Διαβατινό Ψωμί με σύκο και ξηρούς καρπούς


Διαβατινός Σεφ 👉 ....



Συστατικά:


  • 400 ml  ζεστό δυνατό μαύρο τσάι
  • 100 γρ. αποξηραμένα σύκα χωρίς κοτσάνια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 140 γρ. σουλτανίνα
  • 50 γρ. βρώμης
  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ολικής αλέσεως
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. ανάμεικτους ξηρούς καρπούς ( αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια )
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορο
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • 25 γρ. σπόρους κολοκύθας
  • 1 μεγάλο αβγό για την εξωτερική πλευρά ( για πασπάλισμα )
  • 50 γρ. ανάμεικτους ξηρούς καρπούς
  • 2 κ.γ. σουσάμι για το σερβίρισμα ανά άτομο (μερίδα)
  • 200 γρ. τυρί ρικότα ή τυρί κρέμα για το σερβίρισμα
  • μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
  • Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το τσάι, τα σύκα, τις σουλτανίνες, τη βρώμη και ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε στην άκρη να απορροφήσουν.
  • Εν τω μεταξύ καλύπτουμε τη βάση και τα πλαινά μιάς μακρόστενης φόρμας με λαδόκολλα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.
  • Χτυπάμε το αβγό και το προσθέτουμε στο μείγμα με τα σύκα που πια έχει κρυώσει.
  • Στο μείγμα με τα υγρά συστατικά προσθέτουμε το μείγμα με τα ξηρά συστατικά.
  • Γεμίζουμε με το μείγμα τη φόρμα διαστάσεων 36x13 με τη λαδόκολλα μέχρι επάνω και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τους ανάμεικτους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα μέχρι να βάλουμε ένα μαχαίρι στη μέση του καρβελιού και θα βγαίνει καθαρό.
  • Μετά αφαιρούμε από τη φόρμα για να κρυώσει αλλά δεν αφαιρούμε τη λαδόκολλα μέχρι να  κρυώσει καλά.
  • Κόβουμε σε φέτες, αλείφουμε με ρικότα και μέλι ή τυρί κρέμα και σερβίρουμε με φρούτα.
  • Διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα ή στην κατάψυξη κομμένο σε φέτες.

πηγή: Άκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-Τα μηνύματα σας να είναι κόσμια...
Ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στο diavatos.blogspot.gr