Διαβατός Ημαθίας

Διαβατινά σχέδια κλαδέματος σε Θάμνους και Φυτά..


Διαβατινός

Σε φυτώρια - ανθοπωλεία θα βρείτε έτοιμα απλά και
πολύ συνηθισμένα είδη θάμνων διαμορφωμένα σε μορφή ...μικρού δέντρου, κατά βάση σε ιδιαίτερα ακριβές τιμές, σε σχέση με τα ίδια ακριβώς φυτά αλλά στην κανονική τους ασύμμετρη ανάπτυξη. 
Ο βασικός λόγος είναι όχι γιατί απαιτείται κάποια ιδιαίτερη ή δύσκολη διαδικασία για να έρθουν σε αυτήν την μορφή αλλά γιατί ανεξάρτητα από το μικρό τους συνήθως μέγεθος-όγκο, πρόκειται για φυτά που έχουν χρειαστεί πολύ χρόνο για να αποκτήσουν την συγκεκριμένη μορφή και σχήμα π.χ μπάλας, κώνου, σπιράλ κλπ.  

Οι τρόποι για να δημιουργήσετε τέτοιου είδους "δεντράκια" ή για να δώσετε σε θαμνοειδή  συγκεκριμένο σχήμα, είναι δύο: 1. Κλαδεύοντας ήδη ανεπτυγμένα φυτά  σε συγκεκριμένο σχηματισμό
Μπορεί να γίνει σε κάθε είδους θάμνο-δέντρο με πυκνό φύλλωμα και το οποίο με την βοήθεια ενός "οδηγού" θα κλαδέψτε δίνοντας το σχήμα που θέλετε. 
Για παράδειγμα για να δώσετε κωνοειδές σχήμα σε ένα δέντρο-φυτό θα χρειαστεί να σχηματίσετε ένα τρίγωνο από σύρμα, καλάμι ή ξύλο, σε αντίστοιχο του φυτού μέγεθος, με την βοήθεια του οποίου ακουμπώντας το σε όλες τις πλευρές, θα κλαδέψετε-κουρέψετε το φύλλωμα στο συγκεκριμένο σχήμα. 

Ένας αντίστοιχος "οδηγός" από σύρμα σε κυκλικό σχήμα θα σας βοηθήσει να δώσετε σε έναν θάμνο σχήμα κυκλικό, με απλή ταινία μπορείτε να σχηματίσετε ένα σπιράλ πάνω σε ένα φυσιολογικά και ασύμμετρα ανεπτυγμένο φύλλωμα ώστε ακολουθώντας το σχήμα της ταινίας να οδηγηθείτε σε ποια σημεία θα πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς το φύλλωμα και με ποιον τρόπο ακριβώς θα κουρευτεί το υπόλοιπο. 
Το μοναδικό "μυστικό" σε αυτήν την διαδικασία είναι ότι το κλάδεμα-κούρεμα θα πρέπει να γίνει σιγά - σιγά και με προσοχή, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη, αφαιρείτε πρώτα τα κλαδιά-σημεία που είναι εμφανές ότι ξεφεύγουν από τον σχηματισμό που θέλετε και στην συνέχεια σιγά σιγά και προσεκτικά ακολουθείτε τις γραμμές του "οδηγού". Όταν το φυτό αποκτήσει το τελικό σχήμα του, ένα ελαφρύ κλάδεμα-κούρεμα μία φορά τον μήνα είναι αρκετό για να το διατηρεί μόνιμα.  
2. Μεγαλώνοντας φυτά απευθείας γύρω από ένα συρμάτινο "καλούπι" στο αντίστοιχο σχήμα που θέλετε να τους δώσετε. Έναςσυρμάτινοςκώνος, ένα στρογγυλό καλάθι ή μια σφαίρα φτιαγμένη από σύρμα. Aν οι "οδηγοί" αυτοί είναι κατασκευασμένοι αντί από απλό σύρμα από κοινό συρματόπλεγμα, τα φυτά θα αναπτυχθούν στο εσωτερικό αυτού του "καλουπιού" αποκτώντας εκτός από το τέλειο αντίστοιχο σχήμα και έναν όγκο πολύ μεγαλύτερο απ΄όσο αν απλώς και μόνο τα "οδηγήσετε" με διαρκές και σταδιακό κούρεμα να σχηματιστούν π.χ γύρω από ένα κομμάτι απλό σύρμα σε κυκλικό ή όποιο άλλο σχηματισμό.  


Το μόνο που θα χρειαστεί και στην μία και στην άλλη περίπτωση, τα φυτά να κουρεύονται-κλαδεύονται τακτικά ώστε η ανάπτυξή τους να μην ξεφεύγει  από το καθορισμένο σχήμα.
Στην αγορά, κυρίως του εξωτερικού, υπάρχουν και έτοιμα τέτοια συρμάτινα σχήματα για να δώσετε σε θάμνους ή αναρριχώμενα πολύ ιδιαίτερα και κάθε είδους σχήματα, όχι ασφαλώς σε φτηνές τιμές αλλά το τελικό αποτέλεσμα έχει πραγματικά την μορφή ...τέχνης με θάμνους. Δείτε εδώ μια τέτοια συλλογή



Για να δημιουργήσετε δεντράκια "μπάλες" από οποιοδήποτε είδος δέντρου, θάμνου κλπ. κι αν πρόκειται για μικρό φυτό, θα χρειαστεί κατ΄αρχήν όσο αναπτύσσεται να αφαιρείτε κάθε τόσο τα κλαδάκια-φύλλα στο κάτω μέρος επιτρέποντάς τους τελικά να "ανοίξουν" ψηλότερα και αφού έχει δημιουργεί ένας "κορμός" σε ένα ικανοποιητικό ύψος,ανάλογα και με το τελικό μέγεθος του φυτού, με το αν πρόκειται για δέντρο, μικρό θάμνο, αρωματικό κλπ. Στην συνέχεια κλαδεύετε - κουρεύετε σταδιακά δίνοντας κυκλικό σχήμα.  




































Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Φανταστικές Διαβατινές Γλάστρες από τσιμεντόλιθους...

Πατέρας δένει με λουράκι σαν σκυλιά τα παιδιά του !

Ο Τραμπ, σπέρνει τον πανικό στην παγκόσμια συμμορία! Διέταξε, τον αποχαρακτηρισμό των εγγράφων του FBI και της CIA!

Πώς Μεταμορφώθηκε μια Ξεπερασμένη Κουζίνα σε Διακοσμητικό Κόσμημα..Πριν και Μετά!