Διαβατός Ημαθίας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πέτρινα σπίτια...


Διαβατός....

Αρχιτεκτονικές προτάσεις: Ιδέες για πέτρινο σπίτι.

Τα κτίρια που είναι κατασκευασμένα από πέτρα αποτελούν τις πιο διαχρονικές κατασκευές. 
Η πέτρα ως υλικό κατασκευής συμβολίζει την ασφάλεια και. την σταθερότητα. Για πάρα πολλούς ανθρώπους παραμένει κυρίαρχη επιλογή κατοικίας, όταν το επιτρέψουν τουλάχιστον οι όποιες οικονομικές ή άλλες συνθήκες.
Όπως όλα τα φυσικά υλικά, έτσι και η πέτρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο χτίσιμο ενός πέτρινου σπιτιού ως ακατέργαστη ή και ακατέργαστη. Η επιλογή εξαρτάται με την αρχιτεκτονική του περιβάλλοντος τοπίου. Είναι (ίσως) το μόνο υλικό που δένει αρμονικά με τον σοβά, το ξύλο, το μέταλλο, το γυαλί κ.α.
Η αρχιτεκτονική των κατασκευών από πέτρα μπορεί να είναι παραδοσιακή ή και μοντέρνα. Άλλωστε η δυνατότητα της πέτρας ως δομικό υλικό στην αρχιτεκτονική μπορεί να μας δώσει πολλών ειδών οικιστικές μορφές.
πέτρινο σπίτι

Ποιος είναι ο κύριος «εχθρός» των πέτρινων κτιρίων;

Κατά κύριο λόγο είναι οι ακραίες θερμοκρασίες, για παράδειγμα ο πάγος είναι από τους κύριους εχθρούς. Ο καύσωνας και η διαρκή έκθεση στον ήλιο της απροστάτευτης πέτρας είναι σίγουρα επιβαρυντικό στοιχείο φθοράς.

Πότε παρουσιάζονται τα προβλήματα;

Στα παλαιά πέτρινα σπίτια παρουσιάζονται π.χ. διάφορες ρηγματώσεις μετά από αρκετά χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής τους. Σε αυτά συνήθως βλέπουμε αρμούς με έντονο το φαινόμενο της φθοράς στους αρμούς. Σαθρά και άλλες φθορές είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος ιδιώτης.
Στα νέα κατασκευασμένα πέτρινα κτίρια, τα όποια προβλήματα φαίνονται και γίνονται αναγνωρίσιμα συνήθως μετά τα πρώτα πέντε η δέκα χρόνια. Είναι προβλήματα που μπορεί π.χ. να προκλήθηκαν από την όχι και τόσο, επιμελή τοποθέτηση της πέτρας. Συνήθεις αιτίες για τις ορατές ενδείξεις φθοράς που οφείλονται π. χ. σε ελλιπές στέγνωμα, μη απομάκρυνση των ρύπων κατά την κατασκευή και τέλος στην όποια κακή συντήρηση.
πέτρινο σπίτι

Πως θα επισκευάσετε ένα πέτρινο σπίτι;

Εάν πρόκειται για παλαιό πέτρινο σπίτι που παρουσιάζει πρόβλημα στους αρμούς της πέτρας τότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε νέα αρμολόγηση. Εάν τώρα, πρόκειται για μεγαλύτερη εμφανή φθορά όπως π.χ. είναι μια καθίζηση ενός τοιχίου, η οποιαδήποτε άλλη καλό θα είναι να συμβουλευτείτε άμεσα κάποιον πολιτικό μηχανικό ή έστω κάποιον εργολάβο με εμπειρία στα πέτρινα.

Πέτρινο σπίτι και διακόσμηση

πέτρινο σπίτι
Είναι γνωστό ότι η πέτρα είναι ένα φυσικό γήινο υλικό το οποίο έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει τουλάχιστον την αίσθηση ζεστασιάς, οικειότητας και αυτό είτε πρόκειται για το εσωτερικό είτε πρόκειται για μία απλή επένδυση ενός εξωτερικού τοίχου. Επίσης είναι βέβαιο ότι η πέτρα παραμένει και είναι συνδεδεμένη με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
Η εφαρμογή της μπορεί να συνδυαστεί σε οποιοδήποτε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Η εφαρμογή της όποιας διακοσμητικής άποψης μπορεί να βρει έδαφος ακόμη και όταν θέλουμε να παντρέψουμε το παραδοσιακό στυλ με το μοντέρνο ενός κτιρίου. Όταν δεν θέλετε να αναδείξετε ακόμη περισσότερο την εικόνα της πέτρας σε ένα σπίτι δώστε ιδιαίτερο βάρος στον φωτισμό. Ο διακοσμητικός φωτισμός της πέτρας μαζί με κάποια άλλα στοιχεία μπορεί και αποδίδει τα μέγιστα στην αισθητική του όλου κτιρίου.
Αν σας αρέσει το παραδοσιακό στυλ χρησιμοποιείστε διακοσμητικά στοιχεία που είναι κατασκευασμένα από γήινες πρώτες ύλες (πχ. ξύλα, ρίζες κάποιου δένδρου ή ακόμα και κορμούς δένδρων). Αν θέλετε ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα προτιμήστε ξύλινες πόρτες και παράθυρα με ειδικές βαφές πεπαλαιωμένης αισθητικής.
Για την διακόσμηση με υφάσματα προτιμήστε χειροποίητες κατασκευές σε κουρτίνες και καλύμματα. Για την επίπλωση επιλέξτε ως υλικό το χειροποίητο σίδερο (πχ. σιδερένια κρεβάτια) που τονίζουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του πέτρινου. Ο συνδυασμός όλων αυτών, σηματοδοτεί χώρους με άποψη και διαχρονικότητα.

Γενικά tips για την πέτρα ως υλικό!

πέτρα
  • Η πέτρα, ένα το παλαιότερο δομικό υλικό, από την αρχαιότητα ακόμη αποτελούσε το κύριο υλικό κατασκευής για τα επιβλητικά και όχι μόνο κτίρια. Αρκετά από αυτά άλλωστε σώζονται ακόμη και σηματοδοτούν την κύρια κατασκευαστική αντοχή.
  • Ιστορικά η τεχνική χτισίματος, περνούσε από γενιά σε γενιά και τα πέτρινα κτίσματα συνέχιζαν να κυριαρχούν στα περισσότερα μέρη της Ελλάδος, στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Μακεδονία, στα νησιά μας και αλλού.
  • Τα πλεονεκτήματα των πέτρινων κατασκευών: Διαχρονική θεωρείται και είναι ακόμη η αξία τους ως επένδυση.  Σε αυτό συντελούν και πολλά άλλα στοιχεία όπως είναι η άριστη ηχομόνωση και επομένως η καλύτερη ποιότητα διαβίωσης μέσα στο κτίριο. Επιπλέον, οι πέτρινες κατασκευές έχουν αυξημένη θερμομόνωση, που σημαίνει διατήρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας χειμώνα, καλοκαίρι.
  • Η προέλευση της πέτρας ποικίλλει ανά περιοχή, οι πιο διαδεδομένες είναι από τα Ιωάννινα, την Άρτα, τη Θάσο, την Καβάλα, την Κάρυστο, την Κασσάνδρα, το Νεοχώρι, την Παραμυθιά, το Πήλιο κ.α.
  • Η κατασκευή ενός νέου πέτρινου σπιτιού η αν θέλετε μιας κατοικίας εξ ολοκλήρου από πέτρα είναι για πολλούς ακριβή υπόθεση. Κυρίως εξαιτίας του υψηλού κόστους (υλικών, μεταφοράς, χτισίματος). Ωστόσο, αν θέλαμε θεωρητικά να αναφερθούμε στο κόστος κατά προσέγγιση θα λέγαμε από 1.800 έως και τις 2.000 ευρώ, για ένα ολοκληρωμένο σπίτι με όλα όσα απαιτούνται και βέβαια με όλο τον σταθερό μηχανολογικό εξοπλισμό.
πηγή: reconsblog.gr

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί κάνουμε τούρτα με κεράκια στα γενέθλια μας;

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

> Ιδέες για ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ για τον χώρο της ΚΟΥΖΙΝΑΣ..