Διαβατός Ημαθίας

> Χρόνια πολλά στους Γιώργηδες και στις Γεωργίες..


Από Διαβατινός  
Οι Γιώργηδες και οι Γεωργίες γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα  (2/5) και έτσι το γλέντι και το φαγοπότι μετά το ψήσιμο του αρνιού συνεχίζεται. 

Γιατί όλα τα σπίτια σχεδόν στην Πάτρα έχουν έναν Γεώργιο ή μία Γεωργία, καθώς είναι ένα από τα πιο συχνά ονόματα που υπάρχουν στο θρησκευτικό εορτολόγιο της εκκλησίας. Η συγκεκριμένη γιορτή βέβαια είναι μία από τις πιο περίπλοκες καθώς τη μία φορά την γιορτάζουμε στις 23 Απριλίου, την άλλη αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα. 
Η κανονική εορτή του Αγίου Γεωργίου είναι στις 23 Απριλίου, ωστόσο όταν το Πάσχα πέφτει αργά, όπως το φετινό, μετακινείται και γιορτάζεται τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, για το λόγο ότι τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια που δεν είναι δυνατό να ψαλλούν πριν από την Ανάσταση.

Ποιος είναι όμως ο Άγιος Γεώργιος που γιορτάζουμε ; Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, παρόλο που το εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 μορφές με το όνομα Γεώργιος, ο άγιος που εορτάζεται επίσημα είναι ο άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος. 
Ιστορικά έζησε  την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα.Καταγόταν από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα την Καππαδοκία και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού.

Ο μύθος θέλει τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει το δράκο, ο οποίος φρουρούσε το νερό μιας πηγής στη Λιβύη και δεν άφηνε τους κατοίκους να πιουν νερό αν δεν του έδιναν να φάει κάποιον συγχωριανό τους τον οποίο οι κάτοικοι διάλεγαν με κλήρο. 

Κάποτε ωστόσο, ο κλήρος έπεσε και στη βασιλοπούλα, την οποία έσωσε ένας νεαρός αξιωματικός πάνω στο άλογό του, φονεύοντας το δράκο με το κοντάρι του. Ο νεαρός αυτός δεν ήταν άλλος από τον Άγιο Γεώργιο. 

Το όνομα του λαογραφικά συνδέεται και με τη γεωργία αφού προέρχεται από το ουσιαστικό «γεώργιον» (=καλλιεργήσιμο) και η γιορτή του σηματοδοτεί την αρχή της Ανοιξης. Ως στρατιωτικός άγιος θεωρείται προστάτης του Πεζικού και του Ελληνικού Στρατού Ξηράς. 

Πάντως εσείς από όλα τα παραπάνω δεν χρειάζεται να αποστηθίσετε και πολλά πράγματα. 


Χρόνια πολλά να πείτε με αγάπη στους δικούς σας Γιώργηδες και στις Γεωργίες..

Previous Post
« Prev Post
Next Post
Next Post »

Διαβάστε ακόμα...

Γιατί να Βάλετε ένα Γιασεμί στην Κρεβατοκάμαρά σας

Όμορφες ιδέες για Γλάστρες και Ζαρντινιέρες από τον Διαβατινό Κηπουρό..

> Τα πιο Γρήγορα Κρουασανάκια Πραλίνας με 3 Μόνο Υλικά...

Το Βατικανό ετοιμάζεται για την άφιξη... UFO;...

> Τρόπος για να φτιάξουμε τα δικά μας "ΘΑΛΑΣΣΟΞΥΛΑ" από απλά ξύλα..

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας...

Γνωρίζετε αυτόν τον Παράδεισος στην Ημαθία;