Διαβατός Ημαθίας

Το αληθινό «χωριό των Φλίνστοουνς» Σπηλιές 9.000 ετών στην Ιταλία...


Αίας 👉....


Χρονολογείται από την λίθινη εποχή, αποτελεί έναν από τους πρώτους ανθρώπινους οικισμούς στην Ιταλία και εξακολουθεί να κατοικείται. Μοιάζοντας σαν μια σκηνή από τους γνωστούς Φλινστόουνς, η Sassi di Matera η οποία ταλαντεύεται στην άκρη μιας απότομης χαράδρας στο νότιο τμήμα της χώρας, χρονολογείται στα 9.000 χρόνια πριν και πιστεύεται ότι είναι η αρχαιότερη αδιάλειπτα κατοικημένη πόλη-σπήλαιο στον κόσμο.
Με μια πρώτη ματιά, η περιοχή Sassi μοιάζει με ένα συνονθύλευμα από πέτρινα καλύβια που συνδυάζονται αρμονικά με το εκπληκτικό τοπίο. Ωστόσο, πίσω από τις γραφικές κατοικίες υπάρχουν ιστορίες επιβίωσης και καθημερινού αγώνα.
Μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα οι άνθρωποι που ζουν εκεί δεν είχαν καμία πρόσβαση σε τρεχούμενο, πόσιμο νερό και υπήρχε έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας ή κατάλληλων εγκαταστάσεων αποχέτευσης. Οι κάτοικοι εκμεταλλεύτηκαν κάθε κομμάτι του βράχου που μπορούσαν και πολλά από τα σπίτια διαθέτουν δαιδαλώδη δρομάκια και σκάλες.
Με την πάροδο των ετών, νέες τρύπες σκαλίζονταν συνεχώς στους βράχους για να δημιουργηθεί νέος χώρος για τις κατοικίες του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού αλλά ένα από τα προβλήματα των κατοίκων ήταν η προμήθεια με βασικά αγαθά καθώς δεν υπήρχαν καταστήματα με εύκολη πρόσβαση. Οι οικογένειες ζούσαν μαζί με τα ζώα τους, διατρέφονταν πολύ λιτά και ασθένειες όπως η ελονοσία ήταν μια συνεχής απειλή.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πολλές κατοικίες στις σπηλιές εγκαταλείφθηκαν με τους ανθρώπους να μετακινούνται σε πιο σύγχρονα οικήματα, αλλά όχι όλες. Μάλιστα η Unesco χαρακτήρισε τον οικισμό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1993. Πολλά από τα σπήλαια συνέχισαν να κατοικούνται ενώ κάποια από αυτά μετατράπηκαν και σε ξενοδοχεία ως εναλλακτικά καταλύματα.
Κάποια από αυτά έχουν γίνει επίσης εστιατόρια έχοντας διαμορφωθεί κατάλληλα. Ο γνωστός, πλέον, γραφικός αυτός ο οικισμός έχει χρησιμοποιηθεί μάλιστα ως το τοπίο για διάφορες ταινίες συμπεριλαμβανομένης της ταινίας με τα Πάθη του Χριστού το 2004.
flintstones2
flintstones3
flintstones4
flintstones5
flintstones6
flintstones7
flintstones8
flintstones9
flintstones10
flintstones11
flintstones12
flintstones13
flintstones14
flintstones15
πηγή: newsbeast.gr
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Επίδομα Παιδιού Α21: Ανοικτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι