Διαβατός Ημαθίας

Όσα Δεν Ξέρετε για το Αντικαρκινικό Ξινόχορτο..


Διαβατός...

Είναι πολύ αποτελεσματικό βότανο για τον καρκίνο και έχει ξινή γεύση
Ξινόχορτο ή λάπαθο ή Rumex acetosella L είναι ένα είδος οξαλίδας, επίσης, γνωστή ως

sheep’s sorrel, red sorrel, sour weed, και field sorrel και Fourr Vulgaris acetosella.
Ανήκει στα Angiosperms στην οικογένεια Polygonaceae.

Είναι πολυετές φυτό 10-30εκ. με φύλλα λογχοειδή-βελοειδή, με τις κάτω άκρες τους απλωτές ή ανορθωμένες. Έχει πράσινο φύλλα και κόκκινους μίσχους, και μεγάλο ρίζωμα. Στάχυς αρσενικών ανθέων σε ένα φυτό και θηλυκών σε άλλο.
Ευνοείται από το υγρό χώμα, έτσι ώστε να ευδοκιμεί κοντά σε βάλτους. Δεν είναι πολύ θρεπτικό για τα ζώα και περιέχει οξαλικά άλατα που κάνουν το φυτό τοξικό σε μεγάλες ποσότητες. Βρίσκεται στις άκρες των δρόμων, σε ξηρά λιβάδια, αμμώδεις αγρούς και γενικά όπου δεν υπάρχει ασβέστιο.
Ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο, όταν κίτρινα-πράσινα λουλούδια (αρσενικό) ή κοκκινωπά λουλούδια (θηλυκό) αναπτύσσονται σε διαφορετικά φυτά, στην κορυφή του μίσχου. Τα φρούτα είναι κόκκινα.
Στη χώρα μας απαντάται στην Κρήτη.

Μαγειρικές χρήσεις

Υπάρχουν διάφορες χρήσεις του λάπαθου σε γαρνιτούρες, τάρτες σε πράσινες σαλάτες. Επίσης, χρησιμοποιείται ως παράγοντας πήξης του τυριού. Τα φύλλα έχουν γεύση λεμονιού.

Χημικά συστατικά

Περιέχει β-καροτένιο, τρυγικό οξύ, οξαλικά (οξαλικό οξύ), ανθρακινόνες (chrysophanol, emodin, Rhein) και γλυκοσίδες, όπως υπεροσίδη και κουερσιτίνη-3-ϋ-γαλακτοσίδη.

Ιδιότητες και χρήσεις

Είναι φυτό ελαφρά δηλητηριώδες! Η όξινη γεύση του το διαφοροποιεί από τα άλλα φυτά.
Οι καλοφαγάδες το ευχαριστιούνται, γιατί είναι πολύ νόστιμο.
Ποιοι δεν πρέπει ούτε να το δοκιμάζουν: Όσοι υποφέρουν από αρθρίτιδες, ρευματισμούς, ουρική αρθρίτιδα, νόσους νεφρών και ουροδόχου κύστεως.
Ποιοι πρέπει να το τρώνε: Πρώτα από όλα οι καρκινοπαθείς, όσοι υποφέρουν από στομάχι, αιμορροϊδες, στοματικά και φαρυγγικά έλκη, από ανορεξία και υψηλό πυρετό.
Ως κατάπλασμα θεραπεύει τις δερματικές παθήσεις, όπως την ακμή και τον έρπητα.
Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθείή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονεςπάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

πηγή: emedi.gr diadrastika.com μέσω master-lista

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Φανταστικές Διαβατινές Γλάστρες από τσιμεντόλιθους...

Πώς Μεταμορφώθηκε μια Ξεπερασμένη Κουζίνα σε Διακοσμητικό Κόσμημα..Πριν και Μετά!

Διαβατινή διακόσμηση Όλης της Βεράντας σας Μόνο με 30 Ευρώ

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Δημοπρασία Έργων Τέχνης στο Enigma Mall του Ομίλου Μουζενίδη.

Βόνιτσα: Η πόλη της Δυτικής Ελλάδας που έχει χρώμα… νησιού