Διαβατός Ημαθίας

Διαβατινά Σουτζουκάκια με καστανό βούτυρο και φασκόμηλο...


Διαβατινός Σεφ...

Συστατικά:



Για τα σουτζουκάκια
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από κόντρα ή σπαλομπριζόλα
  • 250 γρ. χοιρινό κιμά
  • 1 σκ. σκόρδο λιωμένη
  • 2 κ.γ. κοφτά κύμινο σκόνη
  • 150 γρ. ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί και στυμμένο καλά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • 3 κ.σ. αλέυρι γ.ο.χ. για το αλεύρωμα τους
Για τη σάλτσα
  • 1 ντομάτα κονκασέ κονσέρβα
  • 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 1 στικ κανέλας
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 - 150 ml νερό
  • φασκομηλο, ψιλοκομμένο
Για το ρύζι
  • 250 γρ. ρύζι για πιλάφι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 6 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένα

Εκτέλεση:

Για τα σουτζουκάκια
  • Σ' ένα ξύλο κοπής, κόβουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε κύβους.
  • Το ρίχνουμε σ'ένα μεγάλο μπολ και το μουλιάζουμε σε κόκκινο κρασί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και η κόρα. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε τον κιμά μας.
  • Κόβουμε το μαϊντανό και τα φυλλαράκια του, (ακόμα και τα κοτσάνια που είναι πολύ γευστικά) και τον ρίχνουμε στον κιμά.
  • Ρίχνουμε 2 κουτ. κοφτά κύμινο και προσθέτουμε το σκόρδο μας ψιλοκομμένο.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Στύβουμε το ψωμί μας πάρα πολύ καλά. Ρίχνουμε το ψωμί στο μπολ με τον κιμά. Ζυμώνουμε το μείγμα. Μπορούμε να αφήσουμε το μείγμα 1-2 μέρες στο ψυγείο.
  • Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας. Παίρνουμε ένα τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά με σπορέλαιο.
  • Αλευρώνουμε παράλληλα και τα σουτζουκάκια μας και τα προσθέτουμε στο τηγάνι ζυμώνοντας ελαφρά το καθένα προτού τα ρίξουμε.
  • Με ένα πηρούνι τα αναποδογυρίζουμε να πάρουν ωραίο χρώμα και τα ελέγχουμε.
  • Τοποθετούμε στην πιατέλα μας.
Για τη σάλτσα
  • Παίρνουμε μια κατσαρόλα (φλατ σοτέ), προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις κάψει το βούτυρο προσθέτουμε το φασκόμηλο ψιλοκομμένο.
  • Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και ρίχνουμε και το κρασί που μας έχει απομείνει (με τα κομματάκια ψωμιού).
  • Προσθέτουμε 1-2 πρέζες ζάχαρη, τη ντομάτα κονκασέ και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
  • Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε ίσα-ίσα. Ρίχνουμε και 1 στικ κανέλας.
  • Χαμηλώνουμε λίγο ακόμα τη φωτιά, καπακώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.
Για το ρύζι
  • Παίρνουμε ένα τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά.
  • Βάζουμε το βούτυρο και αφήνουμε να πάρει καστανό χρώμα. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο φασκόμηλο και στη συνέχεια το βρασμένο ρύζι στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο.
  • Σερβίρουμε το ρύζι σε μια πιατέλα και ρίχνουμε τα σουτζουκάκια μας από πάνω.

πηγή: Άκης
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

ΟΙ 300 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! Εθνοφύλακες και ένοπλοι κυνηγοί μαζί με τον στρατό στο Δέλτα του Έβρου

Σοβαρές καταγγελίες από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κέρκυρας, Νίκο Μποζίκη.