Διαβατός Ημαθίας

Ο Διαβατός προτείνει Παραδοσιακή Κολοκυθόπιτα με Φέτα του Δημήτρη Σκαρμούτσου


Πάντα είναι μία καλή ευκαιρία να φτιάξεις και να γευτείς μία κολοκυθόπιτα, ειδικά όταν είναι η εποχή της. Τα τελευταία χρόνια, όμως, στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να γίνεται κάτι σαν έθιμο να φτιάχνουμε μία κολοκυθόπιτα, την περίοδο που γιορτάζεται το Halloween, κάτι σαν τις δικές μας Απόκριες.


Κολοκυθόπιτες φτιάχνουμε γλυκές αλλά και αλμυρές. Στην συνέχεια θα δούμε μία κολοκυθόπιτα με φέτα από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο. -d-

Υλικά

Για τη ζύμη:
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200-250 γρ. νερό (1 φλ.)
  • 90 γρ. ελαιόλαδο (1/3 φλ.)
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ξύδι
Για τη γέμιση:
  • 1 κιλό κολοκυθάκια, τριμμένα
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 αβγά
  • 200 γρ. στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι
  • 500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 4-5 κ.σ. φρυγανιά, θρυμματισμένη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 4-5 φύλλα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι, δημιουργώντας μια τρύπα στο κέντρο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ξύδι – που βοηθά τη ζύμη να γίνει τραγανή και το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας ένα γάντζο ζύμης, ανακατεύουμε τα συστατικά για 10-15 δευτερόλεπτα.
Ανάλογα με το είδος του αλευριού, τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία, η ζύμη μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο νερό από ό,τι αναγράφει η συνταγή.
Ξεκινάμε με την προσθήκη 200 γρ. νερού (3/4 του φλ.) και ανακατεύουμε, μέχρι το αλεύρι να αρχίσει να απορροφά το νερό. Μετά από αυτό, η ζύμη πρέπει να γίνει μια ελαστική μπάλα. Η τέλεια ζύμη για την κολοκυθόπιτα θα πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και λεία.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να προσθέσουμε λίγες σταγόνες νερό και να ανακατεύουμε για λίγο. Σε περίπτωση που έχουμε προσθέσει περισσότερο νερό από ό,τι χρειάζεται, μπορούμε να το διορθώσουμε, με την προσθήκη λίγου αλευριού.
Όταν είμαστε ικανοποιημένοι με τη ζύμη μας, την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε για 45-60 λεπτά. Αυτό το στάδιο είναι απαραίτητο, έτσι ώστε η ζύμη να μαλακώσει.
Για τη γέμιση:
Αφαιρούμε τη φλοίδα από τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε με έναν τρίφτη,
Προσθέτουμε αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά για να στραγγίξουν. Τυλίγουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια σε μια πετσέτα, προκειμένου να απαλλαγούν εντελώς από το νερό.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, τα αβγά, το γιαούρτι, τη φέτα, τη φρυγανιλα, το μαΪνατνό, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι ας σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
Γι ‘αυτή το συνταγή, θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ταψί περίπου 25x35cm. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο μαγειρέματος, λαδώνουμε το κάτω μέρος και τις εσωτερικές πλευρές του ταψιού.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Θα χρησιμοποιήσουμε τη μισή ζύμη για το κάτω μέρος της πίτας και το άλλο μισό για να την καλύψουμε. Τοποθετούμε τη μισή ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και πασπαλίζουμε τον πλάστη μας με λίγο αλεύρι.
Δημιουργούμε έναν κύκλο με τη ζύμη και αρχίζουμε να την ανοίγουμε με τον πλάστη. Βεβαιωνόμαστε ότι η ζύμη έχει αρκετό αλεύρι για να την αποτρέψει από το να κολλήσει στην επιφάνεια εργασίας ή πάνω στον πλάστη. Ανοίγουμε μερικές φορές, γυρίζοντας τη ζύμη κάθε φορά από την άλλη, ώστε να διατηρηθεί το στρογγυλό σχήμα και να μην κολλήσει στην επιφάνεια.
Κυλάμε απαλά τον πλάστη στη ζύμη και προσπαθούμε να την «ανοίξουμε» και να δημιουργηθεί μία λεπτή ζύμη. Επαναλαμβάνουμε μέχρι η ζύμη μας να είναι αρκετά λεπτή και ομοιόμορφη σε πάχος. Διπλώνουμε προσεκτικά τη ζύμη στον πλάστη και στη συνέχεια την ξετυλίγονται στο ταψί, «στρώνοντας» της ομοιόμορφα σε όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε τη γέμιση της πίτας πάνω στη ζύμη. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη με τον ίδιο τρόπο, την τυλίγουμε στον πλάστη και στη συνέχεια την ξεδιπλώνουμε πάνω από τη γέμιση της κολοκυθόπιτας. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το κομμάτια ζύμης που προεξέχουν υπερβολικά, διπλώνοντας τις άκρες. Βουρτσίζουμε την επιφάνεια με αρκετό ελαιόλαδο και κάνουμε μερικές τρύπες στην κορυφή της πίτας με ένα κοφτερό μαχαίρι. Περιχύνουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 50-60 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!