Διαβατός Ημαθίας

Τα «γιατροσόφια» της Διαβατινής γιαγιάς με βότανα και μπαχαρικά


Διαβατός...
Δες τα μυστικά από μπαχάρια και βότανα και την επόμενη φορά που νιώσεις δυσφορία, αντί να κατευθυνθείς προς το ντουλαπάκι του φαρμακείου σου, κατευθύνσου προς την κουζίνα.
Υπάρχει ένας φυτικός θησαυρός κρυμμένος στα ντουλάπια σου. Ο γνωστός κι ως «γιατροσόφι» της γιαγιάς.

Όλα τα μυρωδικά, βότανα και μπαχαρικά προσθέτουν ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά μας. Η φύση μας τα χαρίζει απλόχερα και τις περισσότερες φορές  μπορούμε να τα βρούμε με μια απλή βόλτα στα μαγαζιά της γειτονιάς μας. Ξέρουμε πως είναι υγιεινά, και συχνά θεραπευτικά, μα δε ξέρουμε ακριβώς γιατί.

Δες τα μυστικά από μπαχάρια και βότανα και την επόμενη φορά που νιώσεις δυσφορία, αντί να κατευθυνθείς προς το ντουλαπάκι του φαρμακείου σου, κατευθύνσου προς την κουζίνα. Υπάρχει ένας φυτικός θησαυρός κρυμμένος στα ντουλάπια σου. Ο γνωστός κι ως «γιατροσόφι» της γιαγιάς.
Γλυκάνισος: Σε πονάει το στομάχι σου; Μήπως έχεις βήχα ή καταρροή;  Ο γλυκάνισος μπορεί να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από αυτές τις δυσάρεστες ενοχλήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με ειδικούς, ο γλυκάνισος αυξάνει τη ροή του γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες, θεραπεύει τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης και δίνει κι εκείνη την έξτρα ώθηση στην λίμπιντό σου. Συν τοις άλλοις, είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ασβεστίου, και σιδήρου..
Καλέντουλα: Χτύπησες; Η Καλέντουλα όταν εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα, μπορεί να θεραπεύσει εγκαύματα, κοψίματα και μώλωπες. Όπως αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιατρικού Κέντρου του Maryland, τα πέταλα αυτού του πανέμορφου λουλουδιού είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά τα οποία καταπολεμούν τα μικρόβια και τις φλεγμονές. 
Κόλιαντρο: Πλούσιο σε βιταμίνη Κ, το κόλιαντρο βελτιώνει την αντοχή των οστών, βοηθά στη  καταπολέμηση του άγχους, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα αλλά και στην αντιμετώπιση της κόπωσης και της ημικρανίας. Θεωρείται επίσης πως συμβάλει στη μείωση των μυϊκών πόνων των αρθρώσεων σε άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα ή ρευματισμούς. Ταιριάζει υπέροχα στις σούπες, το κρέας αλλά και το ψάρι.
Κανέλα: Η ευεργετική αυτή ανατολίτισσα, με το γλυκόπικρο μεθυστικό της άρωμα, κοσμεί συχνά τα πιάτα μας, όμως ήξερες τα οφέλη της; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα, βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα, στη διατήρηση των αρτηριών μας υγιών και παράλληλα τονώνει την ερωτική μας διάθεση. Επίσης το γλυκόπικρο αυτό μπαχαρικό συμβάλει στην πρόληψη των ρυτίδων αλλά και στην καταπολέμηση της ακμής.
Κύμινο: Όπως η κανέλα, έτσι και το κύμινο μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη να κρατήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα, με τις ισχυρές αντιικές του ιδιότητες, μπορεί να αποτρέψει τα έλκη του στομαχιού. Ταυτόχρονα, είναι και μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου.

Γαρύφαλλο: Ένα από τα καλύτερα φυσικά καλλυντικά αντιγήρανσης. Τα μικροσκοπικά αυτά μπαχαρικά κατέχουν μία από τις υψηλότερες θέσεις στην αντιοξειδωτική κατάταξη της λίστας αυτής.
Μάραθος: Αρωματίζει το φαγητό μας και αποτελεί πρώτη ύλη για μαγειρικά πειράματα στη κουζίνα μας. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Όμως, εκτός από αυτά, το μεσογειακό αυτό φυτό μπορεί να βοηθήσει και σε διάφορα στομαχικά προβλήματα, όπως καούρες, φούσκωμα και αέρια.
Τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα: Αυτή η δημοφιλής πικάντικη ρίζα, είναι ένα κοινό μυστικό για το κρυολόγημα και την ναυτία ενώ χρησιμοποιείται συχνά και από τις εγκύους για να καταπραΰνουν τις δικές τους καθημερινές ναυτίες. Αυτό το σπάνιο ανατολίτικο φυτό, φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του ιδιότητες, την αντιπυρετική και αντιμικροβιακή του δράση  και έχει παρατηρηθεί πως μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.
Τζίνσενγκ: Υπάρχουν διαφόρων ειδών τζίνσενγκ με διαφορετικές ιδιότητες το καθένα. Το αμερικανικό έχει αποδειχθεί  πως μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθυστερεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Από την άλλη, το ασιατικό τζίνσενγκ βελτιώνει την ψυχική υγεία, μειώνει το στρες και σύμφωνα μάλιστα με την δρ. Patricia Fitzgerald βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Λεβάντα: Το μικροσκοπικό αυτό μοβ φυτό είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές του δράσεις, μας βοηθά να απαλλαγούμε από το καθημερινό άγχος και να κοιμηθούμε γλυκά. Αλλά υπάρχουν και μερικά λιγότερο γνωστά οφέλη της λεβάντας. Αν την φας σαν μέρος μπαχαρικών, μπορεί να καταπραΰνει το φούσκωμα και αν την αλείψεις σε μορφή ελαίου στο δέρμα μπορεί να σταματήσει τους κνησμούς και τα οιδήματα.
Δενδρολίβανο: Το δημοφιλές αυτό βότανο, που μπορείς να βρεις στο κήπο σου, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, καθιστώντας το φανταστικό ενάντια σε φλεγμονές.
Σαφράν: Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα περιόδου καθώς και την ήπια με μέτρια κατάθλιψη. Συχνά χρησιμοποιείται ως αφροδισιακό, ενώ σύμφωνα με έρευνες βοηθά στην καταπολέμηση του βήχα και του άσθματος.
Ρίγανη: βασικό συστατικό της μεσογειακής μας διατροφής, και πλούσια σε βιταμίνη C η ρίγανη έχει πολλές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, που την καθιστούν τον καλύτερο σύμμαχο ενάντια σε αρρώστιες όπως γρίπη, κρύωμα, βήχα και πνευμονία. Σε μορφή έμπλαστρου μάλιστα, μπορεί να καταπραΰνει τους πόνου σε μύες και τένοντες, τον πονόδοντο  αλλά και τον πονοκέφαλο.


Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί κάνουμε τούρτα με κεράκια στα γενέθλια μας;

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

> Ιδέες για ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ για τον χώρο της ΚΟΥΖΙΝΑΣ..