Νοστιμότατος και νηστίσιμος Χαλβάς Φαρσάλων...


Διαβατός...
Ο Χαλβάς είναι το διασημότερο τοπικό προϊόν της πόλης των Φαρσάλων, που ταξιδεύει το όνομα της πολύ μακρύτερα από τα όριά της, ακόμη και πολύ μακρύτερα από τα σύνορα της Ελλάδας...


Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από την αραβική ρίζα حلوى ή hulw (χαλβά), που σημαίνει γλυκό.
Από τους γνωστότερους χαλβάδες είναι ο σησαμένιος, ο σιμιγδαλένιος, ο φαρσαλινός ο παραδοσιακός χαλβάς των Φαρσάλων, ο περσικός και ο κετένχαλβάς...

Είστε έτοιμοι να φτιάξουμε τον δικό μας χαλβά; Η συνταγή που ακολουθεί είναι του Άκη Πετρετζίκη

Θα χρειαστούμε:


  • 100 γρ. σπορέλαιο
  • 240 γρ. κορνφλάουερ
  • 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 λίτρο νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη, για την καραμέλα
  • 150 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη, για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός σύρματος όλα τα υλικά εκτός από τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη για την καραμέλα και την ζάχαρη για το πασπάλισμα.
  • Βάζουμε το 1/5 της ζάχαρης για την καραμέλα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να καραμελώσει η ζάχαρη ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να χρυσαφίσει.
  • Προσθέτουμε το άλλο 1/5 της ζάχαρης και συνεχίζουμε όπως παραπάνω. Συνεχίζουμε τη διαδικασία αυτή για τα υπόλοιπα 3/5.
  • Όταν προσθέσουμε την τελευταία ποσότητα ζάχαρης, και καραμελώσει κι αυτή ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Η καραμέλα θα κρυώσει και θα πήξει αμέσως και θα νομίζετε ότι έχετε κάνει κάτι λάθος αλλά δεν είναι έτσι.
  • Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Σιγά σιγά η καραμέλα λιώνει και αρχίζει να ενσωματώνεται στο μείγμα. Θα πρέπει να προσέξουμε γιατί το μείγμα αρχίζει και βγάζει τα λάδια του. Και αυτό όμως είναι οκ γιατί στη συνέχεια τα απορροφά και πάλι.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς για 10 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα λάδια. Καθώς κρυώνει απορροφώνται πιο εύκολα.
  • Στο τέλος ρίχνουμε και τα αμύγδαλα και τα ανακατεύουμε και αυτά.
  • Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι 20x28 εκ. και πασπαλίζουμε με την επιπλέον ζάχαρη.
  • Ψήνουμε στο γκριλ, στη σχάρα ψηλά, μέχρι να καραμελώσει (5-10 λεπτά).
  • Διαφορετικά με ένα φλόγιστρο χειρός καίμε τη ζάχαρη να καραμελώσει.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-Τα μηνύματα σας να είναι κόσμια...
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στο diavatos.blogspot.gr