Διαβατινά Σουτζουκάκια με καστανό βούτυρο και φασκόμηλο...
Διαβατινός Σεφ...
Συστατικά:
Για τα σουτζουκάκια
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από κόντρα ή σπαλομπριζόλα
- 250 γρ. χοιρινό κιμά
- 1 σκ. σκόρδο λιωμένη
- 2 κ.γ. κοφτά κύμινο σκόνη
- 150 γρ. ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί και στυμμένο καλά
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα
- 3 κ.σ. αλέυρι γ.ο.χ. για το αλεύρωμα τους
Για τη σάλτσα
- 1 ντομάτα κονκασέ κονσέρβα
- 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 1 στικ κανέλας
- 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 - 150 ml νερό
- φασκομηλο, ψιλοκομμένο
Για το ρύζι
- 250 γρ. ρύζι για πιλάφι
- 100 γρ. βούτυρο
- 6 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Για τα σουτζουκάκια
- Σ' ένα ξύλο κοπής, κόβουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε κύβους.
- Το ρίχνουμε σ'ένα μεγάλο μπολ και το μουλιάζουμε σε κόκκινο κρασί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και η κόρα. Αφήνουμε στην άκρη.
- Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε τον κιμά μας.
- Κόβουμε το μαϊντανό και τα φυλλαράκια του, (ακόμα και τα κοτσάνια που είναι πολύ γευστικά) και τον ρίχνουμε στον κιμά.
- Ρίχνουμε 2 κουτ. κοφτά κύμινο και προσθέτουμε το σκόρδο μας ψιλοκομμένο.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Στύβουμε το ψωμί μας πάρα πολύ καλά. Ρίχνουμε το ψωμί στο μπολ με τον κιμά. Ζυμώνουμε το μείγμα. Μπορούμε να αφήσουμε το μείγμα 1-2 μέρες στο ψυγείο.
- Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας. Παίρνουμε ένα τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά με σπορέλαιο.
- Αλευρώνουμε παράλληλα και τα σουτζουκάκια μας και τα προσθέτουμε στο τηγάνι ζυμώνοντας ελαφρά το καθένα προτού τα ρίξουμε.
- Με ένα πηρούνι τα αναποδογυρίζουμε να πάρουν ωραίο χρώμα και τα ελέγχουμε.
- Τοποθετούμε στην πιατέλα μας.
Για τη σάλτσα
- Παίρνουμε μια κατσαρόλα (φλατ σοτέ), προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις κάψει το βούτυρο προσθέτουμε το φασκόμηλο ψιλοκομμένο.
- Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και ρίχνουμε και το κρασί που μας έχει απομείνει (με τα κομματάκια ψωμιού).
- Προσθέτουμε 1-2 πρέζες ζάχαρη, τη ντομάτα κονκασέ και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
- Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε ίσα-ίσα. Ρίχνουμε και 1 στικ κανέλας.
- Χαμηλώνουμε λίγο ακόμα τη φωτιά, καπακώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.
Για το ρύζι
- Παίρνουμε ένα τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά.
- Βάζουμε το βούτυρο και αφήνουμε να πάρει καστανό χρώμα. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο φασκόμηλο και στη συνέχεια το βρασμένο ρύζι στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο.
- Σερβίρουμε το ρύζι σε μια πιατέλα και ρίχνουμε τα σουτζουκάκια μας από πάνω.
πηγή: Άκης
Previous Post
« Prev Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »
Next Post »