Ο Διαβατινός Σεφ προτείνει: Μοσχαράκι στάμνας Ηπειρώτικο..


Επιμέλεια Διαβατινός...
Η στάμνα δεν είναι άλλο από πήλινη γάστρα που δίνει νόστιμα φαγητά φούρνου με κρέας και πατάτες. Σε αυτή τη συνταγή επιλέγουμε μοσχαράκι που συνδυάζεται και με κεφαλογραβιέρα, που το κάνει ακόμη πιο απολαυστικό.



Υλικά

  • 1½ κιλό μοσχαρίσιο κρέας από πόδι, σε μερίδες
  • 4 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
  • 300γρ. κεφαλογραβιέρα ηπειρώτικη, σε κύβους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο αιγοπρόβειο
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Διαδικασία

    Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το σοτάρετε με το βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, το μπαχάρι και την κανέλα και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια.

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160οC. Γυρίζετε το φαγητό σε πήλινο σκεύος (τη λεγόμενη «στάμνα») και στρώνετε τις πατάτες γύρω από το κρέας. Σκορπάτε από πάνω το τυρί προσέχοντας να μην ακουμπήσει στα τοιχώματα (επειδή κολλάει και μαυρίζει εύκολα). Περιχύνετε το φαγητό με το λάδι και προσθέτετε 1½ με 2 φλιτζάνια νερό, ίσα να σκεπαστεί λίγο το κρέας.

    Κλείνετε το σκεύος με το καπάκι και το σφραγίζετε με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε το φαγητό στον φούρνο για 1 ώρα και 45 λεπτά.

    Ανοίγετε το καπάκι και ελέγχετε το ζωμό. Αν έχει μείνει πολύ, μπορείτε να τον γυρίσετε σε μικρή κατσαρόλα και να τον σιγοβράσετε μέχρι να μείνει ο μισός. Περιχύνετε το φαγητό με το ζωμό και σερβίρετε κατευθείαν από τη «στάμνα» στο τραπέζι.

    Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή
  • Πηγή του άρθρου είναι το olivemagazine επισκεφτείτε την σελίδα για περισσότερες, νόστιμες συνταγές...!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-Τα μηνύματα σας να είναι κόσμια...
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στο diavatos.blogspot.gr