Διαβατός Ημαθίας

Την πρωτοχρονιά γιορτάζουν σήμερα οι παλαιοημερολογίτες...


Διαβατός....
Με αφορμή την Πρωτοχρονιά που γιορτάζουν σήμερα οι παλαιοημερολογίτες του Ρουμλουκιού κάναμε ένα μικρό ρεπορτάζ για να τους γνωρίσουμε. Ποιοί είναι; Τι σημαίνει στην καθημερινότητα να είσαι παλαιοημερολογίτης και πότε δημιουργήθηκε αυτή η τάση μέσα στην ορθόδοξη εκκλησία;

Οι παλαιοημερολογίτες αποσχίσθηκαν από την επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος το 1924 όταν η τελευταία υιοθέτησε το Γρηγοριανό Ημερολόγιο (που ακολουθούσε ήδη το ελληνικό κράτος και πλέον είναι διεθνές) αντί του Ιουλιανού, που ίσχυε μέχρι τότε. Η διαφορά μεταξύ των δύο ημερολογίων είναι μόνο 13 μέρες, αλλά το χάσμα για τους παλαιοημερολογίτες ήταν πολλών αιώνων, ανάγεται πίσω στο σχίσμα της χριστιανικής εκκλησίας σε Δυτική και Ανατολική, σε Καθολική και Ορθόδοξη. Η κατηγορία που απέδιδαν προς την επίσημη Εκκλησία της Ελλάδας ήταν ότι προσαρμόζεται στα πρότυπα του Παπισμού, υποκύπτει στην αίρεση του οικουμενισμού και ακυρώνει την ορθόδοξη πίστη. Ενενήντα δυο χρόνια μετά, η αντίθεση των παλαιοημερολογιτών με την επίσημη Εκκλησία παραμένει ενεργή αν και οι «πολεμικές αναμετρήσεις» έχουν σχεδόν εκλείψει, ιδιαίτερα μετά τη νομοθετική παρέμβαση του 1982 περί ανεξιθρησκίας. Σήμερα, δεν αρνούνται το καθιερωμένο ημερολόγιο, αλλά διατηρούν το χριστιανικό εορτολόγιο σύμφωνα με το Ιουλιανό, δηλαδή για παράδειγμα τα Χριστούγεννα τα γιορτάζουν στις 7 Ιανουαρίου αλλά το Πάσχα το γιορτάζουν όλοι μαζί.
«Όλοι χριστιανοί είμαστε η μόνη διαφορά είναι οι 13 μέρες και κρατάμε αυστηρά όλες τις νηστείες. Σήμερα έχουμε Πρωτοχρονιά και θα πάμε στην εκκλησία, προτιμώ το παλιό ημερολόγιο γιατί ο κόσμος δεν σε κρίνει για τα ρούχα, και συμπονά ο ένας τον άλλο, δεν κοροϊδεύουν» λέει η κα Μ. από το χωριό Αγκαθιά Ημαθίας στο Ρουμλούκι On-Line. «Στην εκκλησία οι γυναίκες πρέπει να φοράνε μαντίλι στο κεφάλι και απαγορεύεται να μπαίνουν με παντελόνια, εξώπλατα φορέματα και γενικά να μην μπαίνουν άσεμνα στην εκκλησία». «Υπάρχουν δύο εκκλησίες στο χωριό και οι δύο «άγιος Γεώργιος». Το Πάσχα την μεγάλη Παρασκευή δύο επιτάφιοι κατεβαίνουν κάτω στο χωριό, οι εκκλησίες είναι πάνω προς το βουνό. Την ανάσταση την κάνουμε μία ώρα μετά».
Οι παλαιοημερολογίτες εκφράζουν τη συντηρητική τάση στην Ορθοδοξία. Εναντιώνονται σε ό,τι αισθάνονται ότι παραπέμπει στην παγκοσμιοποίηση και στην τεχνολογία. «Απαγορεύεται στους γάμους και στις βαφτίσεις η βιντεοσκόπηση, δεν ανάβουν φώτα και η λειτουργία γίνεται μόνο υπό το φως των κεριών». Αν αποφασίσετε να έρθετε μην πάρετε κάμερα» μας λέει η κα Μ.. Επίσης ο ιερέας δεν παίρνει μισθό, τα έσοδά του προέρχονται από τα χρήματα που εισπράττει η εκκλησία από τις κηδείες και διάφορες λειτουργίες. Μάλιστα όταν κυκλοφόρησε το ευρώ, πολλοί εξακολούθησαν να χρησιμοποιούν δραχμές, μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματά τους. 
Πόσοι είναι οι πιστοί που ακολουθούν τις παλαιοημερολογίτικες εκκλησίες; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, καθώς ποτέ δεν έχει γίνει υπολογισμός, ενώ και οι ίδιοι δεν καταγράφονται διαφορετικά (δηλώνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι). Στο Ρουμλούκι οι παλαιοημερολογίτες καταγράφονται μέσα από τις εκκλησίες που διατηρούν κυρίως στα χωριά Λουτρός και Αγκαθιά αλλά υπάρχουν και κάποιες οικογένειες στον Π. Πρόδρομο, στο Κεφαλοχώρι, στον Διαβατό. «Μας επισκέπτονται και από την Κατερίνη, το Μακροχώρι, τη Βέροια, τον Αγχίαλο θεσ/νίκης, λέει η κα Μ.». Στην ερώτηση αν ακολουθούν κάποια διαφορετικά ήθη όσο αφορά το γάμο τη συμβίωση κλπ; η κ. Μ. λέει ότι «υπάρχει μια διαφορά στο γάμο. Εγώ δεν γνώριζα το παλιό ημερολόγιο, ο σύζυγος είναι με το παλιό. Για να παντρευτούμε έπρεπε εγώ να δώσω έναν όρκο, λέγεται «ομολογία πίστεως», δεν πρέπει να πηγαίνω σε γιορτές, γάμους, βαφτίσεις, κηδείες με το νέο ημερολόγιο. Τα δέχτηκα όλα γιατί αγαπώ τον σύζυγο, αν το γνώριζα πριν τον αγαπήσω δεν θα το δεχόμουν. Σήμερα όμως δεν το τηρώ γιατί έχω αδέρφια, πατέρα, συγγενείς με το νέο ημερολόγιο και δεν γίνεται να μην πηγαίνω στις γιορτές. Καλύτερα όμως να ενημερώνονται νωρίτερα για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.» συμπληρώνει.
Το άρθρο ανήκει στο www.roumlouki.gr

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί κάνουμε τούρτα με κεράκια στα γενέθλια μας;

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

> Ιδέες για ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ για τον χώρο της ΚΟΥΖΙΝΑΣ..