Διαβατός Ημαθίας

Μαγειρική Σόδα: Πολλά Υποσχόμενη «Θεραπεία» για τα Αυτοάνοσα


Διαβατός...
Στις δεκάδες ήδη γνωστές χρήσης της «ταπεινής» μαγειρικής σόδας, όπως η λεύκανση των δοντιών, το καθάρισμα της κουζίνας, η αντιμετώπιση της καούρας και η εξουδετέρωση δυσάρεστων οσμών, έρχεται να προστεθεί ακόμα μία και μάλιστα μία με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η μαγειρική σόδα, η οποία επίσημα ονομάζεται διττανθρακικό νάτριο ή όξινο ανθρακικό νάτριο, μπορεί να βρει εφαρμογή στη θεραπευτική αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζια στο Πανεπιστήμιο Αγκούστα, μια δόση μαγειρικής σόδας σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει τις καταστροφικές φλεγμονές που χαρακτηρίζουν αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Immunology, παρέχει τα πρώτα ίσως τεκμήρια που δείχνουν ότι η φθηνή, μη συνταγογραφούμενη χημική ουσία με την αντιόξινη δράση μπορεί να «κατευνάσει» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μην επιτίθεται αναίτια στους ιστούς του ίδιου του σώματος.

Μαγειρική σόδα & σπλήνας

Έπειτα από μια σειρά πειραμάτων τόσο σε ποντίκια όσο και σε ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μαγειρική σόδα προωθεί την παραγωγή οξέων στο στομάχι, τα οποία επιτρέπουν τη διάσπαση και την πέψη των τροφών. Ταυτόχρονα όμως επιδρά σε έναν εξειδικευμένο τύπο κυττάρων του σπλήνα, τα μεσοθηλιακά κύτταρα, δίνοντάς τους το «σήμα» ότι όλα λειτουργούν ομαλά στον οργανισμό και πως δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο είδος επίθεσης. Έτσι, αποτρέπεται μια περιττή ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως αυτή που τυπικά παρατηρείται στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων.
«Είναι σαν τα κύτταρα να λαμβάνουν το σήμα ότι απλώς υπάρχει στο στομάχι ένα μπιφτέκι και όχι κάποιο παθογόνο βακτήριο» αναφέρει χαρακτηριστικά εξηγώντας τα ευρήματα ο Δρ Πωλ Ο’Κόνορ, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

Μαγειρική σόδα & φλεγμονές

Η μαγειρική σόδα φάνηκε να επηρεάζει επίσης και τα ανοσοκύτταρα του σπλήνα. Συγκεκριμένα, περιορίστηκε η απελευθέρωση των μακροφάγων (λευκών αιμοσφαιρίων) Μ1 που προάγουν τις φλεγμονές, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε η απελευθέρωση μακροφάγων Μ2, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Τα κατοπινά πειράματα που διεξήγαγαν οι ερευνητές έδειξαν μάλιστα ότι η αντιφλεγμονώδης δράση της μαγειρικής σόδας είναι γενικευμένη στον οργανισμό.
«Η μεταβολή από το φλεγμονώδες στο αντιφλεγμονώδες προφίλ παρατηρήθηκε παντού. Τη διαπιστώσαμε στα νεφρά, στον σπλήνα αλλά και στο αίμα» αναφέρει σχετικά ο Ο’Κόνορ.
Αν και θα χρειαστούν πολλές ακόμη έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί δράσης της μαγειρικής σόδας αλλά και να βρεθούν οι καταλληλότεροι τρόποι αξιοποίησής της, ο Ο’Κόνορ αισιοδοξεί πως «πρόκειται πιθανότατα για έναν πολύ ασφαλή τρόπο να αντιμετωπιστούν τα φλεγμονώδη νοσήματα».

Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.


πηγή: onmed.gr μέσω thesecretrealtruth

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

Το 65% των ιδιοκτητών ακινήτων θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους