτσι λοιπόν, δεν χρειάζεται μόνο να αυξάνουμε το θερμιδικό φορτίο που καταναλώνουμε καθημερινά, αλλά ταυτόχρονα να εφοδιαζόμαστε με θρεπτικές τροφές πλούσιες σε ενέργεια, προκειμένου να βοηθήσουμε το σώμα μας στην προσπάθειά του αυτή.
Ας ρίξουμε μια ματιά στις κατηγορίες τροφίμων που θα μας κρατήσουν ζεστούς όλο τον χειμώνα.
Υδατάνθρακες
Ιδανική κατηγορία βιομορίων που βοηθά το σώμα μας να παράγει θερμότητα, δεν είναι άλλη από τους υδατάνθρακες. Εκεί θα βρούμε τα μακαρόνια ολικής αλέσεως, το άγριο ρύζι, το ψωμί και τα όσπρια, τα οποία αποτελούν το κυριότερο καύσιμο του οργανισμού, καθώς διασπώνται σταδιακά προσφέροντάς μας μικρές δόσεις ενέργειας τέτοιες, ώστε να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του σώματος.
Βιταμίνες- πρωτεΐνες- λιπαρά
Πέρα από τους υδατάνθρακες, είναι πολύ ωφέλιμο να καταναλώνουμε ποσότητες βιταμινών όπως η βιταμίνη C, A και E καθώς και πρωτεΐνες. Πλούσια πηγή βιταμινών και πρωτενών συνδυαστικά είναι οι ξηροί καρποί και οι σταφίδες, οι οποίες παράλληλα αποτελούν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Επιπλέον περιέχουν ιχνοστοιχεία τα οποία χαρίζουν αντιοξειδωτικές αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ οι ξηροί καρποί έχουν Ω -3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.
Φρούτα και λαχανικά
Τα εσπεριδοειδή σε συνδυασμό με τα μανιτάρια και τα χειμερινά λαχανικά, όπως μπρόκολο και κουνουπίδι, όπως επίσης και το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς μεταβολίζονται μας βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας με τη μορφή θερμότητας, με όσο το δυνατόν λιγότερες θερμιδικές απώλειες.
Πράσινο τσάι
Τέλος, το πράσινο τσάι το οποίο περιέχει κατεχίνες και αντιοξειδωτικά σε συνδυασμό με το ζεστό νερό, εμποδίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο που κρύβει το ψύχος: την αφυδάτωση του οργανισμού.
Επιμέλεια: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός – Συγγραφέας
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

ΟΙ 300 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! Εθνοφύλακες και ένοπλοι κυνηγοί μαζί με τον στρατό στο Δέλτα του Έβρου