Διαβατός Ημαθίας

> Τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας "ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ" από απλά ξύλα..

Κ

άθε μορφής ξύλο απ΄όσαβρίσκουμε στις παραλίεςή κοντά στην θάλασσα έχουναποκτήσει την συγκεκριμένη όψη-υφή μετά την "φθορά" που έχει προκληθεί στην επιφάνειά τους,  με φυσικό τρόπο, από το νερό, το αλάτι και τον ήλιο. 




diydriftwood.com
Την αποφλοίωση του ξύλου και την "ξασπρισμένη" όψη μπορείτε να την προκαλέσετε και τεχνητά σε κάθε είδους ξύλο: κλαδιά, λεπτούς κορμούς, λεπτές παλιές σανίδες-πηχάκια κλπ. ώστε να δημιουργήσετε τα δικά σας "θαλασσόξυλα" για κάθε τύπου διακοσμήσεις-κατασκευές
Μαζέψτε όσο πιο ξερά κλαδιά-λεπτούς κορμούς και κόψτε τα σε κομμάτια, στο μέγεθος που σας εξυπηρετεί.
Με ένα λεπτό πινέλο και φορώντας γάντια  περάστε τα ξύλα με ένα βερνίκι διαβρωτικό χρώματος, που απομακρύνει μπογιά από ξύλο (remover). Αφήστε να ενεργήσει το προϊόν για μερικά λεπτά και στην συνέχεια με μια σπάτουλα αφαιρέστε τον μαλακό πλέον φλοιό από τα ξύλα. Αν κατά τόπους έχουν απομείνει κάποια μικρά κομματάκια φλοιού ή επαναλάβετε την διαδικασία ή ξύστε με γυαλόχαρτο ή ένα αιχμηρό αντικείμενο έως τα ξύλα να μείνουν "καθαρά" από κάθε ίχνος φλοιού και με εντελώς λεία υφή. 


diydriftwood.com
Ξεπλύντε τα με νερό και στην συνέχεια τοποθετήστε τα για μερικές μέρες μέσα σε μια λεκάνη με νερό όπου θα έχετε προσθέσει χλωρίνη σόδα - κάποιο ισχυρό λευκαντικό πλυντηρίου κλπ. 
Ο στόχος σε αυτό το στάδιο είναι τα ξύλα να αλλάξουν χρώμα και να αρχίσουν να αποκτούν άσπρη-γκρι απόχρωση. Το προϊόν που θα χρησιμοποιήσετε είναι θέμα επιλογής, μπορείτε και να αναμείξετε παραπάνω από ένα υλικά αλλά συνήθως μια ποσότητα χλωρίνης και σόδας είναι αρκετά. 


Τοποθετήστε ένα βάρος πάνω στα ξύλα π.χ μερικά μπουκάλια γεμάτα νερό ώστε να παραμένουν βυθισμένα στο διάλυμα και σε 2-3 ημέρες ελέγξτε αν έστω και λίγο σταδιακά τα ξύλα αρχίζουν να αλλάζουν απόχρωση, διαφορετικά προσθέστε ακόμη λίγη χλωρίνη ή σόδα και αφήστε τα 2-3 ημέρες ακόμη.

Μετά 6-7 ημέρες βγάλτε τα ξύλα, ξεπλύντε με καθαρό νερό και αφήστε τα εκτεθειμένα στο ήλιο για άλλες 6-7 ημέρες. Φυσικά όσο περισσότερο τα αφήσετε τόσο πιο "ξασπρισμένο" θα προκύψει το χρώμα τους. 



diydriftwood.com
Μια εναλλακτική διαδικασία, αν θέλετε να αποφύγετε το αρχικό στάδιο αποφλοίωσης των ξύλων με remover, είναι να τα βυθίσετε αρχικά σε διάλυμα σόδας-νερού(2-3 φλυτζάνια σόδα για μια μέτρια μεγέθους λεκάνη με νερό). Μετά 1-2 μέρες ο φλοιός θα αρχίσει να μαλακώνει και θα μπορείτε με σπάτουλα ή μια σιδερένια βούρτσα να τον απομακρύνετε, τα δε μικρά υπολείμματα θα χρειαστεί να τα τρίψετε με γυαλόχαρτο.

Στην συνέχεια βυθίζετε τα αποφλοιωμένα ξύλα σε διάλυμα νερού-χλωρίνης για 2-3 ημέρες και τελικά αφού τα ξεπλύνετε με καθαρό νερό τα αφήνετε στον ήλιο έως ότου αποκτήσουν την απόχρωση που θέλετε. 




diydriftwood.com
Είναι μια σχετικά απλή διαδικασία για να δημιουργήσετε μέσα σε λίγες ημέρες θαλασσόξυλα για διακοσμήσεις-κατασκευές αν κατοικείτε σε μια περιοχή που σας είναι δύσκολο να τα βρείτε κοντά σε κάποια παραλία και ο αρχικός τρόπος, με την χρήση τουβερνικιού-remover, αφ΄ενός επιταχύνει την διαδικασία αποφλοίωσης αφ΄ετέρου διατηρεί τηνυφή του ξύλου λεία χωρίς να "τραυματίζεται" η επιφάνειά τους από το επίμονο ξύσιμο της βούρτσας ή του γυαλόχαρτου. 

Για πιο γρήγορη και "πειστική" όψη θαλασσόξυλου επιλέξτε κλαδιά από όσο το δυνατόν περισσότερο "ανοιχτόχρωμα" ξύλα από κάθε είδους δέντρο-φυτό, αρκεί να είναι εντελώς ξερά.

Διαβρωτικό χρώματος (remover) θα βρείτε σε πολλές διαφορετικές ποιότητες-μάρκες και συσκευασίες σε όλα τα χρωματοπωλεία και σε τιμή περίπου 5-7 ευρώ. 




Από Διαβατινός
Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

Γνωρίζετε αυτόν τον Παράδεισος στην Ημαθία;

Αρβελέρ: Γιατί ο τάφος στη Βεργίνα είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Όχι του Φιλίππου..