Διαβατός Ημαθίας

Ο Διαβατός ταξιδεύει στις ομορφιές του Πηλίου...!


Διαβατός...
Οι ομορφιές του Πηλίου μέσα από όμορφες φωτογραφίες και συμβουλές για να τις ανακαλύψετε στο επόμενο ορεινό...
Σαββατοκύριακό σας.



Γραφικά χωριουδάκια και μαγεμένα δάση. Χιονισμένα τοπία και μυθικά μονοπάτια. Πλακόστρωτες πλατείες και ταβερνάκια με θέα το Αιγαίο.


Το Πήλιο είναι το πιο… πλήρες βουνό, αυτό που μας προσφέρει όλο το πακέτο όμορφων χωριών-φύσης-δραστηριοτήτων-φαγητού και οικονομικής διαμονής. Είναι το βουνό στο οποίο συναντάμε πανέμορφες εικόνες που κρύβουν ακόμα πιο όμορφα μυστικά. Όπως…Η Μακρινίτσα από ψηλά

…με την καλύτερη θέα προς την πόλη του Βόλου, που απλώνεται κάτω από τα πόδια μας και τις υπέροχες διαδρομές στα τουριστικά μεν γραφικότατα δε πέτρινα σοκάκια της.

Η Ζαγορά στα λευκά

…ένα ιστορικό χωριό, με μια ακόμη πιο ιστορική βιβλιοθήκη με σπάνιους τόμους του 17ου αιώνα. Κοντά στο χωριό, θα βρείτε και το Ελληνομουσείο, το παλαιότερο σχολείο του Πηλίου όπου μαθήτευσε και ο Ρήγας Φεραίος.

Οι Αγριόλευκες
…το χιονοδρομικό κέντρο του βουνού, κοντά στα Χάνια, με τα ζεστά ταβερνάκια – μη χάσετε το μοσχαράκι στάμνας και άλλες υπέροχες πηλιορείτικες γεύσεις στο Χάνι Ζήση.

Ο Μουτζούρης

…το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου, που «σφυρίζει» κάθε άνοιξη και καλοκαίρι (αξίζει λίγη αναμονή για αυτή την υπέροχη εμπειρία), ξεκινώντας στις 10 το πρωί από τα Άνω Λεχώνια, περνώντας από τη Γατζέα και φτάνοντας στον σταθμό των Μηλιών μετά από 90 μαγευτικά λεπτά διαδρομής. Το εισιτήριο στοιχίζει 10€.

Οι Μηλιές

…το χωριό μπορεί να κάηκε ολοσχερώς το 1943, αλλά διατηρεί την ορεινή ομορφιά του, χάρη στις περίτεχνες κρήνες, τα εκκλησάκια όπως αυτό των Ταξιαρχών και την δημόσια βιβλιοθήκη, όπου φυλάσσονται τίτλοι ακόμη και του 15ου αιώνα.

Το ηλιοβασίλεμα στον Άγιο Λαυρέντιο

…εδώ τα πηλιορείτικα αρχοντικά ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο κρυμμένα πίσω από αγριοκερασιές και καστανιές. Στον Άγιο Λαυρέντιο θα απολαύσετε ρομαντζάδα με θέα από τα σοκάκια, αλλά και πολλές εκδηλώσεις, όπως οι γιορτές του κερασιού κάθε Ιούνιο ή οι εκδηλώσεις του «Μουσικού Χωριού» στο τέλος του καλοκαιριού.

Οι πλακόστρωτες πλατείες

…όπως αυτή της Μακρινίτσας – ίσως η πιο πολυφωτογραφημένη και ατμοσφαιρική όλης της Θεσσαλίας – όπου θα απολαύσετε ντόπιο τσίπουρο και παραδοσιακούς μεζέδες.



…Εδώ βρίσκεται και το περίφημο καφενείο «Θεόφιλος», που στολίζεται από έργο του γνωστού ζωγράφου, γι’ αυτό (μεταξύ άλλων) το κτίριο χρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Οι Πινακάτες

…ένα χωριό-όαση ησυχίας, που παρέμεινε προστατευμένο για δεκαετίες, καθώς η πρόσβαση σε αυτό από τον Βόλο ήταν πολύ δύσκολη – ηλεκτροδοτήθηκε μάλιστα μόλις το 1973. Είναι προστατευμένο ως ιστορικός διατηρητέος οικισμός με προεδρικό διάταγμα, ενώ τα τελευταία καλοκαιρία έγινε γνωστό ως «Χωριό Ψ», καθώς εκεί οργανώνονται προγράμματα με ψυχοθεραπευτές κάτω από τα πλατάνια της πλατείας για κάθε ενδιαφερόμενο.

Η Τσαγκαράδα

…ίσως το πιο ρομαντικό χωριό του Πηλίου, με ένα υπέροχο δάσος στα πόδια του. Εδώ θα βρείτε και τον χιλιόχρονο πλάτανο στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, ενώ μέσω του μονοπατιού που οδηγεί στο φαράγγι του Μυλοπόταμου, θα συναντήσετε και το παλιότερο γεφύρι του βουνού, ένα υπέροχο μονότοξο γεφυράκι των αρχών του 18ου αιώνα ανάμεσα στα δέντρα.

Η Πορταριά

…με τον πετρόχτιστο Άγιο Νικόλαο να δεσπόζει στην πλατεία της…



…την πανέμορφη πλατεία της

…από όπου ξεκινά το περίφημο Μονοπάτι των Κενταύρων, και κινείται παράλληλα της πηγής «Μάνα», μία από τις πιο μαγευτικές περιπατητικές διαδρομές που μπορείτε να απολαύσετε στο Πήλιο.


Η Βυζίτσα

…το χωριό-πρότυπο αποκατάστασης και διατήρησης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Εδώ θα περπατήσετε θαυμάζοντας σε κάθε βήμα και ένα άλλο πηλιορείτικο αρχοντικό, ένας λαβύρινθος γοητείας από τα παλιά.


Πηγή

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί κάνουμε τούρτα με κεράκια στα γενέθλια μας;

Μακελειό : 24χρονη αρνήθηκε να τιμήσει τη μνήμη του Μαραντόνα: “Ήταν βιαστής και παιδόφιλος” είπε