Διαβατός Ημαθίας

Λιναρόσπορος - Ένας δυναμίτης υγείας...


Αίας 👉...

Ο λιναρόσπορος περιέχει τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τη φλεγμονή
και είναι απαραίτητα στους αθλητές ενώ περιέχει και λιγνάνες, αντιοξειδωτικά που αυξάνουν την ευεξία και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης. Ο λιναρόσπορος μάλιστα περιέχει μέχρι και 800 φορές περισσότερες λιγνάνες από ότι άλλες φυτικές πηγές (όπως τα όσπρια και τα δημητριακά).

Δες και τι άλλο κάνει:

Ο ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ
1 Σου προσφέρει super αποκατάσταση
Το α-λινολενικό (ALA) είναι ένα απαραίτητο λιπίδιο μαζί με το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA) και αποτελεί τη σειρά των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Βελτιώνει το μεταβολισμό των λιπών κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε αθλήματα αντοχής, όπως οι μαραθώνιοι. Όταν οι αποθήκες γλυκογόνου έχουν αδειάσει, το σώμα αρχίζει την καύση λιπών και η αποτελεσματική καύση των λιπών κάνει τη διαφορά στην απόδοση. Το ALA επίσης, βελτιώνει το χρόνο αποκατάστασης των μυών σε κυτταρικό επίπεδο.

2 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σου
Το ALA έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, κάνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Και ως γνωστόν οι αθλητές αντοχής χρειάζονται ένα υγιές ανοσοποιητικό.

3 Μειώνει τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Οι λιγνάνες που περιέχει μειώνουν τη χοληστερόλη, βοηθούν να αποφευχθεί η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Επίσης πιστεύεται ότι μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition αποκάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση λιναρόσπορου ρίχνει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερίνης. Σε όλες του τις μορφές o λιναρόσπορος περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για την καρδιά αλλά ο σπόρος του έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες και λιγνάνες, οι οποίες ρίχνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Προτίμησέ τον αλεσμένο, που είναι πιο εύπεπτος ή άλεσέ τον μόνος σου. 

4 Μειώνει την οστική απώλεια
Μελέτη σε διαβητικά ποντίκια έδειξε ότι όσα τρέφονταν με λιναρόσπορο παρατηρήθηκε επιβράδυνση στην απώλεια οστικής μάζας λόγω των λιπαρών οξέων του.

5 Βοηθά στο αδυνάτισμα
Ο λιναρόσπορος διαστέλλεται όταν καταναλώνεται κάνοντάς σε να νιώθεις χορτάτος. Έτσι καταναλώνοντας λιναρόσπορο 30 λεπτά πριν από το γεύμα μπορείς να ελέγξεις την όρεξή σου.

6 Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος
Οι ίνες που περιέχει ο λιναρόσπορος μπορεί να σε ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα.

Πώς να τον καταναλώνεις
Μία κουταλιά της σούπας την ημέρα είναι η συνιστώμενη ποσότητα για υγιείς ενήλικες. Επειδή ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, πρόσθεσέ τον σταδιακά στη διατροφή σου σε μικρές ποσότητες. Μια κουταλιά της σούπας αλεσμένου λιναρόσπορου έχει περίπου 36 θερμίδες, ο μη αλεσμένος έχει 50 θερμίδες.

  • Πρόσθεσε λιναρόσπορο στα δημητριακά ή στη βρώμη στο πρωινό σου. 
  • Πασπάλισέ τον σε σαλάτες ή σούπες στα κυρίως γεύματά σου. 
Φίλια Μητρομάρα

Πηγή:
wefit.gr
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί κάνουμε τούρτα με κεράκια στα γενέθλια μας;

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !