Διαβατός Ημαθίας

> Χρώματα σε σπρέι από τον Διαβατινό μπογιατζή...


Από Διαβατινός 

Πρακτικά οποιοδήποτε είδος μπογιάς μπορεί να μετατραπεί σε "σπρέι " αφού τοίχοι, έπιπλα, κάθε τύπου επιφάνειες, εκτός από τις κλασσικές μεθόδους με ρολό ή πινέλο μπορούν να βαφτούν τοποθετώντας την μπογιά σε πιστόλι βαψίματος. 

Τα έτοιμα χρώματα σε συσκευασία σπρέι εκτός την διευκόλυνση που σας προσφέρουν για γρήγορο βάψιμο επιφανειών ή επίπλων, είναι η ιδανική λύση για πάρα πολλά και κυρίως μικρά αντικείμενα-επιφάνειες μέσα στο σπίτι, των οποίων θέλετε να αλλάξετε όψη ή να αποκαταστήσετε την φθορά που έχει υποστεί η υπάρχουσα βαφή τους και για τα περισσότερα από τα οποία συνήθως πιστεύουμε ότι ..."δεν βάφονται". 

Τρεις βασικές κατηγορίες τέτοιων αντικειμένων, αποτελούν τα αντικείμενα κατασκευασμένα από:
Πλαστικό Γυαλί - πορσελάνη και
- τα Μεταλλικά ανοξείδωτα αντικείμενα


Στην πραγματικότητα κάθε γυάλινο αντικείμενο απαιτεί ειδικό χρώμα γυαλιού, το δε πλαστικό ή ανοξείδωτο, δεν βάφεται ανεξίτηλα  παρά με ειδικό επαγγελματικό-βιομηχανικό τρόπο. 

Όμως η έννοια του "ανεξίτηλου" που αφορά την αντοχή του χρώματος στον χρόνο, είναι κάτι που σε πάρα πολλές περιπτώσεις-εφαρμογές δεν απασχολεί, όταν πρόκειται για αντικείμενα-επιφάνειες μέσα στο σπίτι που δεν πρόκειται να καταπονηθούν από συνθήκες εξωτερικού περιβάλλοντος, ούτε από καθημερινό πλύσιμο με σκληρά καθαριστικά.
Η μπογιά σε σπρέϋ θα δώσει πάνω σε κάθε τύπου τέτοιες επιφάνειες εξαιρετικό αποτέλεσμα οπτικά και θα σας επιτρέψει να τα καθαρίζετε-πλένετε κανονικά με νερό χωρίς κανένα πρόβλημα. 


Εκτός από ήδη υπάρχοντα διακοσμητικά ή και χρηστικά αντικείμενα στο σπίτι που θέλετε να αλλάξετε την όψη τους όπως π.χ πόμολα, κουρτινόξυλα, φωτιστικά, κάθε τύπου γυάλινα ή πορσελάνινα διακοσμητικά, ψάθινα ή συρμάτινα καλάθια, πλαστικές καρέκλες κλπ. μιακατηγορία αντικειμένων που μπορείτε να αξιοποιήσετε εκμεταλλευόμενοι την χαμηλή τιμή τους, είναι όλα τα αντίστοιχα πλαστικά-γυάλινα, μεταλλικά ή ξύλινα αντικείμενα που θα βρείτε στην αγορά αλλά δεν σας αρέσει το χρώμα ή το γενικότερο ύφος τους. Για παράδειγμα ένα ελαφρά ...κιτς πορσελάνινο διακοσμητικό που θα βρείτε ακόμη και σε κάποια από τα "1 euro" καταστήματα, βάφοντάς το με μεταλλιζέ χρώμα, χρυσαφί, μπρονζέ ή ασημί απόχρωσης, θα μετατραπεί σε ένα πολύ όμορφο αντικείμενο που ουδείς θα μπορεί να ξεχωρίσει ότι δεν πρόκειται για μεταλλικό

Ασφαλώς όλα αυτά τα αντικείμενα μπορούν να βαφτούν και με πινέλο, όμως ειδικά σε αντικείμενα μεταλλικά, γυάλινα ή πλαστικά, όσο κι αν προσπαθήσετε δεν θα μπορέσετε να πετύχετε το απόλυτα πετυχημένο αποτέλεσμα, ομοιομορφία και στιλπνότητα που προσφέρει στο χρώμα σε σπρέυ, αφού οι "γραμμές" του πινέλου κατά τόπους θα ξεχωρίζουνΓια να σας γίνει απόλυτα κατανοητή η διαφορά του αποτελέσματος σκεφτείτε τα χρώματα αυτοκινήτου, για να βάψετε μόνοι σας μικροφθορές. Δεν διατίθενται σε καμιά άλλη μορφή παρά μόνο σε σπρέϋ ακριβώς για τον λόγο ότι κάθε άλλος τρόπος π.χ πινέλο θα δημιουργήσει ένα εντελώς αποτυχημένο αποτέλεσμα που θα ...κραυγάζει "αυτό το σημείο έχει βαφτεί".

Για να δουλέψετε σωστά με χρώμα σε σπρέϋ, κάτι που δεν είναι καθόλου δύσκολο κι αν δεν έχετε καμμία σχετική εμπειρία, απλώς κάντε μερικές δοκιμές πάνω σε ένα άχρηστο αντικείμενο, ένα κομμάτι ξύλο ή και χαρτόνι, απλώς για να εξοικειωθείτε κυρίως με το πόση πίεση χρειάζεται να ασκήσετε για ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. 
Σε αντικείμενα που θέλετε να βάψετε μερικά, θα οριοθετήσετε την επιφάνειά τους με προστατευτική αυτοκόλλητη ταινία και θα καλύψετε απαραίτητα ολόκληρο το μέρος του αντικειμένου που δεν θέλετε να βαφτεί τυλίγοντας με χαρτί, αφού το μοναδικό πλεονέκτημα του σπρέϋ είναι ότι ...πετάγεται. 


Γι΄αυτό και προτιμήστε να δουλεύετε πάντα σε εξωτερικό χώρο αλλά σε συνθήκες που δεν φυσά καθόλου, ενώ ένας τρόπος να δουλέψετε με μικρού μεγέθους αντικείμενα χωρίς το άγχος να μην λερωθεί με την μπογιά ο περιβάλλον χώρος είναι να τοποθετήσετε τα προς επεξεργασία αντικείμενα μέσα σε ένα χαρτόκουτο

Χρώματα σε σπρέϋ θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα χρωματοπωλεία, σε μεγάλη ποικιλία χρωματολογίου, σε υφή ματ, γυαλιστερή ή μεταλλιζέ, σε διάφορες μάρκες, ποιότητες και τιμές περίπου από 3-4 ευρώ/συσκευασία έως 6-7 ανάλογα με το είδος και την ποιότητα. Κάποιες φέρουν ένδειξη "για κάθε είδους επιφάνεια", κάποιες άλλες αναφέρουν συγκεκριμένα υλικά για τα οποία ενδείκνυται η κάθε μία, για καθαρά διακοσμητικής χρήσης αντικείμενα ή χρηστικά που δεν καταπονούνται επιλέξτε ένα χρώμα "γενικής χρήσης", δεν χρειάζεστε κάτι περισσότερο εξειδικευμένο.  Δείτε εδώ ενδεικτικά μια γκάμα προϊόντων σε σπρέϋ. 

Όπως ακριβώς και για να βάψετε με πινέλο, μεταλλικές, ξύλινες ή γυάλινες επιφάνειες, ένα στάδιο που παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα είναι η προετοιμασία τους για το χρώμα. Δηλαδή το σωστό τρίψιμοτης ήδη υπάρχουσας βαφής και το πέρασμα με κάποιο υπόστρωμα-αστάρι που θα κάνει την επιφάνεια-αντικείμενο εντελώς λεία και χωρίς ανομοιομορφίεςΑστάρι θα βρείτε και σε συσκευασία σπρέϋ και ειδικά για μεταλλικά-ανοξείδωτα αντικείμενα, είναι μια διαδικασία που πρέπει απαραίτητα να προηγηθεί του χρώματος για ένα πραγματικά πετυχημένο τελικό αποτέλεσμα. 

Μια επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη κατηγορία χρώματος σε σπρέϋ είναι η ειδική μπογιά για βάψιμο εμαγιέ λευκών ηλεκτρικών συσκευών, θα το βρείτε και αυτό σε χρωματοπωλεία και είναι ένας πολύ πρακτικός και οικονομικός τρόπος για να αποκαταστήσετε φθορές, χτυπήματα ή κιτρινίσματα στην επιφάνεια του πλυντηρίου, της κουζίνας ή του ψυγείου σας, ενώ το χρώμα σε σπρέϋ είναι ο πρακτικότερος τρόπος για να δουλέψετε χρησιμοποιώντας ως stencil δαντέλες, φύλλα κλπ. σε κάθε τύπου διακοσμητικές κατασκευές αλλά για να την βαφή ψάθινων αντικειμένων, στα οποία με πινέλο να χρειαστείτε πολύ περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να εισχωρήσει σωστά η μπογιά σε κάθε σημείο της επιφάνειά τους, ενώ ασφαλώς και η μπογιά σε σπρέϋ μπορεί εκ των υστέρων να "επεξεργαστεί"π.χ να την τρίψετε ανά σημεία δημιουργώντας εφέ παλαιωμένης όψης κλπ. 



























πηγή: soulouposeto
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

> Ο Σεφ του Διαβατού μας δείχνει δροσιστικές ιδέες με ένα....Καρπούζι

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

9 Οικονομικοί Τρόποι για να Φέρετε το Νησί στο Καθιστικό σας!

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

ΟΙ 300 ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! Εθνοφύλακες και ένοπλοι κυνηγοί μαζί με τον στρατό στο Δέλτα του Έβρου

Σοβαρές καταγγελίες από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κέρκυρας, Νίκο Μποζίκη.

Τυροκαυτερή φυτοφαγική ωμοφαγική με ξηρούς καρπούς (Συνταγή)