Διαβατός Ημαθίας

Συγκαλλιέργειες: Για καλύτερη παραγωγή και πρόληψη ασθενειών...


Κάποιοι παλιοί καλλιεργητές φύτευαν στο περιβόλι τους δίπλα στις καλλιέργειές τους διάφορα αρωματικά φυτά και λουλούδια, τα οποία προστάτευαν και ωφελούσαν το περιβόλι τους.
Στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία, έσπερναν το φθινόπωρο κουκκιά,  και όταν αυτά άνθιζαν τότε όργωναν το χωράφι .Γνωστή είναι εξάλλου η λαϊκή παροιμία κατά την οποία το έδαφος προτρέπει το αφεντικό του να το λιπάνει με τη φράση: ‘ή κούπρισέ με ή κούκκισέ με’. 
Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικά συγκαλλιεργούμενα φυτά .


ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ
Ο αμάραντος είναι ένα φυτό που θέλει ζέστη για να αναπτυχθεί. Κάνει καλό στο καλαμπόκι, τα φύλλα του παρέχουν σκιά και υγρασία στη ρίζα. Φιλοξενεί αρπακτικά σκαθάρια του εδάφους. Ενώ μπορούμε να φάμε τα φρέσκα φύλλα σε σαλάτες.


ΑΝΗΘΟΣ
Ο άνηθος βελτιώνει την αύξηση και την υγεία του λάχανου. Μην το φυτέψτε κοντά στα καρότα. Είναι ο καλύτερος φίλος για το μαρούλι. Προσελκύει τις αρπακτικές σφήκες. Αποκρούει τα άκαρια αραχνών μέχρι ενός ορισμένου βαθμού. Επίσης μπορεί να αποκρούει το έντομο της κολοκύθας (διασκορπίστε μερικά μεγάλα φύλλα άνηθου στα φυτά.) Ο άνηθος πηγαίνει καλά με τα κρεμμύδια, το λάχανο, το γλυκό καλαμπόκι και τα αγγούρια. Ο άνηθος προσελκύει το σκουλήκι της ντομάτας έτσι για αυτό καλό θα ήταν να το φυτέψουμε κάπου μακριά.

ΑΠΗΓΑΝΟΣ
Ο απήγανος καλλιεργείτε με τριαντάφυλλα, φρούτα (κυρίως σύκα), σμέουρα και λεβάντα.
Διώχνει τους σκώρους, τους ψύλλους,την προνύμφη των κρεμμυδιών, τα σαλιγκάρια, τις μύγες από τα τριαντάφυλλα και τα σμέουρα. Επιπλέον η μυρωδιά του απωθεί τις γάτες. Δεν καλλιεργείτε με αγγούρια, λάχανο, βασιλικό και φασκόμηλο.Προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.


ΑΧΙΛΛΕΙΑ
Μια χούφτα φύλλα αχίλλειας που προστίθενται στο σωρό λιπάσματος επιταχύνει πραγματικά τη διαδικασία. Προσελκύει πολλά ωφέλημα έντομα όπως σφήκες και πασχαλίτσες. Μπορεί ακόμη να αυξήσει την περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο σε βότανα όταν φυτεύονται μεταξύ τους.
Είναι από τα καλύτερα και απαραίτητα φυτά στο βιολογικό περιβόλι.

ΑΨΙΘΙΑ
Κρατά τα ζώα μακριά από τον κήπο όταν φυτεύεται ως σύνορα. Δεν καλλιεργείτε με μπιζέλια και φασόλια. Ένα τσάι που γίνεται για ψεκασμό από αψιθιά, θα αποκρούσει αποτελεσματικά τους ψύλλους, και τους γυμνοσάλιαγκες.


ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Καλλιεργείτε μαζί με τις ντομάτες για να βελτιώσει την ανάπτυξη και τη γεύση. Ο βασιλικός απωθεί τις μύγες και τα κουνούπια.


ΒΟΡΑΓΚΟ
Το βάζουμε συνήθως μαζί με τις ντομάτες την κολοκύθα και τις φράουλες . Αποτρέπει την κάμπια της ντομάτας και τα σκουλήκια . Είναι από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά. Προσθέτει μεταλλεύματα ιχνών στο χώμα και είναι καλή προσθήκη για την δημιουργία κομπόστας.


ΓΕΡΑΝΙ
Αποκρούει τα σκουλήκια και τα σκαθάρια. Καλλιεργείτε μαζί με τα σταφύλια, τατριαντάφυλλα, το καλαμπόκι και το λάχανο.


ΔΑΦΝΗ
Ένα φρέσκο φύλλο δάφνης σε κάθε δοχείο αποθήκευσης φασολιών θα αποτρέψει τα έντομα και τους σκώρους. Τρίψτε και πασπαλίστε ξηρά φύλλα δάφνης μαζί με καυτερή πιπεριά, και μέντα στον κήπο ως φυσική σκόνη εντομοκτόνου. Για να απωθήσετε τις κατσαρίδες διασκορπίστε φύλλα δάφνης στις εισόδους και γύρω από το σπίτι σας.


ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
Καλλιεργείτε με λάχανο, φασόλια, καρότα και φασκόμηλο. Αποτρέπει τα σκαθάρια και τις μύγες.


ΔΥΟΣΜΟΣ
Διώχνει τα μυρμήγκια, τα τρωκτικά και βελτιώνει την υγεία των ντοματών.


ΗΛΙΑΝΘΟΣ
Η φύτευση των ηλίανθων με το καλαμπόκι λέγεται από μερικούς ότι γίνετε για να αυξήσει την παραγωγή.  Το κόλπο όμως είναι ότι οι ηλίανθοι μας δείχνουν πότε πρέπει να ποτίσουμε το καλαμπόκι.


ΘΥΜΑΡΙ
Διώχνει τα σκουλήκια .


ΚΑΤΙΦΕΣ/ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ
Από τα καλύτερα αποτρεπτικά φυτά ενάντια στα παράσιτα. Κρατά το χώμα χωρίς έντομα. Καλλιεργείστε το σε όλο τον κήπο. Οι καλέντουλες που επιλέγετε για φυτοπροστασία πρέπει να είναι συγκεκριμένες ποικιλίες όπως η γαλλική Marigold (patula Τ.) και η μεξικάνικη (minuta Τ.). Οι λευκές μύγες μισούν την μυρωδιά του κατιφέ. Το αρνητικό είναι ότι οι καλέντουλες προσελκύουν τα ακάρια και γυμνοσάλιαγκες.
H συγκαλλιέργεια του κατιφέ με ελιά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη βερτιτσιλλίωση.


ΚΟΛΙΑΝΤΡΟ
Διώχνει τις αράχνες από τις πατάτες.


ΛΕΒΑΝΤΑ
Τα λουλούδια της λεβάντας τρέφουν με νέκταρ πολλά ευεργετικά έντομα.


ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ
Καλλιεργείτε με ντομάτα, καρότο, κρεμμύδια, σπαράγγι και τριαντάφυλλα. Ο μαϊντανός αυξάνει το άρωμα των τριαντάφυλλων όταν φυτεύονται γύρω από τη βάση τους. Δεν καλλιεργείται με μέντα.


ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ
Σαν συντροφικό φυτό καλυτερεύει την γεύση των λαχανικών και των βοτάνων. Η γλυκιά ματζουράνα είναι το καλύτερο είδος.


ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ
Ψεκάστε σε όλο τον κήπο για να αποτρέψετε πολλά ζωύφια και κυρίως της κολοκύθας. Το μελισσόχορτο έχει ενώσεις citronella για αυτό συντρίψτε και τρίψτε τα φύλλα στο δέρμα σας για να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά.


ΝΕΡΟΚΑΡΔΑΜΟ
Καλλιεργείστε ως εμπόδιο γύρω από τις ντομάτες, ραδίκια, λάχανο, αγγούρια, και κάτω από τα οπωροφόρα δέντρα. Διώχνει λευκές μύγες, ζωύφια και σκαθάρια.


ΝΤΑΛΙΑ
Αυτά τα όμορφα μεγάλα λουλούδια αποκρούουν τους νηματώδεις του εδάφους.


ΠΕΤΟΥΝΙΑ
Καλλιεργείτε με ντομάτες αλλά φυτεύεται παντού. Διώχνουν το σκαθάρι σπαραγγιού και τα τζιτζίκια.

ΡΙΓΑΝΗ
Κάνει καλό σε όλες τις καλλιέργειες και κυρίως στο λάχανο. Φυτέψτε κοντά στο μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι για να αποκρούσετε την πεταλούδα.


ΣΚΟΡΔΟ
Καλλιεργείστε το κοντά στα τριαντάφυλλα για να διώξει τις αφίδες. Συσσωρεύει το θείο: ένα φυσικό μυκητοκτόνο που θα βοηθήσει στον κήπο με την πρόληψη ασθενειών..


ΥΣΣΩΠΟΣ
Καλλιεργείτε με το αμπέλι και το λάχανο. Ο ύσσωπος είναι το πρώτο φυτό στην προτίμηση των μελισσών και για αυτό μερικοί μελισσοπαραγωγοί τρίβουν την κυψέλη με αυτό το για να ενθαρρύνουν τις μέλισσες για να μένουν στο σπίτι τους. Δεν καλλιεργείτε με ραπανάκια.


ΧΑΜΟΜΗΛΙ
Βελτιώνει τη γεύση των λάχανων, των αγγουριών και των κρεμμυδιών. Συσσωρεύει το ασβέστιο, το κάλιο και το θείο, επιστρέφοντας τους αργότερα στο χώμα. Αυξάνει τα αιθέρια έλαια στα βότανα. Είναι ετήσιο φυτό και συμπαθεί τον πλήρη ήλιο.

Μην ξεχνάμε όμως ότι η βιολογική καλλιέργεια βασίζεται στην πρόληψη και όχι στη θεραπεία .!!!

by Anna Halkia

Πηγή:
kalathaki.wordpress.com
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

Το 65% των ιδιοκτητών ακινήτων θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους