Διαβατός Ημαθίας

Ξεκινάς την ημέρα σου πίνοντας καφέ; Μέγα λάθος! Κι αυτός είναι ο λόγος..


Διαβατός...
Το ότι ο κόσμος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς καφέ, είναι μία πραγματικότητα που κανείς δε μπορεί να αρνηθεί. Ειδικά ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να φανταστεί το πρωινό ξύπνημα, χωρίς να τον περιμένει μία λαχταριστή κούπα καφέ στην κουζίνα του.

Αυτή η δόση καφεΐνης -είτε espresso είτε cappuccino- είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει καλά η μέρα. Ή μήπως όχι; Μία πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι αν το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς είναι να πίνεις καφέ, είναι και το χειρότερο για τον οργανισμό σου.

Παρότι η καφεΐνη δίνει ενέργεια και βοηθάει στην απόδοση, η έρευνα αναφέρει πως η κατανάλωση της νωρίτερα από το κανονικό, μπορεί να «χαλάσει» τον φυσικό κύκλο της αποθηκευμένης ενέργειας που διαθέτουμε. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος διδάκτωρ Steven Miller από το τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, δηλώνει στην έρευνά του πως η υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να καταστρέψει τους κιρκάδιους ρυθμούς του οργανισμού μας.

Παρότι στο κιρκάδιο ρολόι μας -το οποίο απελευθερώνει ορμόνες μέσα στην ημέρα- έχουν παρατηρηθεί διαφορές από οργανισμό σε οργανισμό, εκκρίνει γενικότερα μία συγκεκριμένη ορμόνη με το όνομα κορτιζόλη. Την ορμόνη του στρες δηλαδή, η οποία σχετίζεται και με το συναίσθημα της αφύπνισης και του να είμαστε σε εγρήγορση. Συγκεκριμένα αφορά τα διαστήματα μεταξύ 08.00-09.00, από τις 12.00 ως τις 13.00 και μεταξύ 17.30-18.30.

Ο Miller λοιπόν, υποστηρίζει πως αν πιούμε έναν καφέ ανάμεσα στα παρακάτω διαστήματα, θα μειώσουμε το φυσικό αποτέλεσμα της κορτιζόλης κάνοντας τα πράγματα χειρότερα. Εκτός αυτού έχε στο νου σου πως ο οργανισμός μας εκκρίνει κορτιζόλη ρίχνοντας γλυκόζη στο αίμα μας, όταν π.χ. ετοιμαζόμαστε να μπλέξουμε σε καβγά ή να πετάξουμε με το αεροπλάνο. Υπάρχει όμως μία ιδιαιτερότητα: όσο προσπαθείς να μειώσεις την κορτιζόλη με την καφεΐνη, τόσο περισσότερη παράγει ο οργανισμός. Οπότε, είναι σαν να ρίχνεις γλυκόζη στο αίμα σου χωρίς λόγο, μεγαλώνοντας την αρτηριακή πίεση και φλερτάροντας με καρδιοπάθειες.

Αν λοιπόν μας μένει κάτι από αυτή την έρευνα για τον πρωινό καφέ, είναι πως πρέπει να τον πίνουμε ανάμεσα στο διάστημα 09.30-11.30, πριν ξεκινήσουμε δηλαδή τη δουλειά. Βέβαια το αν το αφεντικό είναι διαθέσιμο να σου δώσει το κατάλληλο διάστημα που χρειάζεσαι για να πιεις τον καφέ σου, είναι μια άλλη ιστορία.
Πηγή

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

Ο Τραμπ, σπέρνει τον πανικό στην παγκόσμια συμμορία! Διέταξε, τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων του FBI και της CIA!

Πώς Μεταμορφώθηκε μια Ξεπερασμένη Κουζίνα σε Διακοσμητικό Κόσμημα..Πριν και Μετά!