Διαβατός Ημαθίας

Τέλεια αϊολί!


Διαβατός...

Από τη Βίκυ Χριστοπούλου
H τελειότερη σος από την Προβηγκία, που κατέκτησε τη Μεσόγειο.
Εμείς την απολαμβάνουμε με φυτικά υλικά και πολλή πολλή όρεξη!



Υλικά

300 ml φυτικό γάλα, κατά προτίμηση σόγιας

250 ml περίπου ηλιέλαιο

100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

3 κ.σ. χυμό λεμονιού

1½ κ.σ. μουστάρδα

2 σκελίδες σκόρδο

αλάτι

λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Σ' ένα μπλέντερ, χτυπάμε σε πρώτη φάση το γάλα σόγιας με το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το σκόρδο και το αλατοπίπερο.
Έπειτα, όσο λειτουργεί το μπλέντερ, προσθέτουμε με πολύ αργή και σταθερή ροή το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το ηλιέλαιο, μέχρι να πήξει η σος μας. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο λάδι από την προτεινόμενη ποσότητα ή λίγο ακόμα. Εξαρτάται από την πυκνότητα του γάλατος που θα χρησιμοποιήσουμε.

Δοκιμάζουμε λίγο πριν πήξει εντελώς για αλατοπίπερο ή ότι άλλο θέλουμε να προσθέσουμε.
Αποθηκεύουμε τη σος σε ένα βάζο και την τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 30’ ώστε να πήξει λιγάκι ακόμα και είναι έτοιμη να τη σερβίρουμε.


* Η ποσότητα, είναι για ένα μεγάλο βάζο.
Πηγή

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί κάνουμε τούρτα με κεράκια στα γενέθλια μας;

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !