Διαβατός Ημαθίας

Ο Νίκος Μπίρης πήρε το «τίποτα» και το έκανε ποτό με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας


Το 1949 ο Νίκος Μπίρης, ο οποίος διατηρούσε ποτοποιείο στην Τρίπολη, αποφάσισε να δημιουργήσει το ηδύποτο «Τίποτα». Η απίστευτη ιστορία του διάσημου ποτού.

Το «Τίποτα» κατοχυρώθηκε το έτος 1950, με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα του Νίκου Μπίρη. Από στόμα σε στόμα, το «Τίποτα» έγινε το ποτό που συνδέθηκε με την Τρίπολη, καθώς πολλοί ήταν οι επισκέπτες που το έψαχναν.

Πως γεννήθηκε η ιδέα για το ποτό «Τίποτα»; Ο γιος του ιδρυτή της ποτοποιίας και ευρεσιτέχνη Νίκου Μπίρη, Γιώργος, αποκαλύπτει: «Ο πατέρας μου είχε υπάλληλο ένα παιδί με προϋπηρεσία σε ποτοποιία που είχε φέρει μαζί του και κάποιες συνταγές. Τότε οι ποτοποιίες είχαν οικογενειακή ατμόσφαιρα και μπορούσαν οι πελάτες να κάτσουν σε τραπεζάκια να απολαύσουν το ποτό τους, το οποίο προσφερόταν χύμα από βαρέλι. Στα προϊόντα της βιοτεχνίας μας συμπεριλαμβάνονταν και το ούζο και το κονιάκ τότε. Μεταξύ των πελατών ερχόταν και φίλοι. Οι κυρίες τους που ήθελαν να δείξουν καλή διαγωγή και ανατροφή, συνήθως όταν τις ρωτούσαμε τι θα πιούν, έλεγαν τίποτα. Έτσι γεννήθηκε το Τίποτα», αναφέρει ο κ. Μπίρης.

Έτσι ξεκίνησε η μικρή βιοτεχνία στην Τρίπολη και για περισσότερο από μισό αιώνα εξακολουθεί να παράγει το συγκεκριμένο λικέρ με την ίδια μυστική συνταγή και το ίδιο μεράκι. Μία συμβουλή σερβιρίσματος: λίγος τριμμένος πάγος και δυο-τρεις σταγόνες λεμόνι ή κονιάκ, και αυτό το λικέρ θα γίνει το αγαπημένο σας ποτό.



Πηγή

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί κάνουμε τούρτα με κεράκια στα γενέθλια μας;

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !