Διαβατός Ημαθίας

Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη βλάπτουν τα δόντια...


Διαβατός...
Οι Οδοντίατροι που συνιστούν στους ασθενείς τους να μασάνε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τις συμβουλές τους, αφού μια νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει πως η συνήθεια αυτή μπορεί να βλάψει τα δόντια.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό British Dental Journal βρήκε πως υπάρχει ένας "κρυφός κίνδυνος" στα προϊόντα χωρίς ζάχαρη που προωθούνται ως "φιλικά προς τα δόντια".
   
Μια ομάδα ερευνητών, από τα πανεπιστήμια της Βοστώνης, του Ελσίνκι και της Νότιας Νεβάδα, εξέτασαν το ρόλο των υποκατάστατων της ζάχαρης που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα για την αντιμετώπιση της φθοράς των δοντιών.
   
Ανακάλυψαν πως υπήρχε κίνδυνος από την οξύτητα της αρωματικής ύλης στα προϊόντα χωρίς ζάχαρη, όμως κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα υποκατάστατα της ζάχαρης, αλκοόλες ή πολυόλες, συμπεριλαμβανομένων και των ξυλιτόλη και σορβιτόλη μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της τερηδόνας.
   
Ωστόσο, τα υποκατάστατα αυτά αυξάνουν την οξύτητα στο στόμα και κατά συνέπεια διαβρώνουν το σμάλτο, (σκληρή προστατευτική επικάλυψη του δοντιού) ιδίως εάν περιέχουν αρώματα φρούτων. 
   
Η ερευνήτρια Δρ Σοκ Τζα από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, δήλωσε: «Ο όρος χωρίς ζάχαρη μπορεί να δημιουργήσει ψευδείς ασφάλειες, επειδή πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι αυτόματα τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη είναι ασφαλή για τα δόντια".
   
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η τσίχλα χωρίς γλυκαντικές ουσίες θα ήταν πραγματικά ευεργετική για την υγεία των δοντιών. Δεδομένου ότι η χρήση της σορβιτόλης και της ξυλιτόλης αυξάνει τον κίνδυνο για διάβρωση των δοντιών που οφείλεται στα οξέα, όπως επίσης και τις αρνητικές συνέπειες των γαστρικών διαταραχών και της διάρροιας από την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας από τσίχλες.
   
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες, ώστε να βγουν οριστικά συμπεράσματα.
Πηγή

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Πώς Μεταμορφώθηκε μια Ξεπερασμένη Κουζίνα σε Διακοσμητικό Κόσμημα..Πριν και Μετά!