Διαβατός Ημαθίας

Μόνο το ελληνικό γιαούρτι περιέχει την επιτρεπόμενη ποσότητα ζάχαρης...


Το ελληνικό γιαούρτι είναι αυτό που είχε περισσότερη πρωτεΐνη, λίγους υδατάνθρακες και
την ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης, κυρίως λόγω της λακτόζης.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Λιντς και του Σάρεϊ, ανέλυσαν τη σύσταση γιαουρτιών που πωλούνται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας και διαπίστωσαν ότι ακόμα και αυτά που προορίζονταν για παιδιά, είχαν περιεκτικότητα σε ζάχαρη, υψηλότερη από την προτεινόμενη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open, «όλα τα είδη γιαουρτιών, με εξαίρεση το ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι, είχαν πάνω από πέντε γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμ. Τα 5 γραμ. είναι το όριο για να χαρακτηρίζονται τα προϊόντα γιαουρτιού ως έχοντα ‘λίγη ζάχαρη’ και να κυκλοφορούν στη βρετανική αγορά».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ακόμα και τα οργανικά γιαούρτια διαπιστώθηκε ότι είχαν υψηλή αναλογία ζάχαρης, σχεδόν 13,1 ανά 100 γραμμάρια.

«Ενώ υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι το γιαούρτι κάνει καλό στην υγεία, τα προϊόντα που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ διαφέρουν σημαντικά στο διατροφικό τους περιεχόμενο. Αν και τα οργανικά θεωρούνται συνήθως πιο υγιεινά, μπορεί ουσιαστικά να είναι και αυτά πηγή πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή μας», μας ενημερώνει η Δρ Μπερναντετ Μουρ από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Λιντς.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας συστήνει, τα παιδιά 4-6 ετών να μην λαμβάνουν περισσότερα από 19 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα. Και μόνο δύο από τα 101 παιδικά γιαούρτια που εξετάστηκαν στη μελέτη είχαν τελικά λίγη ζάχαρη, με την πλειοψηφία αυτών να έχει 10,8 ανά 100 γραμμάρια.

Το ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι πάντως διέφερε γενικά ως προς το διατροφικό περιεχόμενο του από τα άλλα προϊόντα της κατηγορίας. Είχε περισσότερη πρωτεΐνη, λίγους υδατάνθρακες και την ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης, κυρίως λόγω της λακτόζης.
Πηγή

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί κάνουμε τούρτα με κεράκια στα γενέθλια μας;

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

> Ιδέες για ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ για τον χώρο της ΚΟΥΖΙΝΑΣ..