Διαβατός Ημαθίας

Λουλούδια που θα φυτέψετε τώρα...


Διαβατός...
Μάιος… Η φύση σε πλήρη άνθιση. Η εποχή αυτή είναι ιδανική για νέες σπορές και φυτεύσεις φυτών και λουλουδιών που θα αποκαλυφθούν αρχές του καλοκαιριού και θα μας κρατήσουν συντροφιά ως τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

Για να απολαύσετε μια πανδαισία χρωμάτων στο μπαλκόνι ή τη βεράντα σας, ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε έξι ανθοφόρα που μπορείτε να φυτέψετε σε γλάστρες ή στις ζαρντινιέρες σας αυτή την περίοδο.

Μικρό μυστικό: κατά τη βιοδυναμική γεωργία (που ξεχωρίζει τις καλύτερες μέρες για διάφορες καλλιεργητικές εργασίες με βάση τις κινήσεις της Σελήνης), η εβδομάδα πριν από την Πανσέληνο (που αυτό το μήνα συμβαίνει στις 29 Μαΐου) είναι το  ευνοϊκότερο διάστημα για σπορές και φυτέματα.

Κατηφές
Χαρακτηριστικά: Γνώριμος και αγαπημένος, προσθέτει χρώμα και υφή σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Στα τουρκικά, το όνομά του σημαίνει «βελούδο» και, πράγματι, τα φουντωτά άνθη του μοιάζουν με απαλά, βελούδινα φουσκωτά μαξιλαράκια. Το λαμπερό κίτρινο-πορτοκαλί-καφέ τους  χρώμα κάνει ωραίο κοντράστ με λουλούδια στους τόνους του μπλε ή του βιολετί (βλ. λομπέλιες) ή πάλλευκα άνθη (όπως αυτά της άλυσσου).

Ανθοφορία: Ανθοφορεί όλο το καλοκαίρι μέχρι και τον Οκτώβριο, οπότε αρχίζουν τα κρύα του χειμώνα.

Περιποίηση: Αγαπά τα ηλιόλουστα σημεία και το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα, όπως και το άφθονο νερό, αλλ’ όχι τα λιμνάζοντα ύδατα – γι’ αυτό, ποτίζουμε κατά διαστήματα αφήνοντας το χώμα να στεγνώσει στο ενδιάμεσο. Φυτεύεται πανεύκολα: στη γλάστρα ή τη ζαρντινιέρα ρίχνουμε πρώτα χώμα εξωτερικού χώρου, έπειτα λίγο πλήρες λίπασμα κι αφού το σκεπάσουμε με λίγο ακόμα χώμα, φυτεύουμε τον κατηφέ και ποτίζουμε.

κι ένα… «άτακτο» σχόλιο: το «Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ», η υπέροχη ταινία του Τζων Μάντεν (2011), με ένα λαμπρό καστ Βρετανών ηθοποιών (Τζούντι Ντεντς, Μάγκι Σμιθ, Ντεβ Πατέλ κ.α.) είναι το ειδυλλιακό ξενοδοχείο… «Κατηφές» στο Ρατζαστάν της Ινδίας!

Ηλίανθος
Χαρακτηριστικά: Το εντυπωσιακό λουλούδι του ήλιου είναι το σύμβολο του θέρους και μια έκρηξη φωτός στο μπαλκόνι μας. Το άρωμά του: ζεστό και γλυκό, μοιάζει μ’ αυτό της βανίλιας και ξυπνά τη διάθεση για ταξίδια σ’ εξωτικούς προορισμούς. Ώσπου ν’ ανθίσει, ο βλαστός του (που ψηλώνει γρήγορα) ακολουθεί την περιφορά του ήλιου: ξημερώνεται να τον περιμένει να εμφανιστεί στην Ανατολή και τον καληνυχτίζει ακολουθώντας τον ολημερίς ως τη δύση του.

Ανθοφορία: Ανθίζει όλο το καλοκαίρι και το τεράστιο λουλούδι του διατηρείται ανέπαφο ως τις ψύχρες του Οκτώβρη.

Περιποίηση: Επιζητά την έκθεσή του στον ήλιο, αλλά και μια προστατευμένη από τον άνεμο θέση. Ευεργετείται από χώμα ενισχυμένο με οργανική ουσία και την παρουσία νερού – το οποίο θέλει ιδίως σε συνθήκες ξηρασίας και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά η συγκέντρωση στάσιμου νερού τον ενοχλεί, οπότε ποτίζουμε πολύ προσεκτικά. Αν το φυτό σας ανήκει στις ψηλές ποικιλίες του είδους, το υποστυλώνετε για να εξελιχθεί στην πλήρη ανάπτυξή του.

Τους γνωρίζετε; Οι πίνακες με τα ηλιοτρόπια που ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε γύρω στο 1888 (έργα με δώδεκα ή δεκαπέντε λουλούδια σε βάζα), είναι αποκαλυπτικοί του πάθους για ζωή που διακατείχε τον, άσημο κατά τη διάρκεια του βίου του, καλλιτέχνη. Σήμερα συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο διάσημους πίνακες όλων των εποχών.

Λομπέλια
Χαρακτηριστικά: Οι μπλε-μοβ αποχρώσεις των λουλουδιών της είναι το ωραιότερο φόντο για να δημιουργήσετε πολύχρωμες ζαρντινιέρες και παρτέρια. Εκτελεί χρέη διακριτικού, αλλά αξιοπρόσεκτου συνοδού πολλών ανθοφόρων – ταιριάξτε την με λευκά και δίχρωμα κινέζικα γαρύφαλλα και τις λευκές ταξιανθίες μιας άλυσσου για μια υπέροχη σύνθεση.

Ανθοφορία: Διατηρεί τα άνθη της από τις αρχές του καλοκαιριού ως και τους πρώτους παγετούς.

Περιποίηση:. Για τη φύτευσή της διαλέγουμε ηλιόλουστες ή θέσεις που σκιάζονται κάπως τις απογευματινές ώρες. Απαιτεί θρεπτικά στοιχεία (που απορροφά καλύτερα από οργανικά υλικά, όπως κομπόστ, χλωρό λίπασμα ή κοπριά). Προσοχή στην καλή στράγγιση του εδάφους, γιατί δεν δέχεται ούτε το πολύ ούτε το στάσιμο νερό – προτιμά το έδαφός της ομοιόμορφα νωπό.

To ξέρατε; Οι φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του αποστάγματος του φυτού είναι πολυάριθμες και σημαντικές. Βοηθά κυρίως στη αποσυμφόρηση της αναπνευστικού από το δυσάρεστο συνάχι και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλεργιών και άσθματος.

Ζίννια
Χαρακτηριστικά: Κομψότατη και ζωηρή, ιδανική για να γεμίσετε με χρώμα γλάστρες, ζαρντινιέρες και παρτέρια. Μεσ’ από το σμαραγδένιο φύλλωμα, τα άνθη της ξεπροβάλλουν ξέχωρα το ένα από τ’ άλλα, σε αποχρώσεις φανταχτερές, σαν ακριβά μακαρόν: φλογερό κόκκινο, εκτυφλωτικό πορτοκαλί, έξαλλο φούξια και παιχνιδιάρικο ροζ.

Ανθοφορία: Από τον Ιούνιο θα  έχει ανθίσει και τα λουλούδια της διατηρούνται μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου (Οκτώβριο).

Περιποίηση: Για να αναπτυχθεί χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις (αλλ’ όχι εκτεθειμένες στον άνεμο γιατί είναι ευαισθητούλα) και είναι όσο πρέπει υδρόφιλη: το έδαφος δεν πρέπει να είναι πολύ υγρό, αλλά νοτισμένο. Την ποτίζουμε όταν το επιφανειακό στρώμα στεγνώσει και για να ενισχύσουμε την ανθοφορία της φροντίζουμε το χώμα της να είναι πλούσιο σε οργανική ουσία (κομπόστ, τύρφη ή χωνεμένη κοπριά) και να έχει καλή στράγγιση.

Βερβένα
Χαρακτηριστικά: Ταπεινή και έρπουσα αλλά πλούσια ανθοφορούσα, στολίζει με την πλημμυρίδα των λουλουδιών της –σε έντονους τόνους του ροζ, κόκκινου, μωβ ή μπλε- γλάστρες και παρτέρια. Γοητευτική χωρίς να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, ομορφαίνει το χώμα και δημιουργεί ένα έξοχο φόντο για άλλα καλλωπιστικά.

Ανθοφορία: Ανθίζει με τις πρώτες καλοκαιρινές ζέστες και διατηρεί τα άνθη της μέχρι και τον Οκτώβριο.

Περιποίηση: Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα σημεία και την ποτίζουμε τόσο συχνά ώστε το χώμα της να είναι νωπό. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις τροφής, αλλά μια καλά χωνεμένη κοπριά θα την κάνει να ξεδιπλώσει όλο της το μεγαλείο.

Σκυλάκι
Χαρακτηριστικά: Εξαιρετική επιλογή για να δημιουργήσετε χρωματιστούς καμβάδες στις ζαρντινιέρες ή στα παρτέρια: η χρωματική γκάμα των λουλουδιών του ποικίλλει από κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο μέχρι το φούξια, το απαλό ροζ και το άσπιλο λευκό.

Ανθοφορία: Ανθοφορεί ακούραστα μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.

Περιποίηση: Από τα πιο βολικά ανθοφόρα, χρειάζεται λίγη μόνο οργανική λίπανση (κομπόστ ή καλά χωνεμένη κοπριά) και μετρημένο πότισμα – μόνο κάθε που στεγνώνει το έδαφος που χρειάζεται να στραγγίζει καλά (γι’ αυτό στρώνουμε με χαλίκι τον πυθμένα της γλάστρας ή της ζαρντινιέρας). Του αρέσει το ηλιακό φως, γι’ αυτό προτιμάμε να το φυτέψουμε σε σημεία με αρκετή ηλιοφάνεια.

To ξέρατε; Πήρε το όνομά του από το σχήμα και την κίνηση των λουλουδιών του: πιέζοντάς τα κανείς από το πλάι, τα βλέπει ν’ ανοιγοκλείνουν όπως το στόμα ενός κουταβιού ή  ενός… λιονταριού [μιας και στα ιταλικά το φυτό είναι γνωστό ως το «στόμα του λέοντος», ενώ για τους Άγγλους είναι… «τα σαγόνια του δράκου» (snapdragon)!]

Πηγή

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

> Τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας "ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ" από απλά ξύλα..

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Τα πιο Γρήγορα Κρουασανάκια Πραλίνας με 3 Μόνο Υλικά...

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση : The Great Reset . Ατζέντα 2030, όλη η Αλήθεια του Covid 19 και η ΝΤΠ

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Χριστούγεννα: Στολίζεις το δέντρο και το σπίτι; Πάρε ιδέες!

Γνωρίζετε αυτόν τον Παράδεισος στην Ημαθία;