Διαβατός Ημαθίας

Διαβατινές ΓΛΑΣΤΡΕΣ ...ανθοστήλες


Επιμέλεια Διαβατινός

Πολύ ιδιαίτερος και εντυπωσιακός τρόπος για να δημιουργήσετε συνθέσεις-ανθοστήλες φυτών και λουλουδιών χρησιμοποιώντας μια απλή γλάστρα και
ένα καλάθι φύτευσης από αυτά που συνήθως χρησιμοποιούμε ως κρεμαστές γλάστρες. 

Στην βάση μιας τέτοιας σύνθεσης μπορεί να τοποθετηθεί κάθε είδους δοχείο φύτευσης μεγάλου μεγέθους στο κέντρο του οποίου θα στερεώσετε, μέσα στο χώμα του, μια ξύλινη ή σιδερένια ράβδο. Στο επάνω μέρος της θα προσαρμοστεί ένα απλό καλάθι-γλάστρα στο οποίο επίσης θα φυτέψετε φυτά και λουλούδια, δημιουργώντας έτσι μια στήλη όποιου ύψους θέλετε και όγκου-πλάτους που θα διαμορφωθεί ανάλογα με την επιλογή των φυτών.

Aνάλογα με το μέγεθος-ύψος της όλης κατασκευής και το είδος της ράβδου που θα χρησιμοποιήσετε, που μπορεί να είναι από ένα σχετικό λεπτό ξύλο-σίδερο ή ένα λεπτός κορμός έως ένα ξύλινο ή σιδερένιο στενό δοκάρι-σωλήνας, θα χρειαστεί αρχικά να στερεώσετε σε αυτόν τον μεταλλικό σκελετό του καλαθιού, με όποιον τρόπο σας είναι ευκολότερος (σκοινί, σύρμα, κάρφωμα με την βοήθεια μεταλλικών ελασμάτων, μια πολύ ισχυρή κόλλα κλπ).

Στην συνέχεια στερεώνετε την ράβδο στήριξης μέσα στο χώμα του κάτω δοχείου και δεν απομένει παρά η τοποθέτηση των φυτών.
Φυσικά αντί για ένα τέτοιο καλάθι με την ειδική επένδυση μπορείτε και στο πάνω μέρος μιας τέτοιας "ανθοστήλης" να τοποθετήσετε ένα απλό ελαφρύ δοχείο φύτευσης π.χ ένα κοινό καλάθι επενδυμένο με χοντρό νάϋλον πριν την τοποθέτηση του χώματος ή μια απλή πλαστική γλάστρα με ενσωματωμένο πιάτο αρκεί να μπορέσετε να τα στερεώσετε σωστά πάνω στην ράβδο και να εξασφαλίσετε ότι το νερό αποστράγγισης κατά το πότισμα δεν θα πέφτει επάνω στα φύτα που θα βρίσκονται στην κάτω κεντρική γλάστρα της σύνθεσης και φυσικά φυτεύοντας, στο εξωτερικό κυρίως μέρος του επάνω δοχείου, είδη με κάθετη ανάπτυξη ώστε να κρύβουν-καλύπτουν εντελώς και το δοχείο, γλάστρα, καλάθι κλπ. και ένα μέρος από την ράβδο στήριξης ειδικά αν επιλέξετε μια ιδιαίτερα ψηλή τέτοια κατασκευή. 
Είναι ιδανικός τρόπος για να χωρέσετε σε πολύ λίγο χώρο πολλά και διαφορετικά φυτά σε μικρά μπαλκόνια και αυλές, για να δημιουργήσετε επί της ουσίας "μικρά δεντράκια" από πολύ οικονομικά και συνηθισμένα φυτά και επιλέγοντας είδη για τέτοιους είδους γλάστρες-στήλες διαλέξτε κάποια μόνιμα πράσινα φυτά πλαισιωμένα με εποχιακά λουλούδια ώστε στην διάρκεια όλου του χρόνου μια τέτοια η σύνθεση να παραμένει "γεμάτη" και "χρωματιστή". 

Παραλείποντας την κάτω γλάστρα, στερεώνοντας δηλαδή μόνο ένα καλάθι ή γλάστρα στο επάνω μέρος ενός δοκαριού στήριξης, μπορείτε επίσης να δημιουργήσετεεντυπωσιακέςκατασκευές για τον κήπο και την αυλή,διαδρόμους με τέτοια ...δεντράκια, το μόνο που θα χρειαστεί σε αυτήν την περίπτωση να στερεώσετε γερά την ράβδο στήριξης στο χώμα και στην συνέχεια επάνω της ένα οποιοδήποτε δοχείο φύτευσης, ενώ στο κάτω μέρος και περιμετρικά μπορείτε να φυτέψετε όποιο είδος θέλετε απευθείας στο χώμα.


Εκτός των άλλων αυτός είναι ένας πολύ πρακτικός τρόπος στις περιπτώσεις που θέλετε γλάστρες και λουλούδια να βρίσκονται σε ψηλότερα σημεία για να τα προστατέψετε π.χ από τις παιχνιδιάρικες επιδρομές ...κατοικίδιων ζώων.
Είτε με ένα είτε με δύο δοχεία φύτευσης, το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό και μπορεί να πάρει πάρα πολλές μορφές όπως και να ...αλλάζει όψη και ...χρώματα ανά εποχές, ανάλογα τόσο με τα βασικά φυτά όσο και με τα εποχιακά που κάθε φορά θα επιλέγετε.
Στην πραγματικότητα ...χωράτε μέσα στον χώρο που καταλαμβάνει μια μεγάλη γλάστρα τόσα φυτά-λουλούδια όσα θα χρειάζονταν ...ένα παρτέρι και με μία μόνο τέτοια σύνθεση μπορείτε να δώσετε όψη ...κήπου ακόμη και σε ένα πολύ μικρών διαστάσεων μπαλκόνι, ενώ μπορείτε και να ...ομαδοποιήσετε τα είδη που θα φυτέψετε σε τέτοιες ανθοστήλες δημιουργώντας π.χ μια μια βότανα-αρωματικά, κάποια άλλη αποκλειστικά με εποχιακά λουλούδια, με παχύφυτα-κακτοειδή κλπ. 
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...

Πώς Μεταμορφώθηκε μια Ξεπερασμένη Κουζίνα σε Διακοσμητικό Κόσμημα..Πριν και Μετά!

Φανταστικές Διαβατινές Γλάστρες από τσιμεντόλιθους...