Διαβατός Ημαθίας

8 εντυπωσιακά αρχαία θαύματα της υδρομηχανικής...


Αίας...
Η σύγχρονη τεχνολογία νερού είναι χτισμένη πάνω στις τεχνικές των αρχαίων καινοτομιών.
Η εξάρτηση του ανθρώπου από το νερό, έχει οδηγήσει σε πραγματικά υπέροχες τεχνολογίες.
Νάσκα, Περού1
Wikimedia
Οι υδροφόροι ορίζοντες ήταν η μόνη πηγή νερού στη λεκάνη απορροής της Νάσκα στο Περού του 7ου αιώνα. Τα υπόγεια κανάλια διατηρήθηκαν για να κατευθύνουν τη ζωτική ροή του νερού σε άνυδρες περιοχές, όπου απαιτούνταν τεράστια τεχνική ικανότητα και τεχνογνωσία. Ο σπειροειδής σχεδιασμός δημιουργήθηκε για να εκμεταλλευτούν τους ανέμους στην επιφάνεια ώστε να δοθεί ώθηση στο υπόγειο νερό μέσω του συστήματος.
Η χαμένη πόλη των Μοχέντζο-Ντάρο, Πακιστάν2
Harappa
Μεταξύ του 2600 και του 1900 π.Χ., ο Ινδός ποταμός και η κοιλάδα που πλημμύριζε, στέγασαν την μαγευτική πόλη των Μοχέντζο-Ντάρο. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στις αρχές των οικισμών. Διέθετε δημόσια λουτρά, πηγάδια και εσωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις για τους πολλούς κατοίκους της. Το εξελιγμένο υπόγειο σύστημα αποχέτευσης είναι ένα θαύμα της αστικής ανάπτυξης.
Ο κοχλίας του Αρχιμήδη3
Wikimedia
Πρόκειται για μια σημαντική απόδειξη της ανθρώπινης εφευρετικότητας και αποδίδεται στον σπουδαίο Αρχιμήδη, του 3ου αιώνα π.Χ. Ενώ υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τη χρήση παρόμοιων συσκευών άντλησης νερού από πολλά χρόνια πριν, δεν είχε συγκεκριμένη ονομασία. Έχει την ικανότητα να ανυψώνει υγρά, κοκκώδη στερεά και αποτελεί τη βάση πολλών μηχανισμών ανύψωσης σήμερα.
Ρωμαϊκά υδραγωγεία4
Wikimedia
Τα επιβλητικά ρωμαϊκά υδραγωγεία, είναι ένα από τα σημαντικά θαύματα της υδρομηχανικής. Παραμένουν ακόμη εντυπωσιακά μετά από 2000 χρόνια και με τη δημιουργία τους, η αυτοκρατορία εξασφάλισε την καθαρή πηγή νερού σε όλους τους πολίτες της.
Νερόμυλος Νορια
noria-water-wheel
MachineryLubrication.com
Είναι από τις πρώτες δημιουργίες ανύψωσης νερού. Ο νερόμυλος με σύστημα Noria χρησιμοποιεί τη δύναμη του νερού που ρέει για να οδηγήσει ένα τροχό με κάδους ή δοχεία. Απλό, κομψό και αποτελεσματικό.
Ρόδα
Κεντρικό σημείο
Μέσω μεταφοράς νερού
Τρεχούμενη πηγή
Κερκίδες Ρυζιού Μπανάουι6
banaueterraces.com
Οι κερκίδες αυτές είναι 2.000 ετών και παρότι έχουν σκαλιστεί με το χέρι στο βουνό Ιφουγκάο, αποδεικνύουν την εφευρετικότητα και την επινοητικότητα των αυτοχθόνων πληθυσμών των Φιλιππίνων. Η δημιουργία τους περιλαμβάνει αυξανόμενες κερκίδες σε στρέμματα ρυζιού για να στηρίξει τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Απαιτείται γνώση διάβρωσης και γεωλογίας, ενώ οι κλιμακωτές λίμνες αρδεύονται από τα παραπάνω τροπικά δάση.
Νερόμυλος Σακια7
Wikimedia
Αυτή η δημιουργία, δεν πρέπει να συγχέεται με το νερόμυλο Νορια μιας και διαφέρουν. Το Σακια ωθούνταν από εξωτερικά μέσα (συνήθως ζώα) για να σηκώσουν μια σειρά από δοχεία νερού.
Κρήνη του Ήρωνα8
Wikimedia
Είναι εντυπωσιακό. Χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα και την πίεση του αέρα, αυτή η βρύση πρέπει να φάνηκε μαγική στους ανθρώπους του 1ου αιώνα της Αιγύπτου. Η συσκευή σχεδιάστηκε από τον Ήρωνα της Αλεξάνδρειας. Είναι ένας όμορφος τύπος των ιδιοτήτων των υγρών των Πασκάλ και Μπερνούλι.
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

Αγρίνιο: Ποινή κάθειρξης 27 ετών στον 50χρονο ιερέα που ασελγούσε σε ανήλικα κορίτσια...

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..