Διαβατός Ημαθίας

Γνωρίζετε τι είναι η Σκότουρτα που φτιάχνουν τα Χριστούγεννα στο Ρουμλούκι;


Μάκης 👉....
Το χριστόψωμο είναι πολύ γνωστό ελληνικό έθιμο, που συναντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Ήταν ουσιαστικά ένα κανονικό στρογγυλό ψωμί, με το σχήμα του σταυρού στην επάνω επιφάνειά του. Μια παραλλαγή του κλασικού χριστόψωμου είναι η Συκότουρτα που συνήθιζαν να φτιάχνουν στην Μακεδονία. Ουσιαστικά ήταν ένα γλυκό ψωμί, που έμοιαζε με σταφιδόψωμο, μιας και είχε μαύρες σταφίδες και ξερά σύκα. Για το ψωμί χρειαζόταν προζύμι, ελαιόλαδο, νερό, αλεύρι και αλάτι και στη συνέχεια προσέθεταν μαύρες σταφίδες και σύκα. Ο σταυρός στο πάνω μέρος του ψωμιού ήταν απαραίτητο στοιχείο της Συκότουρτας, που έφερνε κατά τα λεγόμενα, ευτυχία, καλή τύχη και ευλογία.
«Στο Ρουμλουκι, τα Χριστοψωμα ονομάζονται σκότουρτες ή ξώτουρτες, απο τα κομμάτια ξερών σύκων που είναι στολισμένα. Ψήνονται μέσα σε βαθιά ταψιά, όπως οι νιβατές και είναι λιτά, στολισμένα με κομμάτια ξερών σύκων, σταφίδες και καρύδια, σφραγίζονται με το σφραϊστερό (σφραγίδα για λειτουργιές) και πασπαλίζονται με σουσάμι.
Από το βράδυ της προπαραμονής, οι νοικοκυρές προετοιμάζονταν για το ζύμωμα τους. Μέχρι τα ξημερώματα, έπρεπε να είναι ήδη ψημένες, για να τις μοιράσουν στα γειτονικά και συγγενικά σπίτια. Τις τεμάχιζαν σε μεγάλα κομμάτια και μόνες ή με τη συνοδεία των συζύγων, λόγω του σκότους, τις μοιραζαν.»
Από το βιβλίο του Δημήτρη Πανταζόπουλου "Τ'ΑΝΤΕΤΙΑ ΜΑΣ"

Η φωτογραφία είναι από την συκότουρτα του Ομίλου Ντόπιων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων

ΣΥΚΟΤΟΥΡΤΑ - Το Χριστόψωμο της Μακεδονίας

ΥΛΙΚΑ
  • 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κύβο μαγιά
  • χλιαρό νερό
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. σύκα ξερά
  • 2 φλ. σταφίδες μαύρες
  • 1 κ.σ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το βράδυ (πιάνετε) προζύμι. Δηλαδή διαλύετε την μαγιά σε μισή κούπα χλιαρό νερό και αλεύρι όσο πάρει μέχρι να γίνει χυλός. Το αφήνετε όλη την νύχτα να φουσκώσει. Την επόμενη ημέρα βάζετε σε βαθύ σκεύος το αλεύρι κοσκινισμένο. Ανοίγετε στη μέση μια λακκουβίτσα, βάζετε το αλάτι, το μείγμα μαγιάς και λίγο ελαιόλαδο. Ζυμώνετε και προσθέτετε τις σταφίδες συνεχίζοντας το ζύμωμα. Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο, απλώνετε την ζύμη. Κρατάτε ένα μέρος από το ζυμάρι και το πλάθετε σε σκοινάκια ώστε να δημιουργήσετε ένα σταυρό. Βάζετε το σταυρό στο ψωμί και μετά το γυρίζετε σαν σαλιγκαράκια και από τις τέσσερις μεριές. Πιέζετε με ένα πιρούνι κεντάτε το ψωμί και κάνετε σχέδια. Σφραγίζετε με την Θρησκευτική σφραγίδα, κόβετε τα σύκα σε κομμάτια τετράγωνα και τα τοποθετείτε μαζί με την σταφίδα στην επιφάνεια του ψωμιού. Σκεπάζετε με μια ζεστή πετσέτα και  αφήνετε να φουσκώσει στο ταψί. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Βάζετε το ταψί και ψήνετε στους 170οC για 1 ώρα και 15΄. Ανεβάζεται την θερμοκρασία στους 250οC και ψήνετε για 15΄ μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Η συνταγή είναι από το gastrotourismos.gr




Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Φανταστικές Διαβατινές Γλάστρες από τσιμεντόλιθους...

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Δημοπρασία Έργων Τέχνης στο Enigma Mall του Ομίλου Μουζενίδη.

Βόνιτσα: Η πόλη της Δυτικής Ελλάδας που έχει χρώμα… νησιού

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

Εμπενίζερ Σκρουτζ: Ποιος ήταν ο άνθρωπος που ενέπνευσε στον Κάρολο Ντίκενς τον διασημότερο τσιγκούνη