Διαβατός Ημαθίας

Οι 8 τροφές που πρέπει να αποφύγεις μετά τη γυμναστική...


Μία από τις βασικές συμβουλές που θα ακούσεις από τους personal trainers και τους διατροφολόγους, είναι να γεμίσεις τα «καύσιμα» σου μετά από την προπόνηση
Καθώς με τη γυμναστική το σώμα εξαντλείται και οι μύες καταπονούνται, είναι σημαντικό να αναπληρώσεις τη χαμένη ενέργεια με φαγητό.

Αυτό όμως που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι μετά τη γυμναστική, ορισμένα τρόφιμα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Σύμφωνα με την Amy Wright, Integrative Nutrition Health Coach, αυτοί είναι οι τύποι τροφίμων που πρέπει να αποφεύγεις μετά την άσκηση:
1. Ζαχαρώδη shakes πρωτεΐνης 
«Το smoothie πρωτεΐνης είναι ένα από τα αγαπημένα μου γεύματα μετά την προπόνηση, επειδή μπορεί να τροφοδοτήσει γρήγορα το σώμα μετά από μια έντονη προπόνηση», εξηγεί η Wright. «Ωστόσο, δεν είναι όλες οι σκόνες πρωτεΐνης ίδιες. Πρόσεξε τις σκόνες που περιέχουν σάκχαρα ή τεχνητά γλυκαντικά που μπορεί να περιλαμβάνουν χημικά και υλικά για διόγκωση.
2. Επεξεργασμένες μπάρες ενέργειας
«Ενώ μερικές ενεργειακές μπάρες μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για τις γεμάτες, κουραστικές μέρες, καλό είναι να αποφύγεις τις υπερ-επεξεργασμένες μπάρες ενέργειας με πολλά συστατικά», συμβουλεύει η Wright. «Έάν δεν αναγνωρίζεις ένα συστατικό, κατά πάσα πιθανότητα ούτε το σώμα σου θα το κάνει».
Πιο συγκεκριμένα, οι προπονητές συνιστούν να αποφύγουμε τα σνακ που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, επεξεργασμένη ζάχαρη ή υψηλά επίπεδα φυσικής ζάχαρης. «Μια βολική αλλά και ιδανική εναλλακτική λύση είναι μια μπανάνα ή μούρα με μια χούφτα καρύδια», λέει η Wright.
3. Γεύματα χαμηλά σε υδατάνθρακες
Ενώ η πρωτεΐνη είναι ευρέως γνωστή ως απαραίτητη μετά την προπόνηση, οι υδατάνθρακες αποτελούν επίσης ζωτικό μέρος της ανάκαμψης μετά τη γυμναστική. Η Wright εξηγεί: «Το σώμα καταναλώνει αποθέματα γλυκογόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης, και τρώγοντας υδατάνθρακες μετά την άσκηση, βοηθάται η αποκατάσταση τους».

Τα φρούτα είναι μια εξαιρετικά καλή πηγή υδατανθράκων, και η Wright προτείνει τις φράουλες, τις μπανάνες, τα μούρα και τα ακτινίδια. Μπορείς επίσης να προτιμήσεις τους «έξυπνους υδατάνθρακες» όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, αντί για επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά ή το αλεύρι. «Έτσι θα σιγουρευτείς ότι έχεις αρκετή ενέργεια για όλη τη διάρκεια της ημέρας».
4. Αθλητικά ποτά
Μπορεί ένα ισοτονικό ποτό να σου φαίνεται πως ταιριάζει με την καθημερινή σου προπόνηση, αλλά η Wright δεν προτείνει τα αθλητικά ροφήματα μετά από τη γυμναστική. «Αν δεν είσαι επαγγελματίας αθλήτρια που τρέχει σε μαραθώνιους, θα συνιστούσα να αποφεύγεις τα αθλητικά ποτά, καθώς συχνά είναι εξαιρετικά υψηλά σε ζάχαρη, γλυκαντικά ή χημικά».
5. Αλμυρά επεξεργασμένα τρόφιμα
«Η λαχτάρα αλμυρών τροφίμων μετά την γυμναστική είναι συνηθισμένη, καθώς συχνά χάνουμε νερό και κάλιο μέσα από την εφίδρωση», λέει η Wright. Αλλά αντί να φας τσιπς, «η επιλογή ενός σνακ όπως μια μπανάνα είναι μια καλή επιλογή για την αναπλήρωση των επιπέδων των καλίου».
6. Τηγανητά τρόφιμα
Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγονται τα τηγανητά τρόφιμα επειδή «έχουν λίγα οφέλη για την υγεία και συχνά περιέχουν επιβλαβή λίπη».
«Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης», λέει η Wright. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η άσκηση είναι ένας στρεσογόνος παράγοντας, οπότε θα πρέπει μετά τη γυμναστική να στοχεύεις να τρως ένα γεύμα που περιλαμβάνει θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν το σώμα σου».
7. Καφεΐνη
«Τα καφεϊνούχα ποτά δεν αποκλείεται να προσθέτουν ενέργεια πριν από τη γυμναστική και να βελτιώνουν τις αποδόσεις. Ενώ δεν πιστεύω ότι η καφεΐνη είναι επιβλαβής, προσωπικά αποφεύγω τον καφέ αμέσως μετά την άσκηση», λέει η Wright. «Πιστεύω ότι η καφεΐνη μπορεί να αφυδατώσει το σώμα μου, γι ‘αυτό προτιμώ το νερό».
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

Αγρίνιο: Ποινή κάθειρξης 27 ετών στον 50χρονο ιερέα που ασελγούσε σε ανήλικα κορίτσια...

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Επίδομα Παιδιού Α21: Ανοικτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι