Διαβατός Ημαθίας

Διαβατινά μυστικά για τέλειο ελληνικό καφέ στο σπίτι..


Διαβατός...
Έχει συνδεθεί άρρηκτα με την κουλτούρα της Ανατολικής Μεσογείου.
Η διαδικασία του μοιάζει με ιεροτελεστία και την τέχνη του παραδοσιακά την κατείχε ο «ταμπής», που ήξερε να παρασκευάζει μέχρι 48 είδη καφέ!


Ωστόσο και αυτός με τη σειρά του έχει επηρεαστεί από το λεγόμενο «τρίτο κύμα» και τους specialty coffees. Έτσι, όλους τους καφέδες που έχουμε συνηθίσει να τους πίνουμε σε espresso ή φίλτρο μπορούμε, με διαφορετική άλεση φυσικά, να τους απολαμβάνουμε και στο μπρίκι.

Χωρίς μυστικά
Ιδανική η χόβολη, αλλά το γκάζι είναι πιο πρακτικό. Αποφεύγετε τα ηλεκτρονικά μπρίκια και παρόμοιες συσκευές. Το νερό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου μόλις μπει στο μπρούτζινο μπρίκι και η ποσότητα του γύρω στα 60ml. Αφού ζεσταθεί λίγο, προσθέτουμε τον καφέ. Την ζάχαρη καλό θα ήταν να την αποφύγουμε αλλά αν τη θεωρούμε απαραίτητη την προσθέτουμε σε αυτό το σημείο.

Ανακατεύουμε ελαφρώς με το αναδευτήρι και τον αφήνουμε να ψηθεί σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να «φουσκώσει». Τον βγάζουμε την ώρα που εμφανίζεται η πρώτη φουσκάλα. Δεν τον αφήνουμε παραπάνω γιατί θα βράσει και θα χάσει το καϊμάκι του. Σερβίρουμε στο φλιτζάνι, τον αφήνουμε λίγο να «αναπνεύσει» και τον απολαμβάνουμε.



Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Φανταστικές Διαβατινές Γλάστρες από τσιμεντόλιθους...

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Δημοπρασία Έργων Τέχνης στο Enigma Mall του Ομίλου Μουζενίδη.

Διαβατινή διακόσμηση Όλης της Βεράντας σας Μόνο με 30 Ευρώ

Βόνιτσα: Η πόλη της Δυτικής Ελλάδας που έχει χρώμα… νησιού